No nad tím obloukem jsem taky přemýšlel. A mohl by si mi sem prosím dát nějaký nákres, jak by to asi mělo vypadat? Díky.HoGo píše:Ja som to v mojom nakrese mysle podobne, len ak sa chces vyvarovat tomu obluku, tak potrebujes viac ako jedno rameno.prochaska píše:Ne, ten by se jen otáčel. Vtip je v tom, že když bude to rameno dostatečně dlouhé (nutno vypočítat), tak se dostane jen milimetr nebo dva od středu, což podle toho, jak vypadají ty dřevěné rybičky co jsem našel na netu, nebude ani v nejmenším vadit. Bude tam jenom několik děr, určujících poměr zmenšení/zvětšení a do jedné z nich se vždycky zasadí a v ní se bude otáčet, podobně se středem naklápění ramena. Takže tam nebude vůbec žádný posuvný pohyb, který vždycky všechno nejvíc prodražuje a komplikuje.
Ale de facto, ked sa pouzije povedzme cca 5mm gulova freza a palec v prislusnom pomere (toto bude nutne), tak nejaky mm ci dva mimo osi neurobia rozdiel. Pomer bude zachovany tak ci tak.
Stavba kopírovací frézky
Co takhle malý cnc.Já loni kupoval 3 motory 1,9nm za 1500 na aukru,dají se sehnat i motory z kopírek,elektroniku za 1700 plus něco zdroj.Pojezdy z šuplíků třeba.Nevyšlo by to na tolik peněz.
No o tom uvažuji až někdy v dalším levelu.krocan píše:Co takhle malý cnc.Já loni kupoval 3 motory 1,9nm za 1500 na aukru,dají se sehnat i motory z kopírek,elektroniku za 1700 plus něco zdroj.Pojezdy z šuplíků třeba.Nevyšlo by to na tolik peněz.

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Podle mně to Aleš geniálně trefil, na dlouhém ramenu to musí fungovat. CNC je pěkné, ale potřebuješ 3D naskenovat originál, v CAD upravit, v CAM
připravit a to už jsme úplně mimo!
.
připravit a to už jsme úplně mimo!

- Francotirador
Možná mám blbou predstavivost, ale proč by u toho ramena mělo vadit, že frézka jezdí po oblouku? Vždyť snímací palec bude opisovat taky oblouk - a kulové fréze je přece jedno jestli frézuje přesně ze zhora nebo lehce z boku. Proste bude frézovat stejně "uhnuté" místo jako je "uhnutý" palec od vertikální roviny. Podle mě bude výrobek 100% kopie modelu pokud průměr koule palce bude k průměru frézy ve stejném poměru jako je poměr délek ramen na páce.
Samozřejmě nesmí být páka na tolik krátká aby na krajích palec uplně odjel z povrchu modelu
Jestli to tak není - prosím o nějaké jednoduché vysvětlení proč
Samozřejmě nesmí být páka na tolik krátká aby na krajích palec uplně odjel z povrchu modelu

Jestli to tak není - prosím o nějaké jednoduché vysvětlení proč

soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Zkusil jsem to vypočítat. V tomhle případě bude muset být rameno uchycené v 1/3 délky (poměr pák 1:2). Pro tu kratší délku platí, že pokud si dovolím například odchylku +-2 mm od osy (tj. 4 mm celkem), tak to bude při délce vzoru 10 cm (tj. vzdálenost krajního bodu od středu 50 mm) podle Pythagorovy věty x^2 + 50^2 = (x+4)^2. Wolframalpha.com praví, že x = 310 mm, 3x jsou potom 930 mm. Jinými slovy metrový jekl 
Osy těch rožňů na napíchnutí rybiček pak samozřejmě musí být o dvojnásobek návrhové tolerance (tj. o 4 mm) blíž, než je rozteč kopírovacího palce a osy vřetena.

Osy těch rožňů na napíchnutí rybiček pak samozřejmě musí být o dvojnásobek návrhové tolerance (tj. o 4 mm) blíž, než je rozteč kopírovacího palce a osy vřetena.
Aleš Procháska
No tak to potěš koštěprochaska píše:Zkusil jsem to vypočítat. V tomhle případě bude muset být rameno uchycené v 1/3 délky (poměr pák 1:2). Pro tu kratší délku platí, že pokud si dovolím například odchylku +-2 mm od osy (tj. 4 mm celkem), tak to bude při délce vzoru 10 cm (tj. vzdálenost krajního bodu od středu 50 mm) podle Pythagorovy věty x^2 + 50^2 = (x+4)^2. Wolframalpha.com praví, že x = 310 mm, 3x jsou potom 930 mm. Jinými slovy metrový jekl

Tak finální rozhodnutí je tohle. Já sem si prve neuvědomil, že tím, že je to vlastně jakoby osmička můžu rameno natahovat a zkracovat a tím se můžu stále držet na středové osea nemusím mít metrový jekl.HoGo píše:Na balzu bz som to riesil jednoducho nejako takto... kopyto na jednej strane a obrobok na druhej... Tie ramena by mohli mat viac sad dier aby sa dali zmontovat pre rozne pomery. Nastavitelne by mali byt rohy toho najvacsieho trojuholnika (ked neratam ten horny vrchol), aby boli dodrzane pomery vsetkych stran. POpripade by mohli byt uplne vymenne, co je pri takejto malej veci jednoduche, a na podstavci by bolo viac dier na premontovanie drziaku obrobku podla pomeru. Ak by to fungovalo s mikrobruskou ako na tej fotke, tak to vsetko kludne moze byt aj drevene...
PS: pri troche praxe by sa dali tie woblery rezat aj rucne, vyrezat profily podla predtlacenej predlohy na pasovej pile, alebo motorovej lupienkovej plus par premyslenych tahov nozom... vidim to tak na 15 minut plus prebrusenie (ale to uz nejaky piatok rezbarcim...) Nestalo by mi to za ten hluk a prach pri frezovani...

Velké díky za tento nápad! Ušetil si mi tím hodně peněz

Este si to premysli, pri tomto musis este domysliet akym sposobom zabezpecit aby to slo po osi. Dalo by sa to napriklad pomocou nejakych dvoch vodiacich tyci (jaklov), medzi ktorymi by ten palec siel. Ja osobne by som si zjednodusil zivot a zvolil jednu tyc aj ked dlhsiu. Pomer 1:2 je asi extremny, a v ostatnych pripadoch by to bolo kratsie. A pokial pouzijes silnejsiu frezku a gulovu frezu povedzme 10mm tak mozes vychadzat z osi aj 3mm a tym sa to cele skrati.
Adrian
V urob si sám je návod na pantograf.Mám to někde uložený.
pjota píše:Tak pokud by si ho tu uverejnil, byl bych ti vdecny.krocan píše:V urob si sám je návod na pantograf.Mám to někde uložený.
Ted nemám svůj komp,tak až se k tomu dostanu.