Aha, no jo. Fajn, zkusím ten závitník, v podstatě je to v mých podmínkách i jednodušší - škoda, že už mám po objednávce, moh jsem si na to koupit speciálních 10cm trapézu (poradím si i tak, to je jasný, ale mohl vzniknout samostatný nástroj i pro příště).packa píše:opravdu se ten závitník dobře osvědčil , na různé brusné pasty bych si dal pozor zadřou se do toho plastu a i při dobrém vymytí se tam udrží , vydírá se pak šroub i plast a tření je taky větší
To zní báječněpacka píše:ty tři cm by asi seděly , vůle _??? když ji uděláš dobře tak téměř nula , nic

To jsou cenný postřehy, moc díky!packa píše:tyhle materialy mají perfektní kluzné vlastnosti takže moc vůle nepotřebují k dobrému chodu ,
další věc je ta že je pár lidí v dobré vůli namazaly a efekt byl opačný , to mazivo může vytěsnit ty minimální vůle a jde to nakonec tíž ,
další věc je ta že i s volnější maticí můžeš dosáhnout menších rychlostí , již sem to tu s někím řešil a bylo to u kul šroubu , díky hladkému volnému chodu to chitlo nějakou rezonanci a dělalo to divné pazvuky , nakonec se to vyřešilo lehkým podložením na jedné straně aby se matice lehce křížila a byl klid ,
Jj, metrika nic, taky to už mám vyzkoušený - mám hotový Z-ko, tam jsem si to vyzkoušel /M8/, pro začátek to tam nechám (jen tam dám nerezový závit, aspoň na pohled vypadá trochu líp co se zvlnění týče), ale X a Y už dám rovnou trapéz. Šlo mi o vlastnosti trapézu a o tu "řeč čísel", kdyby třeba někdo věděl.. Ale takhle taky dobrý, brzy si to vyzkouším sám a žádný číslo by mě pro nákup kuličkových šroubů (vzhledem k číslům s jednotkou "Kč") do mojí prvotiny stejně nepřesvědčilopacka píše:ty metrickké šrouby bych opravdu nedoporučoval je to děs , můj první pokus o cnc byl taky s nimi a jen trápení
trapézy bych tak uplně neodsuzoval dá se snimi dosáhnout uspokojivých výsledků zvláště s odlévanými maticemi z dobře kluzných materialů
kul šroub samozřejmě nejlepší volba

T.