jsem tu uplně nový a nový jsem i v CNC. Chci si postavit CNC řezačku EPP, neb na stará kolena konečně RC modelařím a už dva týdny surfuji po netu a sháním informace, jenže mám pár nejasností, prosím, či mi někdo může pomoci a potvrdit, nebo vyvrátit moje myšlenky. Za shovívavost k úplnému začátečníkovi děkuji, některé dotazy budou určitě "hodně stupidní", ale snažím se to dohledat už dva týdny a moc se nedaří, zatím jsem zmaten

A teď dotazy:
- trochu mne udivilo, že všechny softy na řezání (resp. ty, co jsem našel) mají výstup na seriový nebo paralení port a jsou určený pro DOS nebo maximálně Win XP. Jak se to řeší pro Win 7 a USB? Spáchat jednoduchý převodník USB - serial a dostat z toho 8 signálových linek není až takový problém, jak to ale řeší soft? Jsem schopen zbastlit ten převodník, ale napsat nějaký program nikoli, naposled jsem programoval v roce 1989 diplomku v basicu na Sharp MZ-821

- Pracuji v Rhinu, Gmaxu, Illustratoru a podobných softech - jak to potom dostanu do řezačky? Koukal jsem na soft mach 3 za cca 3000 českokreditů, k tomu převodník dat za dalších cca 5 - 6000 českokreditů... V podstatě potřebuji v rhinu nakreslit v NURBSECH křídlo, nebo trup, který může být u kuželový atd. Jak to potom dostanu do řezačky? Představa ovladače pro doma vyrobenou tiskárnu a řešení přes CTRL + P je pro mne poněkud sci-fi

To by asi pro začátek stačilo, děkuji předem

tonde