Úplný začátečník - ujasnění věcí :)

Odpovědět
tonde

27. 1. 2012, 8:50

Ahoj všem zkušenějším,
jsem tu uplně nový a nový jsem i v CNC. Chci si postavit CNC řezačku EPP, neb na stará kolena konečně RC modelařím a už dva týdny surfuji po netu a sháním informace, jenže mám pár nejasností, prosím, či mi někdo může pomoci a potvrdit, nebo vyvrátit moje myšlenky. Za shovívavost k úplnému začátečníkovi děkuji, některé dotazy budou určitě "hodně stupidní", ale snažím se to dohledat už dva týdny a moc se nedaří, zatím jsem zmaten :)
A teď dotazy:
- trochu mne udivilo, že všechny softy na řezání (resp. ty, co jsem našel) mají výstup na seriový nebo paralení port a jsou určený pro DOS nebo maximálně Win XP. Jak se to řeší pro Win 7 a USB? Spáchat jednoduchý převodník USB - serial a dostat z toho 8 signálových linek není až takový problém, jak to ale řeší soft? Jsem schopen zbastlit ten převodník, ale napsat nějaký program nikoli, naposled jsem programoval v roce 1989 diplomku v basicu na Sharp MZ-821 :)
- Pracuji v Rhinu, Gmaxu, Illustratoru a podobných softech - jak to potom dostanu do řezačky? Koukal jsem na soft mach 3 za cca 3000 českokreditů, k tomu převodník dat za dalších cca 5 - 6000 českokreditů... V podstatě potřebuji v rhinu nakreslit v NURBSECH křídlo, nebo trup, který může být u kuželový atd. Jak to potom dostanu do řezačky? Představa ovladače pro doma vyrobenou tiskárnu a řešení přes CTRL + P je pro mne poněkud sci-fi :) Takže asi soubor třeba z Rhina uložím jako "něco", to v "nečem" převedu na "něco jiného" a pošlu to na port řezačky? Softík bych samozřejmě upřednostnil nějaký free, nebo cca do 2000 českokreditů, řezačku chci jen pro sebe a pár kamarádů, takže moc do toho investovat nechci pro začátek. pokud by se mi povedla mechanika a celé bych to pochopil že by to fungovalo k mé spokojenosti, potom bych byl schopen do softu dát okolo 10.000 českokreditů, na začátek ale radši ne :)
To by asi pro začátek stačilo, děkuji předem :) Další případné otázky by spíš už byly z praktického řezání třeba kuželů atd...
tonde
popopepe

27. 1. 2012, 3:55

Jsi na začátku dlouhé cesty :-)
Pokud něco někde namaluješ, tak je to většinou CAD program , třeba to Rhino.Uložíš to v nějakém rozumném formátu, třeba IGES nebo STEP. Pak to musíš převést na strojní dráhy, to je práce pro program CAM, třeba RHINOCAM. Vypadne ti z něj soubor - sada instrukcí - GCODE. A ty nahraješ do programu, který ovladá stroj. Třeba ten MACH3. Nebo EMC. Nebo jiný.
CAM - zadarmo je jich málo, a komerční ceny těch lepších jsou desítky až stovky tisíc. Přijde na to, co budeš dělat.
Jukni třeba na CUT2D, ale je to jenom 2D frézování.
RHINOCAM je fajn, ale cena je úplně jinde.
lubos
Sponzor fora

27. 1. 2012, 5:17

Ahoj
takže, rozumný soft na řezačku existuje ( alespon co já vím) zatím jeden a to právě pro MsDos ( Step four S4CUT) a pak vím ještě o francouzském programu který je pod win a má exetrní časovač ( nezkoušel jsem ho z důvodu které uvedu dále). Řezačku mám asi 15 let a používám program step four.
Výhody
dvě verze lehká ( neobsahuje manipulaci s objekty) a profi ( manipulace s objekty - kopírování, zrcadlení, grupování, posun....) k profi se dá dokoupit i kreslení ( idální spíše pro jednouduché věci a drobné úpravy)
Program má vlastní cam, tedy naimportuješ třeba dva profily ( koncový a kořenový) zadáš jejich vzdálenost případně odsazení, negativ..) zvolíš si materiál u kterého si nastavíš rychlosti, teploty ( pokud koupíš origo trafo tak i přesná regulace výkonu drátu), a navíc korekci pokud nejsou obě dráhy stejně dlouhé ( koncový profil si vygeneruje rozdílný ofset). Určíš si pořadí řezu, začátky konce a určíš jaký profil má být na jaké straně rámu. Nadefinuješ si dráhů přejezdů a případně korespondeční body ( body kde se má drát potkat na několika místech současně u obou profilů).
Import dxf, a HPGL ( plt). Ideální pokud chceš rychle něco udělat a nevymýšlet, případně rychle něco upravit.
Nevýhoda
je do pod dosem a to mě sice štve ale co naplat, max cca 10 khz výstup ( stačí), cena cca 9500 ( lehká) a 23500 ( profi vezre bez kreslení).Možná ještě něco ale nevzpomenu si.
Francouský program jsem zavrhl pro to že ve své době importoval jen koo ( dat), absence korekce nástroje a jiného nastavení. Možná už je lepší ale jsem z stepfouru dost zmlsaný.
Navíc v tomto roce bude konečně verze pro win takže se těším.
Dalčí možnost je použít Galaad, ten umí taky obsluhovat řezačku ale to by bylo podobné jako s machem, emc jen otevřeš gkod a z něj jedeš. Zkus se ještě podívat na Ninos, má modul i pro řezání křídel
na http://www.iprocam.com" onclick="window.open(this.href);return false;
hledej v downloadu NEW !!! NINOS VisuCUT3D fil chaud V4.21
Důvod proč je těch softů tak málo že že frézku si postaví skoro každý je to tedy kšeft ale řezaček je málo tedy i malý trh.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
tonde

27. 1. 2012, 9:02

Díky oběma :) nevzdám to :DDDD
Drzý dotaz: jsem z Prahy, nebylo by možno u někoho vidět funkční řezačku? Flašku všimného bych, samozřejmě, přinesl - lepší jednou vidět než 10 x psát. :)
lubos
Sponzor fora

27. 1. 2012, 9:04

To by nebyl problém jen se domluvit na čase pošli pm, mám 2 řezačky tak můžu ukázat, poradit.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
tonde

27. 1. 2012, 9:20

díky moc, jsem teď mimo republiku, písnu v týdnu :)
tonde

29. 1. 2012, 8:52

tak jsem sosl demo RhinoCamu :) Jen netuším, zda to umí horký drát včetně simulace? Zatím jsem na to nepřišel... Poradil by někdo, prosím?
tonde

7. 2. 2012, 3:16

Děkuji tímto Lubošovi za včerejší exkurzi a objasnění spousty věcí :) Bylo to pro mne hodně poučné :)
tonde

6. 4. 2012, 10:01

.....náhodou neválí se někomu v šuplíku profipot, který by prodal? Mám nějaký prcák někde a netuším kde, potřeboval bych začít vylučovat chyby... Díky předem :)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“