Sústruh
Zdravím, chcel by som poradiť:mám sústruh SN 320/750 a stáva sa mi pri upichovaní že mi strpa celá mašina,či upichujem radekom alebo plátkom to je jedno,ide mi o to že by som potreboval doštelovať ložiská na vretene len nemôžem dať dole tú prírubu(ozn.bielou šípkou),poradí niekto?návod je problém zohnať,našiel som len na S 28 a S 32 (vďaka tomuto foru a Vám)je to podobné ale majú iné príruby.Ďakujem
Sytém vypadá stejně jako u mého E2N. Takže obecně povolíš tu tmavou převlečnou matici hákovým klíčem (u mě se povoluje v opačném směru než se běžně točí vřeteno), tím sundáš přírubu s univerzálkou, pak už se dostaneš na šroubky tý lesklý příruby, která určitě slouží jenom jako prachovka. Tipuju, ale že její sundání ti se seřízením vůle nepomůže. Budeš muset spíš sundat horní dekl vřeteníku. Hlavní ložisko taky může bejt válečkový bez možnosti seřízení vůle, pak by pomohla jenom výměna, ale neznám tenhle typ soustruhu.
díky Zbýňa za pomoc ale zdá sa mi že sú tam klzné ložiská ako má S28 alebo S32,lebo keď dám dole vrchný kryt tak všetky ozubené kolesá sú usporiadané tak isto ako je v návode na S28,len sa mi nepodarilo dať dole tú prírubu aj keď spravím všetko tak ako si napísal,lebo u S28 je pod tou krytkou štelovacia matka na predné ložisko.Zbýňa píše:Sytém vypadá stejně jako u mého E2N. Takže obecně povolíš tu tmavou převlečnou matici hákovým klíčem (u mě se povoluje v opačném směru než se běžně točí vřeteno), tím sundáš přírubu s univerzálkou, pak už se dostaneš na šroubky tý lesklý příruby, která určitě slouží jenom jako prachovka. Tipuju, ale že její sundání ti se seřízením vůle nepomůže. Budeš muset spíš sundat horní dekl vřeteníku. Hlavní ložisko taky může bejt válečkový bez možnosti seřízení vůle, pak by pomohla jenom výměna, ale neznám tenhle typ soustruhu.

Zdravím, mal si pravduZbýňa píše:Sytém vypadá stejně jako u mého E2N. Takže obecně povolíš tu tmavou převlečnou matici hákovým klíčem (u mě se povoluje v opačném směru než se běžně točí vřeteno), tím sundáš přírubu s univerzálkou, pak už se dostaneš na šroubky tý lesklý příruby, která určitě slouží jenom jako prachovka. Tipuju, ale že její sundání ti se seřízením vůle nepomůže. Budeš muset spíš sundat horní dekl vřeteníku. Hlavní ložisko taky může bejt válečkový bez možnosti seřízení vůle, pak by pomohla jenom výměna, ale neznám tenhle typ soustruhu.