teleskopické krytování

RaS

29. 2. 2012, 4:04

nedělal někdo kovový teleskopický kryt kluzných částí stroje viz http://www.hestego.cz/produkty/teleskop ... informace/" onclick="window.open(this.href);return false;
mám frézku s rozjezdem v Xku cca metr, stůl má taky cca metr- původně frézka neměla krytování pouze byla kolem stolu taková plechová miska z jednoho kusu dlouhá asi 3200mm která zakrývala šroub a rybiny Xka.. problém téhle misky byl že potřebovala prostor na šířku min 4200mm .. já mám 2800.. takže plech jsem zahodil a plánuju teleskopickej nerezovej kryt, prodloužím rybiny na každé straně o cca 700 a vlastní kryt bude ze 7mi cca 180mm kusů na každé straně..plus to celé oplechovat a uzavřít, celá frézka se pak vejde do těch 2800mm ..

nezkoušel to někdo dělat? jde mě o to jakým způsobem přidělat stírátka, nabodovat našroubovat? přilepit?
stírátka se dají koupit a nerezový plech jednoduše naohýbat a čela napálit laserem a zbodovat, ale nemám jasno v těch stírátkách
a dál nemám jasno z jakého plastu udělat stírátka? většina jich je plastová ..
dal jsem nezávaznou objednávku do několika firem a to krytování vyjde na cca 60000 prostě nesmysl..
děkuji za náměty..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
radu78

29. 2. 2012, 4:37

Mně už to vrtá hlavou delší dobu,ale není to jen o stírátkách,ale i řadě dalších věcí - kluzátka,pantograf,a celý aby to hezky ,přesně běhalo.Každopádně je to vidět tady http://lin-tech.hennlich.cz/produkty/kr ... /typy.html" onclick="window.open(this.href);return false; a katalogy stírátek stěráků jsou tady http://lin-tech.hennlich.cz/produkty/kr ... y-546.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
vruboun

29. 2. 2012, 4:55

uchycení stírátek jsem viděl na Haasovi, na kraji krytu jsou po celé délce (šířce) nabodovány dva plíšky, které tvoří jakoby T drážku, při výměně stírátek je maník rozehnul, stará vyhodil, vložil nová a za pomoci kladívka a průbojníku lehce sklepal, tak aby stírátka pevně držela
radu78

29. 2. 2012, 4:58

vruboun píše:uchycení stírátek jsem viděl na Haasovi, na kraji krytu jsou po celé délce (šířce) nabodovány dva plíšky, které tvoří jakoby T drážku, při výměně stírátek je maník rozehnul, stará vyhodil, vložil nová a za pomoci kladívka a průbojníku lehce sklepal, tak aby stírátka pevně držela
A byl tam pantograf ,nebo jiný způsob vedení ?
RaS

29. 2. 2012, 5:02

stírátka jsou tady.. jsou za polovinu co u hennlicha a henigu..
http://www.hestego.cz/produkty/stiraci- ... cke-kryty/" onclick="window.open(this.href);return false;
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
radu78

29. 2. 2012, 5:10

to RaS : a věděl bys řádově cenu, jen pro představu ? Dá se říct třeba běžný metr 100-300 podle typu,nebo jsem mimo?
RaS

29. 2. 2012, 7:07

ty stírátka od cca 250-500 podle typu.. ty s těma tlumičema možná o fous víc.. nicméně pro rychlosti do 20m/min udajně zbytečnost

já mám stůl široký 500 výška krytu je asi 80 takže potřebuju asi 10m a mám to něco kolem 3ky
Francotirador

2. 3. 2012, 12:06

Teď možná napíšu hovadinu, ale klasiky mají na ribinách filc před kterým je mosazný pásek (plech). Filc je tam kvuli mazání - to je v tomto případě nežádoucí. Naopak, je potřeba těsnost. Co použít kombinaci toho mosaznýho pásku a místo filcu použít náhradní gumu do stěračů z auta?
Tak teď jste se určitě zasmáli :D
Teoreticky by horký špony neměly stěrač díky tomu mosaznýmu pásku poškodit. Proč mě to napadlo, je přiznávám cena náhradních stěračů - nad čím jsem nepřemýšlel, je jejich výška. Jaká je zástavbová výška u těch originálních stírátek?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
RaS

2. 3. 2012, 7:40

dal jsem sem odkaz i s rozměrama originál stírátka jsou vysoké třeba jen 2-3mm, jako originál stírátka určitě nehodlám nahrazovat nějakou alternativou.. tohle je guma přímo zalitá v ocelovém pouzdře a mění se to jako celek a stojí to asi 300kč metr, když bych měl kupovat gumičky do stěračů bastlit k tomu mosaznej plech, tak by to bylo větší a podstatně pracnější.. prostě o tom vůbec nemá smysl diskutovat kdyby originály stály 1500kč metr tak má možná smysl vymejšlet alternativu ale za 300 to nemá smysl řešit.. jde mě jen o to jak to přidělat, jestli to někdo dělal.. nakonec to asi naboduju a bude..
RaS

14. 4. 2012, 8:17

takže stírátka se nakonec budou bodovat, v podstatě nejjednodušší metoda..

nicméně řeším další problém, z čeho kluzáky? relativně malé kryty je mají z nějakýho plastu, těřší kryty z mosazi

otázka zní jakej plast použít aby měl vlastnosti vhodné na kluzáky? frézaři z plastu poraďte, a druhej dotaz kde ten plast sehnat? potřebuju cca 10mm silnou desku, kluzák je 70x40 10ks děkuji
radu78

14. 4. 2012, 9:11

Jako kluzný plast by šel použít ZEDEX http://www.wolkoplast.cz/cs/,pou" onclick="window.open(this.href);return false;žívá se podobně jako Turcit.Možná by šlo použít i něco lacinějšího ale s ničím jiným zatím nemám zkušenost.
RaS

15. 4. 2012, 3:29

to je sice pěkný ale polotovar maj 10kg.. děláš z toho a nejsi schopen mě uříznout potřebnej kousek?
RaS

15. 4. 2012, 6:34

a co teflon (PTFE) to by taky mohlo jít použít ne? výhoda pro mě je že se to dělá v tyčích 10x10 a dá se toho koupit třeba jen půl kila ..
radu78

15. 4. 2012, 8:53

Mám desku 2,5 mm na kluzný plochy soustruhu,jinak ve Wolkoplastu ti uříznou potřebnej kus ,dá se s nima mluvit ,když není potřebná síla umí zhoblovat.ale cena za kilo je jinde /byla kolem 2000 / ,teflon mě taky napad ale nevím jak to je s lepením,nebo budeš kotvit mechanicky? Ještě se používá co vím z doslechu pom,pa a bronz.Stejně ale mám pocit ,že zatížený to tolik nebude a rychlosti taky nebudou velký, tak ten teflon by mohlo být dobré řešení.
RaS

16. 4. 2012, 12:19

rychlosti tam jsou do 15m/min takže nicmoc zatížený pouze vlastní vahou takže taky nicmoc..kotvit to budu mechanicky..
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“