drobné soustružení - Praha (trapézový šroub+) - HOTOVO

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
Thomeeque

27. 4. 2012, 1:55

Ahoj,

byl by prosím někdo z Prahy příp. blízkého okolí ochotný opracovat mi jeden trapézový šroub a vyrobit k němu ještě takový speciální kroužek?

TRAPEZ_Y_KOMPAKT.gif

Trapéz chci nasadit a utahnout červíkama přímo na osičku motoru (vím, že normálně se používá pružná spojka, ale já to přesto chcí zkusit takto, zejména kvůli minimalizaci celkových rozměrů, u nízkozátěžového CNC by to nemusel imho být až takový problém). Závit v samotném trapézu by byl asi příliš krátký, napadl mě proto tento kroužek, více o něm i zde..

Pokud by se to zvládlo ještě dnes nebo někdy přes víkend, bylo by to úplně skvělé (také bych se rád díval, jak se to dělá, pokud by to nevadilo :)), trapézák mám, materiál na kroužek bohužel ne.

Díky za případné nabídky, Tomáš
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 2. 5. 2012, 7:06, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque

27. 4. 2012, 2:46

kutil_tim píše:na minimalizaci nákladů a rozměrů se na osu natáhne hadička a zajistí
a je levná pružná spojka :wink:
Díky, tuto fintu znám, ale tím, že trapéz nasadím přímo na osičku motorku, ušetřím toho místa ještě víc a umožní mi to schovat jak motorek tak upínací ložisko dovnitř stroje (i tak to vychází tat tak s rezervou ca 2mm, které chci využít na alespoň trochu pružné uložení motorku).

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
ledvinap

27. 4. 2012, 3:11

Osobne bych se pevnemu spojeni sroubu a motoru snazil vyhnout. Pri zvyseni momentu setrvacnosti krokoveho motoru muze vzniknout problem s rezonanci (MartinHora to resil s rotacni matici). Pouziti pruzne spojky podle vseho dost pomuze.
Pokud narazis v budoucnu na problemy, tak bude asi velky problem s tim neco delat.
Neslo by treba pouzit prevod ozubenym remenem? Zastavna vyska by ti vysla stejne dobre a na sroub bys mohl dat spravne loziska.
Thomeeque

27. 4. 2012, 3:49

ledvinap píše:Osobne bych se pevnemu spojeni sroubu a motoru snazil vyhnout. Pri zvyseni momentu setrvacnosti krokoveho motoru muze vzniknout problem s rezonanci (MartinHora to resil s rotacni matici). Pouziti pruzne spojky podle vseho dost pomuze.
Pokud narazis v budoucnu na problemy, tak bude asi velky problem s tim neco delat.
Neslo by treba pouzit prevod ozubenym remenem? Zastavna vyska by ti vysla stejne dobre a na sroub bys mohl dat spravne loziska.
Díky moc za podněty. Stavím úplně první malé hobby CNC, nedělám si iluze, že to bude buhví jak dobrý stroj, v podstatě už se začínám smiřovat s tím, že to spíš bude pěkný průser, beru to tak, že si na něm vše vyzkouším a poučím se ze všech těch chyb, co jsem na něm nasekal (třeba se mi povede udělat úplně všechny, co se udělat daj a na další CNCčko už mi žádný nezbydou ;)). Takle, abych nevypadal jako úplný blázen, drobným vylepšením se nebráním a neustále tam nad něčím koumám, ale velké změny už se dělat nechystám, to si opravdu schovám na další stavbu, u tohoto už ze všeho nejvíc chci, aby to už nějak jezdilo.. :) Uvidíme, já se pak pochlubim, slibuju :)

T.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“