Dobrý den,
v zimě začnu stavět cnc pro řezání plasmou.Takže chci zkušenější poprosit o radu. Na konstrukci sem si nechal hodně času protože peněz na vyhazování nemám.
V čem řeším problém? potřebuju mít pracovní prostor stroje 3 x 1,5 metru což v praxi znamená o něco větší délky vedení a posuvových součástí.
V nejdelší ose chci dát lineární podepřené tyče a k nim na každou stranu jeden krokový motor posouvající konzolí přes ozubený hřeben.
Problém je že se mi nedaří najít delší hřebeny a podepřené tyče než 2metry.
Dají se hřebeny a tyče napojovat, nebo je možné někde takhle dlouhé koupit?
Díky za rady
Vím jak ale nevim kde to sehnat
Takže při použití hřebenu:
Modul 2 (rozteč 6,2832mm)
úhel záběru 20°, čtvercový průřez 20×20mm
a nejmenšího ozubeného kola
co lze najít v nabídce, tj 12 zubů
to vychází na
6,2832mm x 12 zubů = 75,3984mm na otáčku
krokový motor má základní úhel pootočení 1,2 stupně tj
360stupňů / 1,2 stupně = 300 kroků na otáčku
a konečně
75,3984 mm na otáčku / 300kroky na otáčku = 0,2513 mm
Takže rozlišovací schopnost onoho polohování by byla po 0,253mm.
Přijde mi to dost hrubý. lze tady použít nějaké mikrokrokování ke zpřesnění a jaké jsou jeho zápory?
podle mě by to mělo chodit výpočtově alespoň do 0,08 aby to v reálu kdy se tam nasčítají další vůle atd. bylo použitelný.
Lze to tedy nějak spřesnit popřípadě použít jiný systém posuvu??
to vychází na
a konečně
Přijde mi to dost hrubý. lze tady použít nějaké mikrokrokování ke zpřesnění a jaké jsou jeho zápory?
podle mě by to mělo chodit výpočtově alespoň do 0,08 aby to v reálu kdy se tam nasčítají další vůle atd. bylo použitelný.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
mikrokroky musis pouzit uz z podstaty krokovych motoru jinak nedosahnes slusne rychlosti
zjemneni rozliseni urcite dosahnes nektere motory ale v mikrokrocich smajdaji, proste neni mikrokro jako mirokrok
a neni motor jako motor, maji ruzne indukcnosti a ruzne presne mikrokrokuji
presneji tam muzes dat kulickovy sroub ale ay to bylo vyrazne lepsi tak budes s cenou kulickoveho sroubu nekde uplne jinde nez u tech hrebenu, a zase budes mozna potrebovat vyssi dynamiku pohonu
zjemneni rozliseni urcite dosahnes nektere motory ale v mikrokrocich smajdaji, proste neni mikrokro jako mirokrok
a neni motor jako motor, maji ruzne indukcnosti a ruzne presne mikrokrokuji
presneji tam muzes dat kulickovy sroub ale ay to bylo vyrazne lepsi tak budes s cenou kulickoveho sroubu nekde uplne jinde nez u tech hrebenu, a zase budes mozna potrebovat vyssi dynamiku pohonu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mikrokrokovani ti pomuze s plynulosti pohybu, ale presnost se da zvysit jen tak 10x, navic jen pri minimalnim zatizeni.cobein píše:Takže při použití hřebenu:
to vychází na
a konečně
Neslo by pouzit prevod ozubenym remenem a teprve pak pastorek? Stejne budes asi muset ozubene kolo ulozit do lozisek (motory maji dost male povolene zatizeni) a pro prime pripojeni motoru by to znamenalo pruznou spojku (jinak by mohl byt problem s presnosti). Dalsi vyhodou remenu bude, ze muzes posunout motor podle potreby, aby 'neprekazel'.
Pouziti sroubu je podle me nesmysl - pro potrebnou rychlost ti vyjdou hodne velke otacky, navic pro 3m ti nevyjde kriticka rychlost (a to i s rotacni matici).
Take se podivej na tohle, mozna by te to mnohlo inspirovat: http://bell-everman.com/servobelt-linear-drive" onclick="window.open(this.href);return false;
Ahoj na CNC shopu sou taky jen 2 metrove hřebeny ( http://www.cncshop.cz/ozubene-hrebeny-kola_c" onclick="window.open(this.href);return false; ) , ale skus napsat pan Quis možna sežene tři metrový
Sám jsem teď koupil ozubený hřeben ( http://www.cncshop.cz/ozubeny-hreben-modul-1" onclick="window.open(this.href);return false; ) a ozubené kolo ( http://www.cncshop.cz/ozubene-kola-modul-1" onclick="window.open(this.href);return false; ) s 20 zuby a pak řemeničku s 24z a 12z převod 2:1 na osu Z a parádička
Do konce roku byc hchtěl taky řezat plazmou ale dělám stůl 2x1m na podepřených tyčích
Sám jsem teď koupil ozubený hřeben ( http://www.cncshop.cz/ozubeny-hreben-modul-1" onclick="window.open(this.href);return false; ) a ozubené kolo ( http://www.cncshop.cz/ozubene-kola-modul-1" onclick="window.open(this.href);return false; ) s 20 zuby a pak řemeničku s 24z a 12z převod 2:1 na osu Z a parádička

Do konce roku byc hchtěl taky řezat plazmou ale dělám stůl 2x1m na podepřených tyčích

Ahoj,
máš ve výpočtu chybu,
krokový motor má ( obvykle ) 1,8° na otáčku tj. 200 kroků na otáčku.
Kromě toho, tahat osu Y bude asi dřina, máš představu, kolik bude vážit ( pokud beru v úvahu, že na osu X použijež ocelovou traverzu cca 150 x 80 x 5 mm, aby se neprohýbala ).
A dále budeš asi muset použít krokový motor s převodovkou ( na toto by snad bylo lepší použít servo s převodovkou na osu Y ).
Tomabadon
máš ve výpočtu chybu,
krokový motor má ( obvykle ) 1,8° na otáčku tj. 200 kroků na otáčku.
Kromě toho, tahat osu Y bude asi dřina, máš představu, kolik bude vážit ( pokud beru v úvahu, že na osu X použijež ocelovou traverzu cca 150 x 80 x 5 mm, aby se neprohýbala ).
A dále budeš asi muset použít krokový motor s převodovkou ( na toto by snad bylo lepší použít servo s převodovkou na osu Y ).
Tomabadon
cnc pro každého