Problem se zrojem

Odpovědět
Gfx23

15. 4. 2012, 12:54

Zdravím vás,
mám takový větší problém. Dneska mi omylem vypadl drátek z propojovací svorkovnice a asi se zkratoval driver. Zhořely pojistky a po jejich výměne nelze drivery naběhnout, vždy vyhoří pojistka.

Kuriozni je, že ikdyž mám vytažený rozvaděč z elektřiny, svítí mu kontrolka pro výstupní napětí na drivery.. i zapnout jde, ale jakmile připojím driver, vyhoří buď pojistka mezi driverem nebo ta na usměrňovací desce. Jsem z toho poněkud mimo, věděl by někdo? Stalo se to již někomu?

Driver se po zapojení na vteřinu rozsvítí, ale hned zhasne kvůli pojistce (to trochu uklidnilo, že by mohli být v pořádku)

Zdroj CNCshop 38V7A vč. usměrňovací desky, drivery Gravos YKB3606MA
packa

16. 4. 2012, 7:47

nejlepší by bylo vzít driver a napojit ho přez ampérmetr na laboratorní zdroj s omezením proudu , a postupně mu přidávat proud a měřit kam až se dostaneš , klidový proud bude určitě v manualu driveru popsanej
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 4. 2012, 9:23

Pokud se zkratovalo napájení budičů, nic by se jim nemělo stát a odešel asi zdroj. Pokud se se zkratuje výstup budiče (přivod k motoru),
budič to nejpíš nepřežije. Pokud se do napájení budičů dostane 230VAC, "odejdou" všechny. Odpoj budiče, zkontroluj výstupní napětí zdroje DC voltmetrem.
Pak teprve zkusit připojit po jednom budič. Budič solo zkontrolovat nejlépe jak radí Packa, budič bez motoru bere 70mA i při 60VDC.
Začni kontrolou samotného zdroje, pokud se mu zkratoval výstup, mohl se poškodit.
Gfx23

18. 4. 2012, 5:12

Ještě abych to upřesnil, a dodal co se stalo, po dlouhém bádání jsem přišel na to, že je to spálený driver.
Hold drátky by se neměly spojovat dohromady (dotahovat čokolády), bohužel ten zkrat odpálil i výstupy na desce k celé ose.
Takže nová deska, nový driver :(

Ještě mám dotaz: Zapojení indukčních snímačů.. mám černý, hnědý a modrý drát, ale jen dva vstupy a zem. Poradí někdo co kam přijde?
Snímače z cncshopu
DemX
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2012, 7:56

Gfx23 píše:Ještě mám dotaz: Zapojení indukčních snímačů.. mám černý, hnědý a modrý drát, ale jen dva vstupy a zem. Poradí někdo co kam přijde?
Snímače z cncshopu
Zdravím, hledal jsem informaci jak zapojit indukční snímač na paralelní port - podobný jako máš ty a to mě zavedlo až sem i když tu není řešení... Pak jsem našel funkční řešení někde v hlubinách googlu, tak nevím jestli ti to ještě pomůže, nebo alespoň někomu, kdo bude bádat stejně jako já... (kdyžtak nahoď tvoje řešení jestli jsi nějaké objevil - budu rád)
  • Je potřeba externí napájení pro snímač. Já mám 12V.
  • Dle návodu SSR - polovodičové relé. Já jsem použil optočlen LTV817C co byl v šuplíku, protože relé jsem zrovna neměl, ale funkce je podobná a nespíná se žádná velká zátěž, tak je to asi jedno... optočlen chráním odporem 1000ohm, protože je jen na 6V a externí napájení je 12V...
  • Pak už jen připojit zbylé dva kontakty optočlenu. Jeden na zem - (GND) LPT portu a druhý na určený vstup LPT a je to :)
Jestli je to správné řešení nebo ne nechám na ostatních každopádně na stole mi to funguje.
Přílohy
Upravené zapojení na 1kOhm
Upravené zapojení na 1kOhm
Naposledy upravil(a) DemX dne 23. 5. 2012, 9:55, celkem upraveno 1 x.
ledvinap

23. 5. 2012, 9:43

DemX píše: Já jsem použil optočlen LTV817C co byl v šuplíku, protože relé jsem zrovna neměl, ale funkce je podobná a nespíná se žádná velká zátěž, tak je to asi jedno... optočlen chráním odporem cca 150-220ohm, protože je jen na 6V a externí napájení je 12V...
[*]Pak už jen připojit zbylé dva kontakty optočlenu. Jeden na zem - (GND) LPT portu a druhý na určený vstup LPT a je to :)

Jestli je to správné řešení nebo ne nechám na ostatních každopádně na stole mi to funguje.
Ten odpor mas moc maly. Vr je maximalni zaverne napeti, tobe jde o to, aby proud optoclenem byl mensi nez 50mA (If). Na optoclenu ubyde 1.2V, takze pro 12 to vychazi (12-1.2)/0.050 = ~216R. Pro spravnou funkci staci daleko mensi proud, osobne bych pouzil treba 10mA - odpor cca 1kohm.
DemX
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2012, 9:50

ledvinap píše:
DemX píše: Já jsem použil optočlen LTV817C co byl v šuplíku, protože relé jsem zrovna neměl, ale funkce je podobná a nespíná se žádná velká zátěž, tak je to asi jedno... optočlen chráním odporem cca 150-220ohm, protože je jen na 6V a externí napájení je 12V...
[*]Pak už jen připojit zbylé dva kontakty optočlenu. Jeden na zem - (GND) LPT portu a druhý na určený vstup LPT a je to :)

Ten odpor mas moc maly. Vr je maximalni zaverne napeti, tobe jde o to, aby proud optoclenem byl mensi nez 50mA (If). Na optoclenu ubyde 1.2V, takze pro 12 to vychazi (12-1.2)/0.050 = ~216R. Pro spravnou funkci staci daleko mensi proud, osobne bych pouzil treba 10mA - odpor cca 1kohm.
Fajn díky za opravu já tam měl něco kolem těch 150ohm a šlo to, ale pak se mi ulomila packa, tak je tam teď ten 220ohm a taky to funguje záleží jak dlouho ovšem ;) dám tedy víc. Dík ;)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“