Zdravím všechny!
Mám na stroji nakonfigurované koncáky tak, že u osy Y a X funguje jeden snímač jako referenční a Negative limit současně. U osy Z funguje jako refernční a Positieve limit soucasně. Na každé ose mám dva snímače, na obou koncích. Ty tři opačné jsou zapojeny paraleně. Když jsem jim ve Stepconfu přiřadil fuknci ALL Limit, změnil funkci těch dříve nadefinovaných vstupů na None (nebo tak nějak, nepamatuju si to přesně, prostě je zrušil). Dá se to takto provozovat?
Pro vyzkoušení jsem tedy tento vstup nastavil jako Positive limit Y. Sice se na pc zobrazuje při přejetí kterékoliv osy, problém na Y, ale to by mi tak nevadilo. Víc mi vadí toto. Když není stroj zareferencovaný a můžu s ním jezdit i mimo jeho definovanou pracovní plochu. Při opakovaném úmyslném najíždějí na Limity dojde k okamžitému zastavení. Ale ne vždy. Snímače mám ještě kousek před mechanickým dorazem. Kolem jejich snímací plochy jezdí hlavička šroubu. Někdy se stane, že osa přejede přes limit bez zastavení. Symbol limitu se problikne i na displeji, ale motor se nezastaví. Dělají to obě konce. Stalo se Vám to někomu? Tušíte co s tím?
Díky za každý typ. Karel
Občasné přejetí limit switchů
Zkus sem nahrat hal a ini s konfiguraci stroje, bude jasne, jak to stepconf vygeneroval.
Kdysi jsem do stepconfu neco podobneho pridaval (limit+home spojene, je to tu nekde na foru), melo by to jit upravit pro tvuj pripad ...
Kdysi jsem do stepconfu neco podobneho pridaval (limit+home spojene, je to tu nekde na foru), melo by to jit upravit pro tvuj pripad ...
Díky za ochotu. Tady to je. Ještě mám prosím jeden dotaz. Chtěl bych signál Charge pump použít k blokování silovky, pokud nežije program. V Stepconfu jsem přiřadil tuto funkci jednomu výstupu, ale nic se na něm neděje. Je potřeba ještě něco editovat? Díky.
- Přílohy
-
- n2cnc.zip
- (2 KiB) Staženo 202 x
No pokud plati ten datum vygenerovani(2003), tak bych nejdriv zkusil pouzit novy stepconf, mozna to vyresi cely tvuj problem.
To ignorovani limitu je zvlastni ... ale mohlo by to souviset s tim, ze pri rucnim posouvani je nekdy uzitecne limit switch ignorovat, aby slo s osou prejet mimo nej. Nejsnazsi je podivat se na zdrojaky ...
Charge pump netusim, ale nejak me nenapada, k cemu by to bylo dobre. Pokud se neco pokazi, tak se prestanou generovat step signaly a masina pobezi naprazdno namiste. A nebo se s falesnymi step signaly bugou generovat i charge pulzy...
To ignorovani limitu je zvlastni ... ale mohlo by to souviset s tim, ze pri rucnim posouvani je nekdy uzitecne limit switch ignorovat, aby slo s osou prejet mimo nej. Nejsnazsi je podivat se na zdrojaky ...
Charge pump netusim, ale nejak me nenapada, k cemu by to bylo dobre. Pokud se neco pokazi, tak se prestanou generovat step signaly a masina pobezi naprazdno namiste. A nebo se s falesnymi step signaly bugou generovat i charge pulzy...
To pc, nepoužívám k ničemu jinému než pro řízení stroje. Datum a čas jsem nastavil až včera. Soubory jsou aktuální.
Podle mě je přejetí havarijních spínačů každopádně špatně. Za ně by se stroj nikdy neměl dostat. Pokud je to nezbytné např. ze servisních důvodů, stačí nezahoumovanou osou na limit najet, pak zatrhnout "Limit override", znovu zapnout (F2) a pokračovat v jízdě. EMC mám nainstalováno z Live CD. Je to myslím verze 2.4.3. Zkusím jej aktualizovat.
Charge pump už mi jede. Stačilo upravit jeden řádek v *.hal. Dá se tam i nastavit, za jakých podmínek se má generovat. Ok, osy se do pohybu samy nedají, ty potřebují krokovací pulsy. Ale vřeteno ovládám přes relé. Po vypnutí pc se při zapnutém stroji roztočí. Spínání relé vřetene chci podmínit přítomností charge pulsů. Nebo existuje nějaká jiná finta, jak tomu zabránit?
Podle mě je přejetí havarijních spínačů každopádně špatně. Za ně by se stroj nikdy neměl dostat. Pokud je to nezbytné např. ze servisních důvodů, stačí nezahoumovanou osou na limit najet, pak zatrhnout "Limit override", znovu zapnout (F2) a pokračovat v jízdě. EMC mám nainstalováno z Live CD. Je to myslím verze 2.4.3. Zkusím jej aktualizovat.
Charge pump už mi jede. Stačilo upravit jeden řádek v *.hal. Dá se tam i nastavit, za jakých podmínek se má generovat. Ok, osy se do pohybu samy nedají, ty potřebují krokovací pulsy. Ale vřeteno ovládám přes relé. Po vypnutí pc se při zapnutém stroji roztočí. Spínání relé vřetene chci podmínit přítomností charge pulsů. Nebo existuje nějaká jiná finta, jak tomu zabránit?