Rotace souradnic
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Může mi prosím někdo objasnit, co je to rotace souřadnic u pětiosého stroje? Čistě matematicky s tím nemám problém, prostě se vynásobí vektor souřadnic maticí unitární transformace. Jde mi spíš o to kde se to používá. Pročítaje si příručku o pětiosém programování v CAMu jsem narazil na něco ve smyslu, že když systém "nemá přepočítávání souřadic v g-kódu, tak to musí přepočítat CAM". Jak to funguje v tom g-kódu? A proč a kdy je vůbec nutné něco přepočítávat? Hledal jsem na netu ale asi špatně, nenašel jsem nic co bych pochopil.
Dík.
Dík.
Aleš Procháska
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
vzdycky jsem si myslel (nikdy v praxi nevidel) ze se to pouziva napriklad kdyz se ti nechce doklepavat obrobek (sverak) do osy a mas treba dotekovou sondu tak si tuknes obrobek a patricne orotujes souradnou soustavu
pripadne treba kdyz mas nejakou kapsu umistenou vickrat po kruhu a podobne
to je jen domenka mozna je to blbost a nepouziva se to
pripadne treba kdyz mas nejakou kapsu umistenou vickrat po kruhu a podobne
to je jen domenka mozna je to blbost a nepouziva se to
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Rotace namísto ustavování obrobku je asi něco jiného než co mysleli v tom camu. Jestli to dobře chápu tak CAM vygeneruje příkaz pro rotaci os A a B ale souřadnicemi X, Y, Z se nezabývá a nechá je přepočítat stroji nebo postprocesoru. Ale není mi moc jasné jestli to jen úplně blbě nechápu.
Aleš Procháska
-
VYUžíVAM TO čASTO, KED SA MI NECHCE ZBYTOčNE PíSAť PROGRAM PRI FRéZOVANí VIACERO VYBRANí OKOLO OSI TO LEN OTOčíM SúR. SYS. O STUPNE A NAKOPíRUJEM TEN ISTý PROG.
Vyuziva sa to hlavne pri programkvani priamo na stroji lebo cam si to v 99% prepocita sam. Ide o to ze ak sa naklini napr os a tak sa nulovy bod presunie vdaka kinematiky stroja stroj vie kde sa nula nachadza a automaticky ju v pripade prepolohovania osi a presunie v osi Y a Z cize nula sa nachadza na tom istom mieste onrobku ako dovtedy no zmeni sa jeho poloha v priestore. Pouziva sa to napr pri obrabani sikmych ploch zakotovanich v rovnakom nulovom bode ako pred preplolhovanim setri to potom cas a netreba znovu namerat nulu ked sa preklopi suradnicovy system. U cnc storjou sa program vzdy cova tak ako by sa otacal nastroj aj ked sa vskutocnosti otoci obrobok. Ja mam rotacne osy C a B ktore vykonava otocno/sklopny stol no simulacia a poloha suradnic sa chova tak ako by sa prepolohovavalo vreteno vzhladom k nulovemu bodu.
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
-
5oska DMU eVo 40
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Pouziva se to blbe receno protoze pri rotaci se musi delkova korekce nastroje a take rameno na kterem se to toci prepocist ze Z treba do X.. Proste se to umi tocit kolem bodu.
Priklad:
Kdyz se sklopis z
G0 X0 B0 Z0
Na
G0 X0 B90 Z0
Tak stroj fyzicky sjede Z-tovou osou o delku ramena+ nastroj, zaroven o toto couvne v ose X a zaroven se otaci osa B.
Ale v souradnich X a Z jsou stale nuly.
Proste osou Z sjedes treba pul metru Ale ta ukazuje stale nulu. U kontinualni 5-ti osy je to zcela zakladni funkce.
RADEK
Priklad:
Kdyz se sklopis z
G0 X0 B0 Z0
Na
G0 X0 B90 Z0
Tak stroj fyzicky sjede Z-tovou osou o delku ramena+ nastroj, zaroven o toto couvne v ose X a zaroven se otaci osa B.
Ale v souradnich X a Z jsou stale nuly.
Proste osou Z sjedes treba pul metru Ale ta ukazuje stale nulu. U kontinualni 5-ti osy je to zcela zakladni funkce.
RADEK
prochaska píše:Může mi prosím někdo objasnit, co je to rotace souřadnic u pětiosého stroje? Čistě matematicky s tím nemám problém, prostě se vynásobí vektor souřadnic maticí unitární transformace. Jde mi spíš o to kde se to používá. Pročítaje si příručku o pětiosém programování v CAMu jsem narazil na něco ve smyslu, že když systém "nemá přepočítávání souřadic v g-kódu, tak to musí přepočítat CAM". Jak to funguje v tom g-kódu? A proč a kdy je vůbec nutné něco přepočítávat? Hledal jsem na netu ale asi špatně, nenašel jsem nic co bych pochopil.
Dík.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
no vreteno sa nemusi pohnut v osi Z pokial das prikaz TURN a nie MOVE, su TAM 3 režimy MOVE = pohyb vsetkych os aby sa dosiahla nulova suradnica
TURN = prepolohuju sa len rotacne osi a osi X,Y,Z ostavaju na mieste len sa zmeni ich suradnica
STAY = nepohne sa nic len sa zmenia suradnice
TURN = prepolohuju sa len rotacne osi a osi X,Y,Z ostavaju na mieste len sa zmeni ich suradnica
-
5oska DMU eVo 40
-
5oska DMU eVo 40
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Toto u zje ale vec konkretniho systemu, jiny system to bude mit uplne jinak.TOMAX píše:no vreteno sa nemusi pohnut v osi Z pokial das prikaz TURN a nie MOVE, su TAM 3 režimy MOVE = pohyb vsetkych os aby sa dosiahla nulova suradnica
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Nechcem zakladat novu temu, kedze myslim ze odpoved najdem od niekoho aj tu.
3osa vertikalna freza, na ktoru mame kupenu uhlovu hlavu (nataca sa rucne )Fuh PVI ER25. potrebujem vrtat diery pod roznymi uhlami a netusim ako mam na to spravit program.
Z toho co som pochopil staci natocit suradnice (A,B) a masina si automaticky prepocita pohyby X,Y,Z ?...chapem spravne? + Ak aj ano, niesom si isty ci mi masina nevyhodi po natoceni suradnic nejaku chybu, kedze jej chyba hardware na otacanie.
Ak by mi to mohol niekto jemne objasnit , kupim mu zmrzlinu
3osa vertikalna freza, na ktoru mame kupenu uhlovu hlavu (nataca sa rucne )Fuh PVI ER25. potrebujem vrtat diery pod roznymi uhlami a netusim ako mam na to spravit program.
Z toho co som pochopil staci natocit suradnice (A,B) a masina si automaticky prepocita pohyby X,Y,Z ?...chapem spravne? + Ak aj ano, niesom si isty ci mi masina nevyhodi po natoceni suradnic nejaku chybu, kedze jej chyba hardware na otacanie.
Ak by mi to mohol niekto jemne objasnit , kupim mu zmrzlinu

fanuc ma ( aspom ten co som videl ja ) funkciu vrtanie / frezovanie uhlovou hlavou. do toho cyku sa zada ako ju mas naklonenu a kam chces vrtať diery.
Ma to aj pomenovanie naklonenie rovyny alebo vrtanie do sikmej polochy
-
5oska DMU eVo 40
-
5oska DMU eVo 40
pardon ze som neodpisal skor...dovolenka 
skusal som aj manualne hore spomenuty G kod
G0 X0 B0 Z0
Na
G0 X0 B90 Z0
a masina sice nevyhodi ziadnu chybu, ale nespravi ani ziaden pohyb :/

neviem ci myslime na to iste, ale toto berem ako krajnu moznost (pouzivame stary Edgecam 9.75) - priemet drahy na plochu, nevyhoda: nie je to vrtaci cyklus (potrebujem vrtanie s odpichom, po 2mm napriklad)robokop píše:a co udelat pouze sikmy pohy v ose nastroje bez ohledu na rotaci
jesti potrebujes pouze vrtat
Vcera som to nasiel v Manual guide : Obrabanie sikmeho povrchu(rotacia suradnic) , len to neviem na masine nejak rozchodit, stale vrta iba v ose Z.TOMAX píše:fanuc ma ( aspom ten co som videl ja ) funkciu vrtanie / frezovanie uhlovou hlavou. do toho cyku sa zada ako ju mas naklonenu a kam chces vrtať diery.
skusal som aj manualne hore spomenuty G kod
G0 X0 B0 Z0
Na
G0 X0 B90 Z0
a masina sice nevyhodi ziadnu chybu, ale nespravi ani ziaden pohyb :/