HSMWorks

CAM software
Odpovědět
sidonie

28. 5. 2011, 1:52

Nejsem uražen a v žádném případě neznám HSMWorks natolik, abych mohl být odborníkem, ale co potřebuji spáchat, tak si myslím, že nějak vždycky do úspěšného konce dotáhnu. Hodně problémů vzniká hlavně kvůli nekvalitním podkladům (model), pokud je model od konstruktéra navržen dobře, konstruktér nad prací přemýšlel a model vytvářel postupně jak by se daný kus vyráběl, nebývá žádný problém. Sem tam se musí upravit řezné podmínky nebo doladit jiné prkotiny, ale to čeká každého, i kdyby byl sebelepší programátor, tak složitější program od stolu nenapíše tak, aby po nahrání do stroje jel hned napoprvé bez úprav. Tvorba postpocesorů je mi celkem záhadou a proto se v tom raději neštářu, využívám to co funguje, co to neumí, neřeším, poradím si jinak. Než mít pět postprocesorů pro každou mašinu, tak raději jen jeden aby fungoval na všech, nemusím při přehazování k PC a přepočítávat, stačí mi vzít program z mašiny a nakopírovat tam kde ho potřebuji.
Polesovsky

28. 5. 2011, 8:55

Zdravim pane CUC,
souhlasim, ze HSMWorks hodne neznam. A mozna, ze nektere problemy jsme meli s HSMkem jen z neznalosti. Ale ne vzdy jakychkoliv CAM bude to nejlepsi v ramci produktivity. U jednoduchych dilcu pri opakovane vyrobe se mi stava , ze produktivnejsi je programovat rucne. Zaklad je predstava optimalnich drah vcetne moznosti ruznych rychlosti posuvu v navaznosti na pozadovanem vysledku. Znovu opakuji toto plati jen u jednoduchych tvaru vyrobku (ctverce, obdelniky, srazeni hran a podobne)

Resil jsem jednu soucast kdy profik z EdgeCAM resil technologii a dosel k vyrobnimu casu priblizne 6 minut. Zastupce 3E ten samy produkt udelal pomoci HSMWorksu za necelych 4 minuty. Coz klobouk dolu - zlepsena produktivita o 1/3.
Rucnim programovanim jsem se dostal na 2,5 minuty. Ano rucnim programovanim jsem ztratil nekolik hodin, ale pro caste opakovani vyroby se to vyplatilo.

Pocatky
popisu az koncem tydne (ve stredu jdu do skoly, kde mam moznost funkcniho HSMWorksu). Podstata byla , ze koska z ukazkoveho souboru HSMka byla delsi stranou v ose Y a chteli jsme ji mit v ose X. Slo prohazovat osy XZ nebo YZ, ale XY se nepodarilo. Pravdepodobne chyba z neznalosti systemu.

Reknete, ze mate TECHNICKE RADY, ktere zasilate jen tem co si zakoupi HSMko a navic pro angl verzi. Coz je podle mne chyba. Mit ceskou instalaci a pokouset se o novinky se slovnikem? Mit pred zakoupenim casove omezenou instalaci a dostavat technicke rady pro pokrocile v anglictine je zajimave.
S letadlem se naucime letat podle priucky "Jak delat ruzne vykruty a podobne". Jen skoda, ze v teto priucce neni jak vzletnout od zeme a jak pristavat.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2011, 10:54

Tak už ho mám :-)

Co se týká té rotační osy, tak jsem ji zprovoznil "na první ťuknutí", jen jsem dopsal do postprocesoru uspořádání os a ono to začalo fungovat (myslím teď frézování XYZ s indexováním AB).

Když si vzpomenu na SolidCAM, jaké to bylo drbání se siny a cosiny a transformací souřadnic a stejně se tam nedal rozumně definovat nulový bod, tak je to tak o 1000 % lepší.
Aleš Procháska
Hardmesr

12. 9. 2011, 1:57

Procháska, ta čtvrtá osa jede pod kterou verzí SolidWorksu a HSMWorksu a na jakém postprocesoru? Já si chodím hrát do jednoho podniku po odpolednech. Trochu se učím a zabíjím čas stařešiny, aby mně mozek úplně nezměknul. Dokonce jsem pochopil nabalení písma, nebo jiného obrazce na válec, nebo nějaký profil na ploše (byl tu dotaz na písmo). SolidWorks i HSMWorks se mně zdají docela přítulné s velkým množstvím postprocesorů. Vědět v čem postprocesor editovat by nebylo od věci. Jinak vlastní výrobní program, co se týký zbytečných odjezdů atd, se dá dobře editovat v HSMWorks EDIT-oru. Stejně tak i řezné podmínky a podobně.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Hardmesr

12. 9. 2011, 2:01

PC - HSMW, souhlasím s Vašim názorem o dobré kvalitě HSMWorksu (teoreticky). Škoda, že mně už věk nedovolí jeho schopnosti využít v provozu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 9. 2011, 2:21

Hardmesr: postprocesor je uložený v textovém tvaru, takže se dá editovat jak je. Normálně se na to při instalaci přiřadí HSMWorksEdit, ten samý co se s ním edituje G-kód, ale já na to raději použil programátorský editor EditPlus. Postprocesor jsem upravil z připraveného postu pro Hurco (zrušil jsem nějaké návraty do nulového bodu které normálně nepoužívám) a zapnul v něm 4. a 5. osu, to vše ještě před tím, než jsem si vůbec přečetl manuál. Ještě mám v plánu tam udělat pár mých oblíbených optimalizací a vylepšení, ale to už jsou věci navíc, vlastní rozchození jsem měl za hodinu. Předpokládám, že dodavatel to po mě ještě při oficiálním předání učeše a opraví :-) Obě verze jsou 2011.
Aleš Procháska
Hardmesr

13. 9. 2011, 1:09

p. Procháska, díky za informace.
vozbrouk

5. 11. 2011, 9:46

Ahoj, může mi někdo vysvětlit rozdíl ve verzích? Stáhl jsme nějakou verzi hsmworks 2011 R4, ale myslím, že to je jen demoverze, přitom vše funguje. Ve stromu solidworksu se ukazuje záložka Cam, ale pokud se kouknu na prezentaci tohoto programu, tak mají v solidworksu záložku nazvanou hsmworks.
Polesovsky

5. 11. 2011, 3:32

vozbrouk píše:Ahoj, může mi někdo vysvětlit rozdíl ve verzích? Stáhl jsme nějakou verzi hsmworks 2011 R4, ale myslím, že to je jen demoverze, přitom vše funguje. Ve stromu solidworksu se ukazuje záložka Cam, ale pokud se kouknu na prezentaci tohoto programu, tak mají v solidworksu záložku nazvanou hsmworks.
Prvně. Demoverze HSMWorksu neni, pouze plná verze s časovým omezením na jeden měsíc. Tato licence se aktivuje přes internet a dá se prodloužit po dohodě o další měsíc(e).
Rozdíly mezi verzemi jsou značné. Je to hodně rostoucí CAD/CAM. Úmyslně píši CAD/CAM, protože s HSMkem máte zároveň i SolidWorks. Našel jsem u tohoto CAMu drobnou slabinu, ale počítám, ze bude během následujícího měsíce vyladěno.

Ze začátku jsem brblal na HSMko, ale dnes (po školení u prodejce) jsem spokojen.
vozbrouk

16. 5. 2012, 9:48

Dobrý den, ve firmě uvažujeme o dobrém programu.
Může mu někdo říci zkušenosti a rozdíly mezi programy HSM a Edge CAM ??? Plusy mínusy?

Děkuji moc.
Polesovsky

17. 5. 2012, 7:00

vozbrouk píše:Dobrý den, ve firmě uvažujeme o dobrém programu.
Může mu někdo říci zkušenosti a rozdíly mezi programy HSM a Edge CAM ??? Plusy mínusy?

Děkuji moc.
Zadny soft neni dokonaly. Proto je potreba se rozhodnout co chci pomoci CAMu vyrabet, jake stroje chci ovladat a hlavne jakou chci mit provazanost mezi CAD - CAM. To vse je o pruduktivite vyroby, mensi pracnosti pri programovani a vice penez co zbude na vyplaty. :lol:

Edge CAM ma nektere veci lepsi, ale to je jen vec casu nez se HSMko s tim vyrovna. U nas ve firme mame na testovani oba softy. Ja jedu HSMWorks a kolega Edge CAM.
90% vyroby vychazi lepe programovat v HSMku - rychlejsi tvorba NC kodu, vyssi produktivita na cnc stroji, mensi spotreba nastroju (na pocet vyrobenych vyrobku).
Na druhou stranu tech 10% HSMko jeste neumi a bez Edge CAMu, pripadne rucniho programovani na stroji, by jsme to neudelali.

Ale to vse je jenom vec nazoru.

Abych Ti vice mohl poradit potrebuji vice informaci o Vasi vyrobe. Muze se stat, ze bych Ti nakonec mohl poradit uplne jiny soft, ktery je cenove mnohem levnejsi a nekterou vyrobu srovnatelny s HSMkem.
Mozna tak zajit na sklenku vina nebo na dobre pivko.

Napis mi lokalitu od kud jsi a neco poresime.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2012, 7:26

Co je těch 10 % ? Něco v pěti osách spojitě?
Aleš Procháska
Polesovsky

17. 5. 2012, 8:40

prochaska píše:Co je těch 10 % ? Něco v pěti osách spojitě?
Neco takoveho , ale i jine drobnosti.
Proste nikdo neni dokonaly, ale muze se zlepsit.
vozbrouk

5. 7. 2012, 8:06

Ahoj, vyrábíme formy na plasty, zinek. Prostě velmi složité tvary. Dělali jsme třeba i zámky do všech možných aut.
Polesovsky

5. 7. 2012, 11:58

vozbrouk píše:Ahoj, vyrábíme formy na plasty, zinek. Prostě velmi složité tvary. Dělali jsme třeba i zámky do všech možných aut.
To je pekny, ale dopln jaky CAD/CAM jste pouzili. Formy na plasty jsme drive delali v Surfcamu a nemelo to chybu. Dnes delam ve firme, ktera je zamerena vice na strihadla plechu (neco podobneho jak vyrabite zamky do dveri).
CAM u nas neni jeste vybran. Meli jsme na testovani EdgeCAM, ktery neobstal (kolega, ktery s nim delal vice jak dva roky, to vzdal pro nelogicke vytvareni drah obrabeni). Surfcam s kterym mam velmi dobrou zkusenost. A nove HSMWorks, ktery ma velky potencial ve vyvoji. Jeden muj novy kolega chce oprubovat SolidCAM. Tak nevim kam se priklonit.

Vzhledem k tomu, ze krize jde do dalsi etapy tak nevim jaky bude postup.
Nedavno jsem musel odmitnout nadhernou praci pri obrabeni formy na plast. Problem s CAMem na zkousku a odladenim postprocesoru k jednotlivym strojum. :roll:
Odpovědět

Zpět na „CAM“