Jaký program na programování je nejlepší?
Jaký program by jste mi doporučili? Jsme nástrojárna a děláme formy pro vstřikovací lisy, jak na plasty, tak zinek. Děláme hodně pro automobilky.
Pak jsme dělali i malé výlisky malých vláčků. Zámky do aut, atd. Prostě pěkná tvarová práce.
Frézovací centra máme jen tří osé a cnc pětioska u nás asi dlouho nebude. Soustružení a drátořez také ne. Jen obyč tříosé obrábění.
V součastnosti máme surfcam, ale starou verzi ( Velosity 2), chtěli bychom obnovit a říkali nám, že surfcam je už pasé a jsou lepší programy, jenže jaké.
Předváděli nám:
Sprutcam ( jenže plno věcí to neumělo )
Hsm Works ( ten se nám v celku líbil )
Edgecam ( který testujeme, ale zdá se nám trochu neohrabaný )
Máte další návrhy programů?
PS: chceme samozřejmě porovnávat kvalitu programu ( vše co potřebuje to musí mít) / jednoduchost programu /
rychlost programování / čas výsledného programu na mašině ( každý program to naprogramuje trochu jinak kvalitně a jinak rychle, myslím, že bychom se i divili,
že programem můžeme na dílně ušetřit čas) / a samozřejmě cena.
Pak jsme dělali i malé výlisky malých vláčků. Zámky do aut, atd. Prostě pěkná tvarová práce.
Frézovací centra máme jen tří osé a cnc pětioska u nás asi dlouho nebude. Soustružení a drátořez také ne. Jen obyč tříosé obrábění.
V součastnosti máme surfcam, ale starou verzi ( Velosity 2), chtěli bychom obnovit a říkali nám, že surfcam je už pasé a jsou lepší programy, jenže jaké.
Předváděli nám:
Sprutcam ( jenže plno věcí to neumělo )
Hsm Works ( ten se nám v celku líbil )
Edgecam ( který testujeme, ale zdá se nám trochu neohrabaný )
Máte další návrhy programů?
PS: chceme samozřejmě porovnávat kvalitu programu ( vše co potřebuje to musí mít) / jednoduchost programu /
rychlost programování / čas výsledného programu na mašině ( každý program to naprogramuje trochu jinak kvalitně a jinak rychle, myslím, že bychom se i divili,
že programem můžeme na dílně ušetřit čas) / a samozřejmě cena.
- Gulliver64
pokud mohu doporučit, tak pro to, co děláte a jaké máte strojní vybavení bude HSMWorks asi správné řešení. a pokud i modelujete ve 3D tak SolidWorks + HSMWorks !
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Pokud mohu doporucit tak cca rok používám CIMATRON. Na formařinu je to jedno z nejlepších co můžes sehnat i když v našich končinách o něm moc slyšet není. Cena je příznivá, čeština do děj taky je. České zastoupení a podpora je tady u nás v Brně. Není problém pujčit na vyzkoušení. Původně jsem taky dělal v Surfcamu a ten se s tím opravdu nedá srovnat.
Cimatron je vyloženě na formařinu.
Má to i moduly na elektrody atd.
HSMWorks je také dobré řešení na tyto věci.
Pokud bys ale do budoucna chtěl použít více jak tři osy tak to může být problém...nevím jak toto tvrzení je v současnosti aktuální.
Surfcam jsem používal v letech 2002/2003 a určitě nebyl špatný ale už v té době mi přišel v některých oblastech "zastaralý" ale nebylo to nic hrozného - dalo se s tím žit.
Ale od té doby co jsem čas od času na něj koukal se podle mě nikam neposunul...
Má to i moduly na elektrody atd.
HSMWorks je také dobré řešení na tyto věci.
Pokud bys ale do budoucna chtěl použít více jak tři osy tak to může být problém...nevím jak toto tvrzení je v současnosti aktuální.
Surfcam jsem používal v letech 2002/2003 a určitě nebyl špatný ale už v té době mi přišel v některých oblastech "zastaralý" ale nebylo to nic hrozného - dalo se s tím žit.
Ale od té doby co jsem čas od času na něj koukal se podle mě nikam neposunul...
Díky za rady, jen tak dál. U nás konstrukce běží na Solidworks 2012.
Takže každý normální člověk by řekl, vzít nějaký program, který na Solidworksu bude šlapat.
Naše vedení je opačného názoru. Myslí si, že se třeba HSM works , či Solid cam a další se Solidworksem rozkmotří
a přestanou komunikovat, tím pádem to půjde do kytek. Pak vedení je názoru, že programátor zbytečně zabere licenci solidworksu a mohl by jí mít
někdo jiný. U nás je teda 6 sítových licencí Solidworksu a je pravda, že jsou licence pořád obsazené. Jenže programátoři jí k životu také potřebují,
tak co že....
Jinak Solidworks na kreslení je super, když trochu odběhnu od tématu. Byl jsme na prezentaci software SpaceClaim 2012 a teda bomba.
Co ten tam dělal za psí kusy, okamžitě mel namodelovanou složitou součástku.
Takže každý normální člověk by řekl, vzít nějaký program, který na Solidworksu bude šlapat.
Naše vedení je opačného názoru. Myslí si, že se třeba HSM works , či Solid cam a další se Solidworksem rozkmotří
a přestanou komunikovat, tím pádem to půjde do kytek. Pak vedení je názoru, že programátor zbytečně zabere licenci solidworksu a mohl by jí mít
někdo jiný. U nás je teda 6 sítových licencí Solidworksu a je pravda, že jsou licence pořád obsazené. Jenže programátoři jí k životu také potřebují,
tak co že....
Jinak Solidworks na kreslení je super, když trochu odběhnu od tématu. Byl jsme na prezentaci software SpaceClaim 2012 a teda bomba.
Co ten tam dělal za psí kusy, okamžitě mel namodelovanou složitou součástku.
JInak elektrody děláme dost a třeba surfcam neumí jednu věc:
Příklad: Elektroda je potřeba vyrobit s ofsetem 0,5 a vnitřní rádius na tvaru elektrody je potřeba udělat R 0.2. Použiji např toroidní frézu, průměr 6 R0,2 a
s touto frézou mi neumožní frézovat ofset -0,5. Jen jaký největší rádius je na rohu. Což je 0,2.
Možná řeknete, použij jinou frézu, ale někdy to nejde. Nebo s válcovou frézou mi program neumožní frézovat ofset ( mínus ) Vždy nejvíce, co je na rohu frézy.
Ani nevím, zda jiné programy takhle ofsety bez problémů na elektrodách umí programovat?????
Příklad: Elektroda je potřeba vyrobit s ofsetem 0,5 a vnitřní rádius na tvaru elektrody je potřeba udělat R 0.2. Použiji např toroidní frézu, průměr 6 R0,2 a
s touto frézou mi neumožní frézovat ofset -0,5. Jen jaký největší rádius je na rohu. Což je 0,2.
Možná řeknete, použij jinou frézu, ale někdy to nejde. Nebo s válcovou frézou mi program neumožní frézovat ofset ( mínus ) Vždy nejvíce, co je na rohu frézy.
Ani nevím, zda jiné programy takhle ofsety bez problémů na elektrodách umí programovat?????
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja jsem softu vyzkousel moc a zadnej nebyl dokonalej nektere meli dokonce daleko k pouzitelnosti
vzdy to vyzadovalo nejake obezlicky k tomu aby to delalo to co ma a pozna se to na realnem obrobku z vasi praxe
na prezentaci vzdy maji modely ktere uz znaji a maji naucene, nic neni problem, vse je optimalni, v realu kdyz vytahnes flaskku s igesem zacnou koktat a hledat vymluvy
doporucuju si nechat soft odprezentovat na vasi praxi a to vcetne obrabeni, nic jineho neni dost relevantni na odzkouseni kterej cad/cam je pro vas vhodny
vzdy to vyzadovalo nejake obezlicky k tomu aby to delalo to co ma a pozna se to na realnem obrobku z vasi praxe
na prezentaci vzdy maji modely ktere uz znaji a maji naucene, nic neni problem, vse je optimalni, v realu kdyz vytahnes flaskku s igesem zacnou koktat a hledat vymluvy
doporucuju si nechat soft odprezentovat na vasi praxi a to vcetne obrabeni, nic jineho neni dost relevantni na odzkouseni kterej cad/cam je pro vas vhodny
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tohoto bych se nebál. Tedy bál, ale ne víc než jiných hrozeb. Nikdy člověk neví, kdy se výrobce jakého softu zblázní a začne ze svého produktu dělat nepoužitelnou šílenostvozbrouk píše:Naše vedení je opačného názoru. Myslí si, že se třeba HSM works , či Solid cam a další se Solidworksem rozkmotří
tak co že....

HSMWorks se dá koupit i s OEM licencí SolidWorksu. Já jsem si takhle SolidWorks opatřil, bylo to zdaleka nejlevnější řešení.
Aleš Procháska
-
Jo..jo. Taky jsem si chtel tento soft vyzkouset ale brnensky prodejce se na to v prosinci vybodl. Asi nemel zajem o ridici system Fanuc.CAWEDOG píše:Pokud mohu doporucit tak cca rok používám CIMATRON. Na formařinu je to jedno z nejlepších co můžes sehnat i když v našich končinách o něm moc slyšet není. Cena je příznivá, čeština do děj taky je. České zastoupení a podpora je tady u nás v Brně. Není problém pujčit na vyzkoušení. Původně jsem taky dělal v Surfcamu a ten se s tím opravdu nedá srovnat.
Chtel jsem CAM s moznosti pronajmu. Nase firma ted nema na to zakoupit plny soft.
Samozrejme Delcam taky neni spatny.vozbrouk píše:Vraťme se k tématu, Jaký software???
Našel jsem i chválu na program Delcam. Co vy na to?
Kdysi pri vyberu Camu jsem na nej koukal.
Nejlepsi je si nechat udelat prezentaci.
Pokud ale u vas delaji v Solidworksu neni nic lepsiho nez neco co bezi v kombinaci se Solidworksem.
Vetsinou k tomu pribaluji OEM licenci a ta vychazi okolo....

Nebo aspon neco co je postaveno na jadru Parasolid aby to cetlo nativni soubory Solidworksu.
V nastrojarnach se dost pouziva Tebis,NC-Work atd...
Ja mám s T-support perfektní zkušenosti. Pokud by jsi chtel nejakou prezentaci ci pujčit soft na zkoušku tak stačí řict.
-
Ono je to mozna take tim, ze pracuji ve firme, ktera nema dobre reference a hodne firem se nam vyhyba.CAWEDOG píše:Ja mám s T-support perfektní zkušenosti. Pokud by jsi chtel nejakou prezentaci ci pujčit soft na zkoušku tak stačí řict.
Vyrobni potencial dobry , ale rizeni vyroby pokulhava. Nemluve od doby nastupu dvou pracovniku to u nas jde skopce dolu. Jednomu uz rikame Hujer. Vsechno vi , vsechno zna a kde nic tu nic. Jen by chtel ridit druhe.
PS: Nemas u Vas fleka? Delam technologa obrabeni, programatora 3-5X (nejlepe Haidos), serizovace a obsluhu u kusove vyroby i pro naradovnu(strihadla i formy na plast). Seriovou vyrobu prevazne nachystam a makaji kolegove.
Jo a jsem z Brna.
Trošku se odchylujeme od tématu,snad to autorovi nevadi...
A co je to za firmu?:)
Na Brněnsku/Olomoucku je firem až hrůza ne?
Každou chvilku mi příjde nějaká nabídka a ani ty benefity nejsou už tak propastně jinde než když jsem odcházel z Moravy Do Čech
A co je to za firmu?:)
Na Brněnsku/Olomoucku je firem až hrůza ne?
Každou chvilku mi příjde nějaká nabídka a ani ty benefity nejsou už tak propastně jinde než když jsem odcházel z Moravy Do Čech