Modrá deska postřehy

lubbez

6. 8. 2012, 12:11

Tak jsem šťastnej majitel modré tříosé číny. Je to ten starší typ s malejma optočlenama a sjedním napájením. Mám pár postřehů. Ta 7812 a 7805 za sebou je docela zvěrstvo. Nejedou sice na max. proud ale dlouhý život jim nehádám. Tyto obvody používám dost dlouho a mám vyzkoušené, že pokud je vstupní napětí vyšší o 10V jak výstupní, obvod odejde bez ohledu na chlazení. Jedinej rozdíl tady je, že nepředpokládám 24hod provoz stroje, tak že to stabilák klidně vydrží i třeba rok. Pokud odejde, téměř pokaždé je výstupní napětí skoro stejně vysoké jako vstupní, což znamená acelá elektronika v pr...... Druhá věc jsou optočleny a s nimi ruku v ruce i "galvanické oddělení". Ve škole jsem se učil, že galvanicky oddělené zařízení má opravdu všechny vodiče oddělené. Tady je situace taková, že na první pohled vidím spojení země LPT a silového zdroje pro motory. Protože to takto funguje a taky proč ne, když napájíme všechno z jedné fáze a jednoho místa tak ani neni důvod k rozdílným potenciálům, není to potom zbytečné? Co dát na vstup jenom nějaký neinvertující oddělovač myslím třeba Ls125 a ušetřit si problémy s optočleny. Tento článek píšu jako dotaz k těm zkušenějším a prosbu o radu. Případné řešení si už vymyslím sám a po vyzkoušení ho hodím sem na fórum. Rád bych prostě řešil problémy s miláčkem frézkou a ne se stále hrabal v elektronice.
oscar

6. 8. 2012, 1:47

o zemni smycce vas ve skole taky ucili? asi proto by i ty zeme mely byt oddelene.

deska je levna, nekomu chodi, nekdo se s ni trapi, nekdo si ji upravil. nic vic.
Thomeeque

6. 8. 2012, 2:13

Tos mu teda poradil..
lubbez píše:Tady je situace taková, že na první pohled vidím spojení země LPT a silového zdroje pro motory.
To je hodně divný, zkus to proměřit, třeba tě jen šálí zrak. Sice tydle desky lidi kritizujou hodně, ale že by tam nacpali optočleny a pak to propojili, to se mi fakt nezdá..

EDIT: a s jedním napájením - tak možná proto, ale pak bych čekal, že to půjde rozpojit a LPT stranu napájet separátně, jinak fakt netušim a taky by mě docela zajímalo, k čemu by tam ty optočleny byly dobrý :)

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 6. 8. 2012, 2:48, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
oscar

6. 8. 2012, 2:37

vzdyt se na nic neptal. a navic je tu uz vse napsano. vcetne toho ze ty zeme jsou opravdu propojene, optron neoptron.
lubbez

6. 8. 2012, 3:22

Že existuje zemní smyčka už jsem postřehnul, dokonce i v tý škole. To mé zamyšlení bylo spíš o tom, jestli se mám oddělením jako takovým zabývat, nebo to pustit k vodě, optrony propojit drátem a místo 7812 a 05 dát pulzák a hotovo. Prostě se pouze ptám zkušenějších. Samotné technické řešení už zvládnu. Než jsem psal sem na fórum prostudoval jsem docela podrobně problematiku a případné úpravy těch desek, ale všichni dělají, jako že stačí dát případně oddělenej zdroj a upravit signály a bude vše OK, což samozřejmě není pravda.
oscar

6. 8. 2012, 3:31

ja tam dal hc14, optrony nechal. kdyz to s sebou pri problemu vezme ridici komp za petikilo, neresim to. ted delam nove rizeni s mesou a tam uz bude oddeleni ok. ta uz je drazsi...
lubbez

6. 8. 2012, 3:36

Tak tohle jsem chtěl slyšet. Díky za info.
pajda

7. 8. 2012, 1:09

Ano skutečně jsme tady už rozdíly červená a modrá čína již probrali. Alespoň já jsem si z oné diskuze odnesl podstatné informace za které zde diskutujícím děkuji a dovolím si krátkou rekapitulaci:

modrá čína:

+ cena
+ lze koupit v ČR s plnou zárukou
- použít optočleny PC8xx i na signálu STEP je zvěrstvo (toto je největší neduh desky - doporučuji pouze přemostit optočleny*)
- deska nemá skutečné galvanické oddělení (země jsou opravdu spojeny - chybí zde DC/DC galvanický oddělovač)
- stabilizátory 78xx použít na napětí 35V je zvěrstvo (ale už jsem to taky párkrát udělal)
- relé pro vřeteno bývalo jen na 36V/10A

* vložit Schmittovky 78HC14 ještě za optočleny(na desce už totiž jednou jsou a to před optočleny) toho moc nezachrání.

červená čína:

+ má rychlé optočleny 6N137
+ má skutečné galvanické oddělení (na desce je galvanický oddělovač 5V/5V - ten černý kvádřík u cívky toho spínaného DC/DC měniče LM2575, viz schéma dole)
+ má spínaný DC/DC měnič 35V/5V (netopí)
+ relé pro vřeteno bývalo na 250V/10A
- v ČR stále nikdo neprodává

Zhodnocení:

pokud to s CNC myslím alespoň trochu vážně, tak po osobních zkušenostech bych se oběma čínám už zdaleka vyhnul a koupil rovnou čínské "profi-kopie" profi driverů jako je třeba M542 nebo vyšší, dle požadovaného proudu. (a opět bacha na oddělovací desky k nim nabízené, opět jsem často viděl PC817).

Když bych opravdu potřeboval levnou náhradu, tak rozhodně brát tu červenou desku.
Přílohy
schema_tb6560t4v3.PDF
schéma červené číny (od Ruprechta)
(80.72 KiB) Staženo 589 x
Thomeeque

7. 8. 2012, 1:24

Hezký!

A ví tedy někdo, proč jsou na tý modrý optočleny vůbec použity, co to mělo mít za přínos?

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pajda

7. 8. 2012, 1:43

No zkusím trochu filozofovat, jak to číňan tenkrát mohl myslet :wink:

1) původně tam měl pouze optočleny PC817 (bez těch Schmittových tvarovačů 74HC14) a to poskytovalo plné galvanické oddělení. (Diodu v optočlenu krmilo přes odpor přímo 5V z LPT) Jenže:

- těch 5V v LPT je rádo že tam je a každé PC jej má jinak silný , tj. u dlouhého kabelu to bylo tak akorát rádo, že to diodu rozsvítilo, případně se mu na kabelu tvořili nepěkná rušení.
- tak ho napadlo tam dát to 74HC14 (což není špatný nápad obecně) zabije tím několik much najednou: posílí to signál a zároveň ho lehce "opraví", akorát narazil na problém v tom, že potřebuje trvalých 5V na krmení tohoto švábu a LPT je prostě nemá. Tzn. si je tam přivedl, ale tím porušil to galvanické oddělení. :roll:

edit: opraveno značení z 78HC14(moje blbost) na 74HC14
Naposledy upravil(a) pajda dne 7. 8. 2012, 3:44, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 8. 2012, 3:06

a co dc dc konvertor
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

7. 8. 2012, 3:17

pajda píše: - těch 5V v LPT je rádo že tam je a každé PC jej má jinak silný , tj. u dlouhého kabelu to bylo tak akorát rádo, že to diodu rozsvítilo, případně se mu na kabelu tvořili nepěkná rušení.
Pochybuju, že 78HC14 hradla jsou vůči rušení naindukovanýmu na kabelu odolnější než ty optočleny, to spíš naopak. Že ne každý LPT dokáže optočleny dostatečně budit napřímo už zní pravděpodobněji.
pajda píše: tak ho napadlo tam dát to 78HC14 (což není špatný nápad obecně) zabije tím několik much najednou: posílí to signál a zároveň ho lehce "opraví"
..a bude tak blbej, že tam ty optočleny nechá? To je fakt hodně hodně divný.. sakra, tu desku bych chtěl vidět, fakt tam neni ani náznak případné podpory separátního napájení?
robokop píše:a co dc dc konvertor
..na modrý prej neni..

T.
pajda

7. 8. 2012, 3:34

Tak hlavně absenci galvanického oddělení nevidím jako to podstatné... hlavní problém je, že ty optočleny PC817 doslova k*rví signál co leze z LPT. Proto je to chce buď úplně vyhodit, nebo použít jiné. Jenže rychlé optočleny (1M a více) mají většinou hradlo a tedy jiné zapojení na výstupu, takže se nedají jednoduše vyměnit kus za kus, a také většina levných rychlých optočlenů (6N137) invertuje signál na rozdíl od PC817, což by ale nemuselo tak vadit.

Jenže i když by teoreticky byla signálová cesta do těch TB-6560 ideální, tak stejně zpracování signálu nebude na úrovni těch driverů M542 a podobných, kde motory mají znatelně plynulejší chod, a dosahují i vyšších rychlostí.
pajda

7. 8. 2012, 3:57

tak to 74HC14 (sry za mystifikaci tím označením 78HC14, to jsem se přepsal), což je Schmittův KO s invertorem skutečně může "vylepšit" průběh signálu právě tím že má určitou hysterezi a tedy nepropustí všechno. Samozřejmě že s prasáckým rušením nezmůže taky nic. I když je třeba říct, že ta dioda v PC817 je tak pomalá, že jako filtr vlastně funguje taky. Důležité ale je, že ta PC817 nedělá na výstupu ostré hrany, naopak z pěkných hran na vstupu udělá podlouhlý "sajrajt" na výstupu, no a pro tyto obvody jsou potřeba právě co nejostřejší hrany. Ta 74HC14 naopak principiálně dělá ostré hrany na výstupu vždy.

Tak kolik lidí myslíš tuší jak funguje optočlen? resp. k čemu je to galvanické oddělené obvodů vlastně dobré. Takže jako reklama? :D

Pro ten "náznak podpory separátního napájení" by fakticky znamenalo přítomnost dalšího konektoru/svorkovnice, který na té desce prostě není. Navíc aby to pak fungovalo s galvanickým oddělením, pak by tam musel být přítomen třeba jumper, který pak ty země od sebe oddělí a opět tam nic takového není.
oscar

7. 8. 2012, 4:15

ty schmitaky tomu u mne hodne pomohly, koukal jsem na to na dvoukanalu a je to nebe a dudy
Odpovědět

Zpět na „cinske desky s TB-6560 cervena a modra“