reprap a podobne

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
paskedav

15. 8. 2012, 3:35

Ahoj chci se optat jestli někdo nemá doma odzkoušenou elektroniku na 3D tiskárnu kterou by prodal klidně starší kterou již nepoužíváte ale plně funkční (koupil bych ji za rozumnou cenu ) Předem moc děkuji za odpověď.Popřípadě mi prosím doporučte kde koupit již ověřenou elektroniku stavím printrbota.
drk222

16. 8. 2012, 4:30

No viděl jsem prodávat i spájenou elektroniku ramps 1.2 -1.4 ale koukám že od toho prodejci upoštějí přecejen asi o to není moc zájem kvůli vyšší ceně a dá to celkem dost práce. Takže momentálně je na výběr především z elektronik vyrobených ve věší sérii profesionálně. Což jsou hlavně gen 6 elektronika a saingolulu.
Například http://www.reprap-france.com/electroniq ... -gen7.html
http://www.mendel-parts.com/index.php/c ... pto-s.html
http://fabber-parts.de/shop/index.php?a=123&lang=eng
http://reprapworld.com/?products_detail ... =1591_1593
+ hromada dalších.
Nezdá se mi moc pravděpodobné, že by někdo prodával samotnou funkční elektroniku, pod cenou a bez tiskárny...
paskedav

17. 8. 2012, 9:00

Ja si tu elektroniku klidně napajím to není problém ale jakou máte nejvíce odzkoušenou? Popřípadě co řikáte na tyto krokové motory (tandon kp4m2-203) mám možnost jich sehnat docela dost za 90kč/kus nebo raději koupit motory od Microcon ?
packa

17. 8. 2012, 10:21

ty motory budou asi dost slabé , bylo by potřeba sehnat datasheet
ale dost malých krokáčů se vyskituje na aukru za pěkné peníze tak pohledej tam
packa

17. 8. 2012, 10:25

a tady máš hotovou elektroniku u nás v ČR :
má tam i pololu drivery a je to velice spolehlivý prodejce :
http://shop.snailinstruments.com/index. ... cts_id=885" onclick="window.open(this.href);return false;
drk222

17. 8. 2012, 12:22

Osobně mám vyzkoušenou kombinaci arduino mega 1280 nebo 2560 + Ramps (1.2 až 1.4). A vzhledem k ceně je jednodušší to koupit už spájený jinak si s tím budeš možná hrát jako já a hledat kde je kratas :0) Ale je pravda, že ten pocit, když si človek díly poshání sám a sám to spájí a ta vůně pájky má taky něco do sebe.
Jinak levněji vyjde Gen 6 nebo Gen 7 elektronika.

Koukám na datasheet toho motoru a je strašně slabej a pomalej. Tj při malé freq maá jen 100 mNm (asi 4x slabší než běžně používané) a při 700Hz (tohle se mi zdá hrozně malé číslo, že by tím myslely otáčky a e mikrokroky, u mých krokových motorů je to 20 000Hz) je na nule. proud jen 0.15A...
packa

17. 8. 2012, 12:42

arduino uno taky chodí , jen nemá vstupy na koncáky
rawen
Sponzor fora

17. 8. 2012, 1:04

Nazdar.
Po velmi dlouhém čase jsem se vrátil na fórum, ovlivněn rostoucími možnostmi reprapu. Mám takovou ideu - postavit "Průšu", ale s lm8uu, a zkusit na něm i laser (nejprve laser, pak extruder).
Na videu to vypadá zajímavě, ale chci se zeptat, jetli tu někdo laserování zkoušel a s jakým výsledkem.
Dál mě zajímá, zda je v současnosti Průšova konstrukce dobrou volbou a případně s jakými modifikacemi. Jak tu psal před časem drk222, vypustit laciná ložiska, jásat nad vytištěnými kluzáky, a pak se vrátit k lineárům, je jakýsi divný kruh... (Zvažoval jsem i účast na Průšově build session (chce za to dvacet kKč, vše v ceně, ale komunikace je nulová.))
Pak mě zajímá, na kolik je reálné shánět tištěné součásti od někoho z (české) komunity. Co tak čtu, nikomu se to vlasně ani dělat nechce, zejména z časových důvodů. Takže to vyrábějí obchodníci s baterií tiskáren v dílně.
Co se elektroniky týká, s Arduinem jsem vcelku kamarád, za hotový RAMPS + pololu případně dám penízky, ale furt mi vrtá hlavou řízení čínskou 4osou deskou a Machem (anebo jakýkoliv ekvivalent přes USB). Pokud bych laseroval, nevidím v tom problém; při tisku ještě nemám nastudované vazby sw na hw. (Mimochodem, lze všechny programy pro tisk, míněno posloupnost od modelu po g-kód, provozovat ve Win7?)
A konečně a zejména mě zajímá reálná použitelnost. Kdo z vás tiskne něco jiného než nové díly k tiskárně a vylepšení? Vím o šperkaři, ale to je asi tak vše. Pokud je použitelnost stále jen na úrovni vývoje a ladění, raději půjdu do klasického cnc s alternativní extruderovou nebo laserovou hlavou.

Předem díky za odpověď, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
drk222

17. 8. 2012, 8:28

No tak u klasického cnc řízení je problém s řízením teplod měřením atd. nevím nakolik to má na to vstupy. Kdežto u elektroniky pro reprap máš vše pohromadě a k dispozici několik odladěných FW. Navíc třeba marlin FW už konečně umí i g02 a g03 a ne jen přímky :0) Co zvládne průša můžu těžko posoudit dopodrobna, vyděl jsem jen výsledky kolegů, případně fotky. Pokud se použijí kalené vodící tyče a LM8 pouzdra tak to může být přesné dostatečně na druhou stranu bych se raději už pustil do něčeho sofistikovanějšího. Sám jsem si postavil monstrum "Sinuhed" ale já na to měl hafo času a vlastní tiskárnu k dobru. Průša je dobrý hlavně jako první tiskárna kterou člověk postaví, naučí se s tím a použijeto na další výrobu dílů. Co se možnosti s tím laserem, tak netuším nakolik to jde s takto otevřenou konstrukcí provozovat, není to nebezpečné na oči? Z reprapů bych tam asi volil něco na bázi hliníkových profilů, bude to tuho dost a rychlejší na stavbu (je tam navíc minimum plastových dílů).
Sám jsem na tom tiskl různé porouchané drobnosti jako například prasklé víčko na termosku atd. Dál to používám na stavbu prototypů všeho druhu (spojovací, rohové díly, krabičky, figurky). Kvalita je u mě natolik dobrá že u většiny dílů vypadá prakticky stejně jako z profitiskárny (vážně jsem tím byl nadšený když jsem koukal na moare na kulové stěně s krokem 0,25mm..), kde by ale náklady byly 1000kč na kus (u mě je to asi 50kč) jen na materiál.... Jinak mám toho sinuheda na bázi T2.5 řemenů, duralových řemeniček, kalených tyčí a lineárních ložisek + trapéz na osu z a je to sakra poznat.
Abych nezapoměl většina SW existuje na linux windowsy a něco i na apple s w7 není problém.
paskedav

17. 8. 2012, 8:41

Ahoj moc děkuji za odkazy jinak vice o tech levných motorech je zde http://www.cybertux.nl/elektronica/data ... tmotor.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; prodejce mi psal že maj 0,5 až 0,9 Nm ale tomu moc nevěřím popřípadě vam na nej dam kontakt pokud budete chtít :-)
drk222

17. 8. 2012, 10:15

paskedav píše:Ahoj moc děkuji za odkazy jinak vice o tech levných motorech je zde http://www.cybertux.nl/elektronica/data ... tmotor.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; prodejce mi psal že maj 0,5 až 0,9 Nm ale tomu moc nevěřím popřípadě vam na nej dam kontakt pokud budete chtít :-)
V tom případě pěkně kecal. Motory od mikroconu potřebujou na 0.5Nm 1,7A u 12V a tohle by mělo totéž zvládat s 0,15A?? Stačí se podívat na ten přiložený graf a je jasné, že zvládají jen pětinu a to kdoví jestli a při malých otáčkách...
Co si matně vzpomínám byl požadavek u motorů pro reprap aspoň 0,25Nm. Vzhledem k tomu že se běžně řadiče zatěžují tak max na polovinu tak to chce motory s 0,4-0,5Nm. Tj. ty od microconu za 330 bez dane.
packa

18. 8. 2012, 8:46

podle toho grafu mají may 0,09Nm
takže uplně kničemu
paskedav

31. 8. 2012, 10:42

Ahoj nemáte někdo český návod jak z PC zdroje udělat zdroj pro reprap ? Předem moc děkuji za odpověd
ledvinap

31. 8. 2012, 2:34

paskedav píše:Ahoj nemáte někdo český návod jak z PC zdroje udělat zdroj pro reprap ? Předem moc děkuji za odpověd
Melo by stacit spojit zeleny a jeden cerny (nebo mezi ne dat vypinac), pokud je tam hnedy drat (pin 11) tak ho pripojit na oranzovy (v konektoru jsou vedle sebe). Pokud je tam nejaky tenky drat, tak ho pripojit na stejnou barvu.
Take bude treba zatizit 5V vetev (cerveny), nejsnazsi je pripojit ke zdroji starou mechaniku, disk nebo tak neco.

12 v je mezi cernym (-) a zlutym (+).

Take zvaz, zda neni lepsi koupit zdroj na ebay, i s postovnym vyjde do 20USD ...
gnat
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2012, 6:48

Prolez si ty naskenovaný články od Černýho co odkazuje dole: http://www.rc.xf.cz/uprava_pc_zdroje.html. Ale pokud nejsi kovanej v elektronice a nebo alespoň nemáš oddčlovací trafo, tak radši kup hotovej zdroj třeba u Slona.
SABLE-2015
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“