karelw píše:Nějaké domky se stavitelnou vůlí tady mám. Je to jak říkáš. Aby se dal přišroubovat opačně, musel by se ještě ofrézovat, jinak tam hlava šroubu opravdu nevleze.
Moje fréza má Z rozjezd asi 90mm. Do dubového dřeva jedu dvoubřitou frézou o průměru 6mm, špónou 4mm, posuvem 2,4m/min a minimálníma otáčkama jak do másla. Hliník jsem na ní nezkoušel. Něměl bych z toho strach. V pozadí obrázku je vidět moje první fréza. Je na nepodepřených tyčích, je ve všech směrech horší než ta druhá. Na té jsem krouhal dural několikrát, celkem bez problémů. Povrch není zrovna ideální, ale to se u takovéto konstrukce nedá ani očekávat.
Vřeteno Kress je pro moje účely použitelné, ale mám k němu pár výhrad. 1) Příliš vysoké minimální otáčky. 2) Kleštiny se rády zakusují do vřetena a nástroj se pak docela těžko mění. 3) Kleštiny jsou dvakrát dražší než pro Teknomotor. A nedá se regulovat z pc. Teď pokukuju po tom 700W Teknomotoru.
Ja sem se pravě na ty vřetena dival , přemyšlel jsem o te Kress 1050w 5-25k otaček .
Jenže za cenu skoro 5k to si připlatil litr a mam těch 0,7kw kde se da regulovat otačky (sice musim koupit měnič ktery stoji dalši 3,5k) . Ja nevim podle mě když už tak už a nemoci regulovat otačky při frezovani se mi zda byt jako kdyby jsem nemohl frezovat združenym posuvem
Snad finalni konstrukce , par věci sem předělal. Ty Učka budou samozřejmně delši , jen se mi nechtělo předělavat všechny vazby (budou zaroveň s deskou Y osy)
Finalni rozjezd v Ztu je 150mm (snad sem to nepřehnal a přemyšlim nad tim že tu plotnu budu muset ještě vystužit něčim našroubovanym zepředu)