Návrh hobby portálovky
A ta změna je?
S pozdravem Marek
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
reknu ti to velmi obecne protoze uz je to par let co jsem to delal
ale jsou tam jakesi promenne ktere definuji delky pulzu delky mezer a i tuhle prodlevu
prolez konfigy a najdes to
ale jsou tam jakesi promenne ktere definuji delky pulzu delky mezer a i tuhle prodlevu
prolez konfigy a najdes to
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
No nic jiného mi asi nezbývá, než to prolízat, a asi zkoušet pokus omyl. Taky mě dost zarazilo, že když jsem nastavil řeznou rychlost na 3000mm/min (na polystyren), tak v místech, kde jedou obě osy, nebo prostě přecházejí přes nějakou křivku, klesne rychlost, v některých místech to bylo až na 80-100mm/min. S tím jde taky něco udělat, nebo je to prostě vlastnost takovýchto mašin?
S pozdravem Marek
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jo to ovlivnuje rychlost akcelerace tedy i brzdeni
mas to tam moc dlouhe a treba v rozich tedy jedna osa musi zastavit a druha rozjet tzn. spomali se pro tento manevr a pak zase zrychli a ta doba odpovida povolene max akceleraci a to krokacky zvladnou s dobrou konstrukci udelat tak ze skoro nepostrehavas ze tam nejakej plynulej rozjezd je proste to jen mnoukne a je to na plne rychlosti
samozrejme jde o to jake hmoty urychlujes a jakou mas rezervu vykonu (coz u krokacu lze dohanet silnejsimi motory pouze do urcite velikosti pak si clovek spis pohorsuje protoze velky motory nemaji ty parametry co male )
mas to tam moc dlouhe a treba v rozich tedy jedna osa musi zastavit a druha rozjet tzn. spomali se pro tento manevr a pak zase zrychli a ta doba odpovida povolene max akceleraci a to krokacky zvladnou s dobrou konstrukci udelat tak ze skoro nepostrehavas ze tam nejakej plynulej rozjezd je proste to jen mnoukne a je to na plne rychlosti
samozrejme jde o to jake hmoty urychlujes a jakou mas rezervu vykonu (coz u krokacu lze dohanet silnejsimi motory pouze do urcite velikosti pak si clovek spis pohorsuje protoze velky motory nemaji ty parametry co male )
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
V těch rozích bych to pochopil, ale že to dělá i na rádiusu? Leda že by to bylo stejné, jako v jednom článku co jsem četl, že křivka nebo rádius je pro cnc jakoby nadělaný na usečky, potom by pak vlastně každý přechod useček mohl být braný jako ten roh a proto se podle toho chová i ta rychlost. Je to tak možné? Takže určité řešení by pak bylo nepoužívat tu akceleraci nebo jen minimálně?
S pozdravem Marek
Trochu se teď o dynamiku CNC strojů z pohledu řídících systémů zajímám, takže si troufám říci, že do toho trochu vidím - i když projíždíš rádius konstantní rychlostí, tak musíš na tuto soustavu působit dostředivým zrychlením. Kdyby jsi jim nepůsobil, tak pojedeš po přímce. A jelikož dostředivé zrychlení roste s druhou mocninou rychlosti, je možné že tvůj řídící systém omezuje rychlost, aby nepřekročil tebou zadané maximální zrychlení.
Systémem máš na myslí co? Jestli operační, tak Ubuntu Linux CNC, ovládání motorů modrá 3osá deska z cnc shopu, zdroj je 350W 36V. Jinak tu rychlost bych asi nechal na jindy, to mě až tak neštve, spýš bych rád vyřešil to klesání Z osy.
S pozdravem Marek
Tak včera jsem zkoušel laborovat s různým nastavením. V podstatě metodou pokus omyl. To plynulé strácení kroku, kdy mi Z osa postupně klesala, se už neobjevuje, program jel přesně jak má asi hodinu, ale zato mi to udělalo asi v půlce programu to, že Z-ko, stratilo krok na delší chvilku, takže v obrobku schod a vesele to pokračovalo, ale o nějakých 6mm níž. Naštěstí ještě testuju na polystyrenu, takže to proběhlo bez újmy..
Není tady někdo, kdo by byl schopný poradit stylem, "tady nastav toto, tady nastav tolik??"
Není tady někdo, kdo by byl schopný poradit stylem, "tady nastav toto, tady nastav tolik??"
S pozdravem Marek
Je jich tam 14ks. Které se mají překlenout?
Na fotce, která tady byla zmíněná ohledně této úpravy, jsou vyhozené akorát 3ks. Stačí to tak, pro danou úpravů??
Na fotce, která tady byla zmíněná ohledně této úpravy, jsou vyhozené akorát 3ks. Stačí to tak, pro danou úpravů??
S pozdravem Marek
marku, ono to může být leccos, ale pravdou je, že ta tvoje parádní mašinka je tak jako tak vysloveně "mučená" tou modrou čínou.
U této číny totiž není problém jen že často úplně nefunguje, mnohem horší je, že často běhá jedna osa jinak než druhá a celkově je to vyhlášený "generátor náhodných chyb". Ani jedna z těchto desek totiž nemá korektně udělanou tu startovací sekvenci nutnou pro použité Toshiby, jejíž zanedbání právě může vést k těm náhodným stavům. O těch optočlenech už bylo napsáno mnohé.
A právě problémy co popisuješ, tj. jede to hodinu, pak se to kousne a pak to zase jede hodinu jsou právě z kategorie "náhoda", kde se vždy na prvním místě ptám, jestli je přítomen tzv. "univerzální viník" neboli modrá deska, pokud ano, pak je případ víceméně uzavřen
.. taková bezbolestná je ještě zkusit jiné PC, jiný systém(MACH) či přeinstalovat EMC ale tomu moc naději na úspěch nedávám.
U této číny totiž není problém jen že často úplně nefunguje, mnohem horší je, že často běhá jedna osa jinak než druhá a celkově je to vyhlášený "generátor náhodných chyb". Ani jedna z těchto desek totiž nemá korektně udělanou tu startovací sekvenci nutnou pro použité Toshiby, jejíž zanedbání právě může vést k těm náhodným stavům. O těch optočlenech už bylo napsáno mnohé.
A právě problémy co popisuješ, tj. jede to hodinu, pak se to kousne a pak to zase jede hodinu jsou právě z kategorie "náhoda", kde se vždy na prvním místě ptám, jestli je přítomen tzv. "univerzální viník" neboli modrá deska, pokud ano, pak je případ víceméně uzavřen

.. taková bezbolestná je ještě zkusit jiné PC, jiný systém(MACH) či přeinstalovat EMC ale tomu moc naději na úspěch nedávám.
Tak jsem se pokusil vybrat a překlenovat ty optopčleny podle fotky, na kterou tady bylo odkazováno. A ejhle, ono to jede, dokonce se mi povedlo rozjet X-ko na skoro dvojnásobnou rychlost, program toho dílce, který haproval, to projelo bez škobrtnutí..
Takže prozatím doufám na nějakou dobu pořešeno..
Jinak postupem času asi dojde na výměnu toho modrého udělátka za lepší drivery. Bohužel to musí počkat na nějakou tu finanční injekci, nebo na ježíška
.
Zatím teda díky za nasměrování a částečnou pomoc...
Takže prozatím doufám na nějakou dobu pořešeno..
Jinak postupem času asi dojde na výměnu toho modrého udělátka za lepší drivery. Bohužel to musí počkat na nějakou tu finanční injekci, nebo na ježíška

Zatím teda díky za nasměrování a částečnou pomoc...
S pozdravem Marek