FRÉZKA PAVLÍNA

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
RaS

21. 8. 2012, 8:08

robokop píše:drobna nevyhoda je ze se ta referencni poloha da blbe jemne nastavovat
k čemu je dobré nastavovat referenční polohu nějak napřesno? že by nestačila v nejhorším případě jedna otáčka motoru- tedy stoupání šroubu třeba 10mm? resp i když budu potřebovat přesněji tak si cuknu o pár zubů na řemenu nebo povolím spojku nicméně podle mě je to uplně zbytečné nebo mě něco uniklo?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
PetrNC
Sponzor fora

21. 8. 2012, 9:14

Když máš krokové motory, tak bez přesné reference se neobejdeš.
fupe

21. 8. 2012, 10:07

PetrNC píše:Když máš krokové motory, tak bez přesné reference se neobejdeš.
Jaký je rozdíl v referování krokoveho motoru versus serva? Vždyť je to to samé. Nebo ne?

Navíc přesne doladění polohy třeba clony na sroubu, o kterém tu mluvíte, jde přece dohonit systémem. Nepotřebuju to nastavit přesně, ale přesně změřit a zadat jako ref hodnotu do systému.

Martin
RaS

21. 8. 2012, 10:17

důležitá je přesnost opakování a najetí na referenci, ale to jestli je reference 15mm od konce dojezdu a nebo třeba 23,5 je přece jedno ne? o tom je řeč..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
PetrNC
Sponzor fora

21. 8. 2012, 10:20

Rozdíl to samozřejmě není. Měl jsem na mysli stav po zapnutí, po kolizi, po ztrátě kroku ( běžné KM nemají zpětnou vazbu ) nebo prostě pro jistotu, že je mašina "v nule". Řešíme hobby stroje a spínače jsou nejjednodušší.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2012, 1:58

nekdy by to nekdo mohl treba pozadovat jinak v tom smysl nevadi
kdyz by bylo potreba vytezit kazdy milimetr tak se da system nastavit tak ze muze jezdit i ten kousicek za referak
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fupe

22. 8. 2012, 5:24

robokop píše:nekdy by to nekdo mohl treba pozadovat jinak v tom smysl nevadi
kdyz by bylo potreba vytezit kazdy milimetr tak se da system nastavit tak ze muze jezdit i ten kousicek za referak
Za referak nebo za koncak?
Referncni snimac je přece umístěny mezi koncovymi, takže vždycky jezdím za ref. Ještě sem neviděl referenční spínač mimo rozsah koncových. Jak si to myslel?

Ještě poznámka k Emc:
Pokud se použije řízení step-dir, tak emc neumi standartne použít signál index z enkoderu pro přesně zreferovani.
Umí to pouze při použití vlastní PID smyčky. Lze to samozřejmě obejít.
Martin
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2012, 7:32

naco to emc pouziva v pidce Z?

vetsinou nastavuju masinu tak ze reference je 0 a soucasne soft limit stroje to ze za tim je jeste centak do havarijniho neresim
akorat v jednom pripade kdy se kvuli novymu obrobku hledal kazdej milimetr se to roztahlo i do -
hardwarove koncaky nepouzivam to uz by bylo predratovano a prespinacovano
fupe

22. 8. 2012, 7:59

robokop píše:naco to emc pouziva v pidce Z?
Nerozumim otazce.
Po ranu na me musis pomaleji a polopatičteji...
M
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2012, 5:31

no proc tam nejde pouzit ten signal Z kdyz je tam standardni pidka
pavlaxy

22. 8. 2012, 5:53

Přidávám fotku ACservozesilovačů FESTO SEC-AC-305 připravených pro frézku a později i pro soustruh :D :P
Pokud je někdo znáte děkuji za zkušenosti (je u nich možnost osazení ProfiBus sběrnice) a dokumentaci ... :oops:
Přílohy
ACservozesilovače FESTO SEC-AC-305.jpg
Festo SEC-AC-305 ProfiBus.jpg
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2012, 7:39

Respect! Ale děvčico jestli nevíš co z penězmama, tak ti pošlu číslo svýho konta :lol:
Per aspera ad astra
Kio
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2012, 2:47

Nechci působit jako rypna, ale nedá mi to otázku. Jakým způsobem to chcete řídit ?
Valná většina konsturkcí co tu je používá na genetování trajektorie pro kontroler PC, nebo nějaký HW kontroler, který za vstup bere G kód a leze z něj informace typu Step + Dir
Koukal jsem se na specifikaci těchto kontrolérů, a na první pohled na mně působí tak, že jejich určení je na trošku něco jiného. Nemám sice po ruce konfigurační nástroj na tyto kontrolery, takže nevim, jestli se to nedá nastavit na obecných vstupech. (high-speed inputy jsem žádný nezahlídnul) Primární využití těchto kontrolerů je IMHO na obecný manupulátory v průmyslový auomatizaci, kdy se po profibusu, nebo CANu zašle do kontroleru příkaz obsahující setpoint, velocity, accel. a ono to tam dojede s jednoduchou polohovou vazbou s tím, že to má zpětnou vazbu z motoru.
Vypadá to že mají možnost ject ve slave režimu, ale moc ohledně tohoto režimu v dokumentaci není.
http://www.festo.com/net/SupportPortal/ ... 2347g1.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Napsat si vlastní SW na rozborku G-kódu na sekvenci těchto příkazů už považuju za vyšší dívčí. (programovat bych to nechtěl)
Jinak dokumentace by měla být na webu FESTO, případně můžu dodat kontakty na koho se u nich obrátit.
pavlaxy

26. 8. 2012, 4:12

Ahojky ,ohledně způsobu řízení jsem také ještě nedošla k řešení..jeden z návrhů byl řídit to ss10V napětím a přes Mesa kartu ..Linux a EMC ,
další alternativou je GSK :twisted:
Nejsem programátorka ,jen obyčejná uživatelka PC s dopopomocí :D
Kontakt na někoho z Festa by se mi hodil ,dokumentace mi nešly stáhnout ,jen prohlížet online.. :D :P
Naposledy upravil(a) pavlaxy dne 26. 8. 2012, 4:45, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2012, 4:13

Jsou systemy co to umi ridit po sbernici namisto step dir a proto ten pozadavek na interface
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“