Jaký program na programování je nejlepší?

CAM software
BATMAN

20. 8. 2012, 7:49

v EC jde u okynek pracovnich vysek zvolit volbu kdy take tuknes odkud kam chces. Popravde to ale moc nepouzivam,napsat to na klavesnici je minimalne stejne rychle.

Ono je hezke mit programovy zasobnik nastroju kde mas prednastavene hodnoty,ale ja mam pokazde jinak nastroj vylozeny,ne vzdy je to do hliniku,ale treba do 19ky oceli a tam se samozrejme vsechno meni. To bys musel mit tech nastroju prednastavenych 1000 a v tom se clovek rychle ztrati.

V EC je treba cas na rychly program 1-2 minuty. V tom samozrejme pocitam smer a umisteni nuloveho bodu,vyber nastroje,korekce reznych podminek a letma prohlidka drah nastroje.

U nas se pred 3mi lety take melo prechazet na SolidCAM ale kdyz jsme byli na skoleni a ja videl jak je to slozite a neprehledne a co se clovek naklika mysi prosadil jsem si pokracovani v EC.
EdgeCAM 2014 a 2017
vozbrouk

21. 8. 2012, 7:41

Zdravím, ono je také otázka, jaké zaměření je vaše firma a co vyrábíte. Naše firma vyrábí formy na plasty a poměrně složité tvarové vložky.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2012, 8:26

podle me je dost zasadni jak si to poradi s optimalizacemi tak aby to vyrabelo efektivne
coz je pro kusovku sice min podstatne ale v seriich to dokaze usetrit more casu

napr jsem resil vystupek kterej mel boky kolme tj. kontura
vrch byl mirne oblej tj pote 3D obrobeni vrsku ale uz nebyl zajem aby to zkouselo jezdit do drazek ktery tam byli (stejne se nevesel)
takze potreba zaplacnout ty drazky plochou aby to jelo prez

v dalsi operaci je odkryt a resit jen je s omezenim pricemz pri radkovani se musel vpodstate odhadovat krok aby to bylo celociselne delitelne na sirku drazky jinak byla uzsi nez mela byt a ten pocet rezu mel byt maly radove v jednotkach
coz uz bylo v solidcamu pekne na palici a jestektomu ho donutit aby pri vyjezdu z drazky nemastil po stene obrobku dolu neb tam zanecha stopy takze vyrobit primkove plochy protahujici profil tech drazek atd...

takovyhle veci by meli predvadet prodejci CAM software
protoze to jsou pak ruzny obezlicky jak ten software donutit aby delal co ma

napriklad nechapu ze vetsina programu kdyz jede offsetovy kontury od stredu kapsy k okrajum tak v tech rozich neodlehcuje nastroji
tj clovek musi nastavit rezne podminky podle tech rohu kde je nastroj nejvic zatizeny a pak 70% casu jede s 20% zatezi coz mi prijde krajne neefktivni, ten problem tu je uz desitky let a nikdo ho neresi snad jen jedna firma a ta zase pokulhava v kdecem ostatnim takze si clovek nevybere
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
BATMAN

21. 8. 2012, 9:15

2robocop: k tomu tvemu poslednimu odstavci:
Tohle je u EC reseno. U hrubovani jde nastavit bud minimalni radius drahy nastroje,aby se v rozich prakticky nezastavoval a nebral 1/4 sveho obvodu coz nastroji neni prijemne. Nebo mu reknes aby v prostoru jezdil treba se 70% pokdytim prumeru a po obvodu kapsy 30% coz vykompenzuje tyhle vykonnostni spicky.

U dokoncovacich cyklu to jde obdobne.

Mam ale pocit ze tady hledate programatorske perpetum mobile. Vetsina z nas vi ze jinak vypada program na jeden kus a jinak na 100 a na 10 000 kusu a jestlki si nekdo mysli ze existuje program ktery vyplivne za 3 minuty perfektni nc kod na mnohatisicovou serii je na omylu. Od toho je programator a zalezi jen na jeho schopnostech.

Jen pro info,mam spoluzaka v ZPS-Tajmac ktery ma za ukol udelat perfektni NC kod na vyrobu kusu treba o serii 1.000.000 kusu ktery si zakaznik objedna s novym strojem k tomu urcenym a odladit tenhle programek na nejnizsi mozny cas mu trva treba i mesic.
EdgeCAM 2014 a 2017
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2012, 2:35

Zrovna ty kapsy v rozích mi přijdou, že jsou řešené vcelku běžně u více softů. Já mám třeba na výběr buď zpomalení v koutech nebo adaptivní strategii.

Ta automatická optimalizace je podle mě v současné době ještě neřešitelná, protože je u toho hodně přemýšlení a záleží na programátorovi, co ho kolem konkrétní věci všechno napadne. Například programátor změnil tvar obrobku, místo patvaru udělal obdélník, za ten obdélník ho potom několikrát v různých polohách upnul a nakonec v poslední operaci to teprve ofrézoval do požadované podoby. Tohle soft sám (zatím :-)) nevymyslí.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2012, 2:37

s tim nejde nez souhlasit
hobikovi casto postaci obecne 3D kde vezme jeden nejmensi nastroj kterej je potreba a necha s nim udelat cele hrubovani az po slicht s nejmensimi detaily a nevadi ze to trva dva dny kdyz by to mohlo nekolika nastroji byt za 20 minut hotove ale proste nema aut. vymenu atd.... tak je to tak lepsi
Polesovsky

27. 8. 2012, 2:18

robokop píše:s tim nejde nez souhlasit
hobikovi casto postaci obecne 3D kde vezme jeden nejmensi nastroj kterej je potreba a necha s nim udelat cele hrubovani az po slicht s nejmensimi detaily a nevadi ze to trva dva dny kdyz by to mohlo nekolika nastroji byt za 20 minut hotove ale proste nema aut. vymenu atd.... tak je to tak lepsi
Nesouhlasim, predpripravim si nekolik nastroju dopredu. Odmerim jejich delkovou korekci a napisi treba na papir. Pak programuji postupne a rucne vymenuji nastroj se spoustenim noveho dilciho programu.
Vymena max 5 minut na nastroj.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2012, 11:06

samozrejme je nekolik mezistadii mezi strojem bez vymeny a strojem s automatikou
a ty nastroje se daji osadit dorazovym krouzkem a pak to jde pouzivat i s ER klestinou jak rikas
5axis

28. 8. 2012, 5:06

Nemá někdo zkušenosti s 5 osama? Potřeboval bych dobrý CAM systém, který umí obrábět ty nejtěžší věci plynule, nebo spíše který program je na 5 os nejlepší.
Díky
balibul

30. 8. 2012, 7:29

Co se třeba kouknout na SOLIDCAM?
5axis

30. 8. 2012, 4:17

SolidCam neeeee, ten není na turbíny, ten to nezvládá, to už tady bylo, cokoliv je větší než 50cm, tak SolidCam je v pasti,
ten je dobrý max. na nějaké malé součásti, navíc pracovat v sestavě, to už mluví samo o sobě.
Když už tak HSMWorks, který je plně integrován do Solidworksu, to je v současnosti nejlepší program vůbec, ten má takové
funkce, o kterých si můžou ostatní jen nechat zdát, za všechny třeba jen to, že sám si vysune nástroj z držáku, a ty jej nemusíš hlídat,
máš to pak napsané v seřizovacích listech pro obsluhu. Myslí za tebe, což tohle programátor potřebuje.
Ale bohužel nemá dodělané 5 osé obrábění, to prý bude již brzy. HSMWorks je jeden adept, ovšem chce to čas tak půl roku až rok
než to vše vývojáři doladí a pak ostatní CAM systémy budou mít problémy.
Další adepti jsou nebo Hypermill nebo NX nebo Powermill, každý má něco.
Edgecam, Cimatron-E, Esprit jsou tak něco mezi, ale taky to není ono.
Spíše potřebuju někoho, kdo mi ukáže jak obrobit turbínu bez problémů. Pokud se někdo takový najde, měl by hned několik licencí.
Stačí přijet do firmy, ukázat a podle toho se rozhodne.
Jde mi o CAM, kde se nemusí dělat hraniční křivky, pomocné plochy atd. Prostě staré neforemné CAMy neeee.
To nemá budoucnost. Camy typu: AlphaCam, Surfcam, Tebis a podobné příšernosti v žádném případě nebrat, chápu, že to s nima asi udělat jde,
plochy jsou slušné, jenže jen o tom to není. Cam systém musí mít hlavně perfektní CAD a intuitivní ovládání.
Na tří osku jednoznačně HSMWorks, o tom bez debat, na 5 axis asi z těchto prozatím: Hypermill, NX, Powermill.
Nebo pokud mě někdo přesvědčí, že to jde snadno, když mu dám 3D model, má cestu otevřenou, tím myslím obchodníky.
rhinov

30. 8. 2012, 8:45

ty mas neco spolecneho s turbinama?Respektive s lopatkama?V turbine totiz nejsou jen lopatky;)
Solidcam samozrejme lopatky zvlada,ma to sice sve specifika ale obrabet lopatky v 5-ti osach tim jde.
Samozrejme na tuhle vyrobu jsou specializovane stroje a k nim specializovane camy ktere se moc na jine veci nehodi...
5axis

1. 9. 2012, 5:29

A jaký je tedy specializovaný CAM program na turbíny? Na tuto otázku hledám odpověď.
rhinov

1. 9. 2012, 7:59

no pokud se bavime o lopatkach tak specializovane stroje jsou(ty co znam,prisel jsem s nimi do styku)>

C.B. Ferrari tam je trosku problem ze maji svuj ridici system a stroje nejsou moc vhodne na velke hrubovani.Dost jsou rozsirene v Italii.To bude tim ze je to italsky vyrobce.
Stroje to ale nejsou spatne.Donedavna nemeli vlastni specializovany cam.Ted to vypada ze uz neco maji...

Starrag-Heckert ti maji svuj system RCS(na lopatky).Mam ale dojem ze castecne pri vyvoji tohoto camu spolupracuji s Clever Engineering.To je v oblasti cam reseni pro lopatky a impelery docela provarena firma - zkusena.
Donedavna byly dost zadrapli v Siemensu...ted je nahrazuje jina firma.
Ale treba kousek za hranicemi na pomezi SRN,CR,PLR je jedna firma a tam novych stroju od Starragu maji hodne.

Hamuel ti maji "svuj" system ktery jim vyviji Clever.Maji hodne stroju v Alstomu.Videl jsem u nich zajimavou aplikaci kdy "chladili" CO2 misto emulzi.

Liechti ti maji Turbosoft+.

Vsechny tyto firmy maji mnoho stroju po Evrope,USA atd. ve firmach specializovanych na vyrobu pro powergeneration a aerospace ,ale nejvetsimi zakazniky jsou stejne firmy v Asii.

Samozrejme ze jsou firmy ktere nevyrabeji tyto dily na specialnich strojich a pak ani nemaji tyto specialni camy.
Tam se pouziva treba Hypermill ten urcite neni spatny.Ale je otazka jak jsou tyto stroje a camy ve srovnani s temi "specialy" produktivni.
Cena techto stroju je samozrejme nekde jinde nez je treba Mazak Variaxis nebo nejaky DMG
Polesovsky

1. 9. 2012, 8:43

5axis píše: Když už tak HSMWorks, který je plně integrován do Solidworksu, to je v současnosti nejlepší program vůbec, ten má takové
funkce, o kterých si můžou ostatní jen nechat zdát, za všechny třeba jen to, že sám si vysune nástroj z držáku, a ty jej nemusíš hlídat,
máš to pak napsané v seřizovacích listech pro obsluhu. Myslí za tebe, což tohle programátor potřebuje.
HSMko ted testujeme, ale pokud by nastroj sam vysouval z drzaku aniz by mne na toto upozornil. Tak by me to hodne vadilo. :!: :!: :!:
Mam vyhrady k nazvoslovi a trideni nastroju (napr u toroidni frezy mne chybi moznost zadani toroidniho uhlu :!: ).

Ale kdyz se podivam na jine CAMy tak kazdy ma neco dobreho a neco horsiho.
Nejlepe vzit priklad prace a firma , ktera chce dodat CAM at se predvede. Vyzkouset to od ruznych firem a poradne to proverit.
Paradoxem je , ze ve firme Pramet Sumperk udelali test pri dni otevrenych dveri a s NXem meli nejvic problemu. Moc slozity a velke problemy s postprocesory pro stroje.
Ale tucna obalka to asi zachranila pro NX. Taky se o to u nas na byvalem pracovisti pokousely. U mne vsak neuspeli.
Odpovědět

Zpět na „CAM“