Jaký program na programování je nejlepší?

CAM software
5axis

2. 9. 2012, 7:04

Viděl jsem naživo borca, který, přijel do firmy, za 20 minut vytvořil postprocesor na místě a za další 2 hodiny slátal program na část turbíny,
a právě v programu NX, když bylo něco třeba změnit, tak jen šáhl do noťasu, udělal klik, klik a jelo se dál. Jenže NX stojí milion korun :) .
Nejlepší je prý Powermill, ten stojí 700 000kč, ovšem ten je vynikající jen v 5 osách, zbytek stojí za prd. Vše mám ověřené, poněvadž jsem
se bavil s technikama, co v tom dělají atd . Problém je spíše v tom, že neexistuje CAM program, který zvládne dobře 2 až 5 os.
Mě z toho vychází stále pouze jediné řešení: koupit programy dva, jeden na jednoduché dílce a druhý na turbíny.
Když to pokrátím více licencema, tak to jde do miliónů a to u ž není to pravé ořechové z hlediska ekonomiky pro firmu.
Před pár lety byl bomba Surfcam, pak ho převálcoval s přehledem Edgecam. Teď válcuje oba dva HSMWorks, jenže není dodělaný.
Z Hypermillu (Westcamu) přešel vývojář do Siemensu, takže NX bude časem asi BEST OF. U Hypermillu je zase slabší podpora,
teda byla před pár lety, nyní mají nového člena do týmu.
Největší průšvih je ten, že všechny tyto programy, jsou postaveny na staré technologii, mají většinou stejné jádro, až na dvě vyjímky.
Z čehož plyne, že je jedno který z těchto programů se používá, jde hlavně o celkové pojetí, hlavně o CAD část.
Z levných CAMů je právě HSMWorks jediný, který je napsán jinak, je to nový CAM. A v tom je právě ta síla. Možná ještě Sprutcam,
ale to si nejsem jistý, ten je taky levný. Je to asi nějak tak, jak tady psalo více lidí: univerzální CAM systém neexistuje, protože je
to vše jen o tom jednom jádře 2 až 5 os.
Trochu mi to připomíná systém Catia, to staré pořekadlo: Celý svět je založený na systému Catia. Všechny automobily se v tom navrhují, takže každý konstruktér
má pak podobné výsledky. Za dva roky bude pak v tom samém i Solidworks V6, bude mít jiné jádro, konečně své vlastní, to zase bude problémů
s kompatabilitou. Pořád bude něco.
Jinak k tomu držáku u HSMWorks: je to výhoda, poněvadž máš jistotu, že nenabouráš. Tohle zatím žádný Cam systém neumí. Tobě to sice ve verifikaci,
jezdí krásně bez kolize, ale obsluha stroje si vyloží nástroj málo a pak narazí. Pak se budete dohadovat o pár vysunutých milimetrů, čí je to chyba,
nebo to bude muset člověk u stroje znova měřit, kontrolovat a to jsou ztráty v minutách, když to takhle udělá s více nástroji, půl hodinka je v tahu-prostoje.
A to se dostáváme zase někam úplně jinam. :)
Polesovsky

2. 9. 2012, 11:27

5axis píše: Před pár lety byl bomba Surfcam, pak ho převálcoval s přehledem Edgecam. Teď válcuje oba dva HSMWorks, jenže není dodělaný.
Z Hypermillu (Westcamu) přešel vývojář do Siemensu, takže NX bude časem asi BEST OF. U Hypermillu je zase slabší podpora,
teda byla před pár lety, nyní mají nového člena do týmu.
Největší průšvih je ten, že všechny tyto programy, jsou postaveny na staré technologii, mají většinou stejné jádro, až na dvě vyjímky.
Z čehož plyne, že je jedno který z těchto programů se používá, jde hlavně o celkové pojetí, hlavně o CAD část.
Z levných CAMů je právě HSMWorks jediný, který je napsán jinak, je to nový CAM. A v tom je právě ta síla. Možná ještě Sprutcam,
ale to si nejsem jistý, ten je taky levný. Je to asi nějak tak, jak tady psalo více lidí: univerzální CAM systém neexistuje, protože je
to vše jen o tom jednom jádře 2 až 5 os.
Trochu mi to připomíná systém Catia, to staré pořekadlo: Celý svět je založený na systému Catia. Všechny automobily se v tom navrhují, takže každý konstruktér
má pak podobné výsledky. Za dva roky bude pak v tom samém i Solidworks V6, bude mít jiné jádro, konečně své vlastní, to zase bude problémů
s kompatabilitou. Pořád bude něco.
Jinak k tomu držáku u HSMWorks: je to výhoda, poněvadž máš jistotu, že nenabouráš. Tohle zatím žádný Cam systém neumí. Tobě to sice ve verifikaci,
jezdí krásně bez kolize, ale obsluha stroje si vyloží nástroj málo a pak narazí. Pak se budete dohadovat o pár vysunutých milimetrů, čí je to chyba,
nebo to bude muset člověk u stroje znova měřit, kontrolovat a to jsou ztráty v minutách, když to takhle udělá s více nástroji, půl hodinka je v tahu-prostoje.
A to se dostáváme zase někam úplně jinam. :)
Jo...jo. Neda se nez souhlasit. SurfCAM zaspal na vavrinech a EdgeCAM jej zacal dosti dotahovat. Pokud jsem mel moznost pozorovat postprocesing, tak staricky SurfCAM ma stale nahoru.
Ale oba jsou jiz, jak rikas, prevalcovani HSMkem.
Dnes je to hodne o cene a bude hur. Jedinym resenim bude pronajem CAMu.
To nejen kvuli zamestnancum. Ale i kvuli ekonomice.

Prijmes noveho spolupracovnika a ten umi bezvadne v jinem CAD/CAMu. Koupite novy CAD/CAM a po case ti utece spolupracovnik do jine firmy a co dal? Kupovat novy-dalsi CAD/CAM jen proto, ze dalsi novy pracovnik umi zase jen neco jineho?
Firmy si nevazi svych zamestnancu a casto slysim "za branou ceka na Tve misto dalsi". Vysledkem je, ze k nam prijali jako technologa obrabeni Hujera , ktery tvrdi , ze nic neni problem. Vse se dela jednou poprve. A tak delame ted pro zakaznika formu na plast a krome mne to nikdo ani nevidel z letadla, jak se takova forma dela. Natoz, na co je potreba dat velky pozor. Jemne receno "Pruser". Jo aby se nereklo. Formu, kterou jsme podobnou delali 2-3mesice slibili do konce zari :roll: . Hloubicku nemame - tak to bude pekna sranda :lol:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 9. 2012, 8:09

5axis píše:Tobě to sice ve verifikaci, jezdí krásně bez kolize, ale obsluha stroje si vyloží nástroj málo a pak narazí. Pak se budete dohadovat o pár vysunutých milimetrů
Nevím jak jiné systémy, ale z HSMWorks pak vyleze pěkně na papíře obrázek kusu i s upínkami nebo svěrákem a zakresleným nulovým bodem, obrázek nástroje i s upínačem včetně vyložení a délky břitu :-) To pak už musí být umění něco zvorat :-)
Aleš Procháska
rhinov

6. 9. 2012, 5:44

pro zajimavost 5-os a special na lopatky...i kdyz tohle je blisk

http://youtu.be/miF-bvIzFJQ
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2012, 6:59

No HSMworks sice prevalcoval Surfcam a Edgecam pravda, ale pouze svym uzivatelskym rozhranim.
Kdyby nebylo Solidworksu na kterem HSM parazituje, tak by po nem ani pes nesteknul.

Ja jsem se stale nedonutil to zacit aktivne pouzivat. Ma to rekl bych uz skoro "dlouhodobe" tolik chybek nekterych az usmevnych stale na stejnych mistech
ze si dovolim tvrdit ze autor vzivote nestal pred problemem neco s tim vyrobit.
A kdyz potrebuju udelat rychle a spolehlive post pro testy nedej boze pro nejaky uplne atypicky syntax kodu,
tak se uplne automaticky vracim k Surfu.

Surfcam uspokojive dobry na 2-5ti ose obrabeni (naprosto debilne se v nem kresli , strasne blbe se nekdy definuji parametry a omezeni pro obrabeni)
Edgecam brilantne zvlada soustruzeni, frezovani je trochu horsi. Na post clovek musi mit ukoncene alespon bakalarske studium.
Solid+HSM skvele se v nem kresli, obrabeni ma dobre vysledky ale nektere parametry pro obrabeni jsou naprosty ulet. 5os je v beta verzi uz druhym rokem,
i kdyz HSM je puvodne 5-tiosy hned v zakladu. Soustruzeni je ponekud zmatecne a nepouzitelne , soustruzit frezami se moc dobre neda.
Dopsat si post je uz vyssi divci a je tu potreba projevit vysokou inteligenci a znalost programovani , nezvladaji to ani nekteri dostudovani ING.
Uzivatelsky a cenou kazdopadne vede SOLID+HSM.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
tomi

6. 9. 2012, 12:14

Mohl by jste blíže popsat nedostatky HSMWorksu, hlavně ty parametry pro obrábění, které jsou "ulet" a chybky, které sa vám zdají nejhorší?
Zajímalo by mně, na co si dát pozor a co by se dalo nějak "obejít", nebo nechat opravit, kdyby byla ta možnost.
Díky
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2012, 5:51

Tak treba uplne zakladni:
Najezd a odjezd pri obrabeni. Mne proste vadi ze nemuzu nic jineho nez mi predepise nekdo kdo to vymyslel.
Take bych ocenil modalitu parametru. A to naposled pouzitych ne tahanych z INI anebo sablony.
automatizace/konstrukce
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2012, 5:59

tomi píše:Mohl by jste blíže popsat nedostatky HSMWorksu, hlavně ty parametry pro obrábění, které jsou "ulet" a chybky, které sa vám zdají nejhorší? Zajímalo by mně, na co si dát pozor a co by se dalo nějak "obejít", nebo nechat opravit, kdyby byla ta možnost. Díky
Pětiosé spojité obrábění a soustružení zatím nepoužívám, ale tomu ostatnímu se toho moc vytknout nedá. Spíš jako uživatel vidím, co by se dalo vylepšit, než že by mi tam něco chybělo nebo bylo něco udělané špatně. Například u frézování závitů by se mi líbilo, kdyby tam byl parametr pro úhlové natočení závitu podle jeho osy, ale to se dá obejít pomocí funkce kopírování prvků s pootočením. Zhruba takového charakteru jsou moje výtky. Jinak řečeno v tříosém obrábění a tři osy + dvě osy indexování je asi nejlepší z toho co znám.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2012, 6:02

Radek-B píše:Tak treba uplne zakladni:
Najezd a odjezd pri obrabeni. Mne proste vadi ze nemuzu nic jineho nez mi predepise nekdo kdo to vymyslel.
Take bych ocenil modalitu parametru. A to naposled pouzitych ne tahanych z INI anebo sablony.
Co máš na mysli tím nájezdem a odjezdem? Já měl pocit, že tam zrovna tohle funguje dobře. Jediné, s čím jsme měl potíž je nájezd z osy závitu při frézování závitů, ale to už spravili (sice ne na 100 %, ale použitelně). Na základě několika málo uživatelských připomínek. Toho si na nich cením, místo toho aby blahosklonně mlčeli jako třeba Autodesk tak reagují i na jedinou připomínku uživatele, pokud je k věci a ještě poděkují za tip :-)

Tou modalitou parametrů myslíš co?
Aleš Procháska
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2012, 6:45

Vypnul si nekdy ten oblouk pri najezdu odjezdu ? Spousta divnych pohybu.
Vetsinou se musi vsechny parametry obrabeni zadavat znova, vetsi pulka z nich by mohla byt modalni, naposled pouzite.
Mne se to v podstate taky libi ale uz sem nektere operace videl promyslenejsi.
automatizace/konstrukce
tomi

6. 9. 2012, 7:57

Nájezdy a odjezdy zkutečně nejsou ideální, naštěstí se mi podařilo přes forum a 3E Praha protlačit alespoň, že je možné zvolit rozdílnou hodnotu nájezdu a odjezdu(samostatné tažné protažení konce).
viz. http://forum.hsmworks.com/index.php?top ... 58#msg4058" onclick="window.open(this.href);return false;
U uzavřených kontur to z nějakého mně neznámého důvodu nefunguje a podle vývojářů je to takto v pořádku:
viz. http://forum.hsmworks.com/index.php?topic=1101.0" onclick="window.open(this.href);return false;
Proti Surfcamu je toto o dost horší, vyplňování trvá déle a zatím nemám jistotu, jak to pojede-v Surfcamu to tam "naperu"(hloubky, nájezdy, řezní podmínky) velice rychle, a většinou simuluji až celý program, nebo stranu,
nemám potřebu vše kontrolovat, protože vím že je to dobře. U HSMWorkus zatím musím kontrolovat jak simulaci, tak i program, jestli je vše OK(hloubky, souřadnice povrchu atd).
Ty nájezdy mám rád co nejjednodušší-ideálně tangenciálně na tvar, nebo tečně na kružnici, snad to i HSMWorku někdy půjde, ale je potřeba to na foru připomínat.

Mimochodem, na nový PC pro HSMWorks doporučujete kartu nvidia quadro (třeba 2000), nebo stačí obyčejná herní karta (GeForce GTX 660 Ti). Ty karty nvidia quadro jsou doporučované z jakého důvodu? Jde pouze o kvalitu obrazu,
nebo mají i větší "hrubý" výkon?
Díky
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2012, 8:34

Radek-B píše:Vypnul si nekdy ten oblouk pri najezdu odjezdu ? Spousta divnych pohybu.
Vetsinou se musi vsechny parametry obrabeni zadavat znova, vetsi pulka z nich by mohla byt modalni, naposled pouzite.
Mne se to v podstate taky libi ale uz sem nektere operace videl promyslenejsi.
Jak kdy, nájezdy/odjezdy vypínám často a ničeho jsme si nevšimnul, ale podívám se do kódu, to jsem vlastně asi níkdy nestudoval :-)

Co se týká té modality tak tam opravdu není, ale zase se dá obejít buď použitím odvozené operace (mám na to klávesovou zkratku) nebo Save as default. To se pak navic uloží do XML a dá se to ručně editovat a do jednotlivých polí napsat i výrazy, které se odkazují na interní proměnné programu.
Aleš Procháska
tomi

6. 9. 2012, 8:54

Mohl by jste popsat tu práci z XML soubory? Ukládání, editování, uplatnění atd?
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2012, 5:56

No tak aspon jste pripustili par chybicek. To je dobre ze se bavite z vyvojari to je dulezite.
Upozornete je na kapsovani, az si tu operaci celou poradne testnou.
Mne jeste docela casto padne postrocesing a pak je nutno operace (ne jen jednu) udelat uplne znova,
anebo jinak. Chtelo by to nejake chybove hlaseni co se vubec stalo. Co tomu vadi pekne aspon do nejakeho logu.

A za nejvetsi ranu pod pas ale od Solidu povazuju to ze soubory udelane v 2011 otevrene v 2012 a ulozene,
uz v 2011 nelze otevrit. Tak to je od nich opravdu "hnus".
Chapu ze ve stare verzi software chybi nove fce ale ,,,,, vzdyt do verze 2010 to slo. A slo by to znova poresit.

RADEK
automatizace/konstrukce
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2012, 7:04

Já mám Nvidia quadro 600 a v pohodě, 2000 myslím není nutná.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CAM“