Nejde Mach

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
slezak77

5. 9. 2012, 2:27

Zdravím všechny MACH3ry a prosím o radu.

Zkouším soft Mach3 a hned mám problém. Nainstaloval jsem jej podle manuálu, restart a pod. vše ok. Driver test OK. Jak zapnu mach3 mill,
otevřoe se hlavní obrazovka ve spodní řádce se vypíše driver instaled sucersfull nebo tak nšjak no zatím prostě ok. Nad tlačítkem reset bliká červené políčko a vedle to vypisuje "Press Reset Emergency Mode Activated" No a pozmáčknutí reset je to stejné, Bliká a bliká a vté spodní řádce se vypíše "External Estop Requested". Tak to je ten problém. Dále s Machem nezmůžu nic.
Upřesním Configuraci. Je to Laptop P3 750MgHz 266 Mg Ram.
Tento notebůk je vyřazený z jedné firmy co programuje nějaké automatizované linky ve fabrikách, Tak si myslím že není zas až tak marný, i když je to děda.

Díky předem za radu Tip atd.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 9. 2012, 2:37

to je elementarni chyba v konfiguraci v souvislosti s estopem precti si tu sekci o machu a mas reseni, nechce se mi to opakovat
predpokladam se estop nemas zapojeny do machu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
slezak77

5. 9. 2012, 2:39

zapojené nemám ještě vůbec nic. Jdu tedy hledat. sekce je docela obsáhlá. Nešlo by to trochu někde přikopnout?

Ale i tak moc díkes.
RaS

5. 9. 2012, 2:46

tak si zneguj nastavení estopu a mělo by ti to chodit..jednoduše se mach rozeběhne až když není sepnutej estop, pokud tam nemáš nic zapojeného tak bude čekat na sepnutí nějakého pinu (nevím jakého, najdeš v konfiguraci) tak buď zadrátuj regulerní estop.a nebo ho zblbneš tak, že to zneguješ a pojede ti to i bez drátů, samozřejmě virtuálně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
slezak77

5. 9. 2012, 2:58

Tak to sorry, ale to mě teď dostalo, nepochopil jsem téměř nic. tedy po ty piny a dráty. konkretně zneguj nebo co. Jsem amatér.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 9. 2012, 3:15

negace:
1 negovana = 0
0 negovana = 1

nemas zavedeny zadny signal
mach si mysli ze mas stroj v havarii a stavu emergency stop
odpojene draty mu to rikaji
budto je zapoj (v tuto chvili staci jen sig. estop)
nebo mu rekni ze nezapojenej drat je vlastne estop vporadku (defaultne to znamena estop aktivni stroj v havarii) to je to neguj

ale evidentne ti chybi zaklady ktere driv nebo pozdeji budes muset znat jinak se nikam nedostanes
takze si to nejdriv vsecko precti bez ohledu na rozsahlost a pak se prijd ptat na to co ti neni jasne
slezak77

5. 9. 2012, 3:23

OK
Jdu číst.
Zatím jsem Mach jen nainstaloval, stím že jej vyskouším zněkterých těch vzorků co jsou v adresáří, podle manuálu by to mělo jít bez drátů. Dokonce je to tam doporučeno nic nezapojovat, a to mě tedy mate. Chtěl jsem si jej ošahat co a jak.
RaS

5. 9. 2012, 4:26

nic ve zlém, co máš za vzdělání? humanitní? pokud máš opravdu problém s takovýmhle jednoduchým základem tak ti možná spíš poradím poptej se po někom z okolí kdo ti s tím pomůže, neboť 10x číst něco čemu nerozumíš, dá mnohdy méně než jednou vidět a mít vysvětleno těch základních pár nastavení, úkonů a postupů co je s machem potřeba od někoho kdo o tom něco ví..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
slezak77

5. 9. 2012, 4:32

o vzdělání tady asi nepůjde, na tom zase ta k zle určitě nejsem. Mám pocit že jsem se dočetl k problému, ale momentálně jsem v práci a ne doma u notesu tak musím vydržet do večera. Ještě uvažuji o tom že si Mach nainstaluji tady v práci, a budu laborovat ve volných chvílích. Je mi jasné že vidět je vidět, bohužel nevím o nikom ve svém okolí o někom kdo by se o tohle zajímal nebo dokonce s tím dělal. No popřemýšlím.

Tak nebo tak díky za ochotu, tu já dovedu ocenit ať už je výsledek jakýkoli. Dám vědět jak jsem dopadl.
pájač

5. 9. 2012, 4:42

4. obrázok od vrchu. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=24&t=2373&start=60" onclick="window.open(this.href);return false;
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
slezak77

5. 9. 2012, 4:53

Dikes
Nejraději bych to zapích a šel to prubnout, ale musím vyděržat, jako pijaňjer.
slezak77

6. 9. 2012, 5:09

ULN_2003.JPG
ULN_2003.JPG (17.96 KiB) Zobrazeno 6062 x
Příloha Interface.JPG je dlouhodobě nedostupná.
Odskoušeno, nastaveno, fubguje. aby ne.

poprosím ještě o jednu radu, či odpověď.
Mám na ty moje pokusy a učení tenhle interface(viz příloha)
a tento driver s motorkem(viz příloha)
po přpojrní desky a nastavrní dle manuálu, mach jede jak hodinky, deska bliká na osách, tak tedy ok, ale když připojím driver tak nic, ani motorek se nehne. Teda nic na driveru a motorku, deska pořád vpořádku.
Asi to bude opět nějaká laická chyba nebo tak něco, tak se omlouvám za otrvu, ale nenašel jsem zde na fóru, nic o ULN2003. ASi proto že je to čína, nedivím se, ale kdyby jste opravdu někdo věděli proč a jak, tak budu velmi vděčný.
Dík.
Gulliver64

6. 9. 2012, 5:34

ULN2003 a mach spolupracovat nebudou. mach je systém step-dir (krok-směr), tzn. že na driver/y (který/é je/jsou za machem) jsou přivedeny jen dva signály (ev. třetí - enable) a systém pracuje tak, že se určí směr otáčení (DIR) a poté se vykoná krok/y (STEP). myslím, že ten tvůj ULN2003 je jen výkonový spínač (těch spínačů je v ULN2003 osm) bez step-dir logiky (odborníkům se předem omlouvám za slovník, jsem laik, co se týká těchto věcí a píši jak mě zobák narost, tak to tak prosím berte :-) )
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2012, 5:42

nekdy je lepsi kdyz se to rekne takhle, je to jasne i laikum a odbornici to prekousnou
odborna hantyrka je hlavne pro ty co potrebujou delat vlny ale skutecne tomu treba nerozumi
slezak77

6. 9. 2012, 5:49

Nešlo jinak než pochopit, vysvětleno tak jak jsem potřeboval, tak tedy díky. Vtom případě se zeptám, jaký jiný soft by tohle dal? Bylo tady dosti psáno o Linux a EMC.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“