Jaký program na programování je nejlepší?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ty XML soubory se ukladaji do adresáře který je v solidworks nastavený pro šablony. Stačí je otevřít textovým editorem a upravit. Kousek souboru vypadá třeba takhle, jsou to počáteční parametry operace, tady jsem vytáhl pár parametrů kolem nájezdů a odjezdů. Říká se tam, že odjezd je stejný jako nájezd a oba jsou tvořeny tečným obloukem o poloměru 50 % z průměru nástroje.
<parameter name="doLeadIn" expression="true"/>
<parameter name="doLeadOut" expression="true"/>
<parameter name="exit_sameAsEntry" expression="true"/>
<parameter name="entry_radius" expression="tool_diameter * 0.5"/>
<parameter name="exit_radius" expression="tool_diameter * 0.5"/>
<parameter name="entry_verticalRadius" expression="0mm"/>
<parameter name="exit_verticalRadius" expression="exit_radius"/>
<parameter name="entry_sweep" expression="90.0deg"/>
<parameter name="exit_sweep" expression="90.0deg"/>
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si HSM vybral hlavně kvůli tomu uživatelskému rozhraní. Vyvíjím věci a dělám hlavně prototypy, čili kusovky které se vždycky ještě párkrát změní a vyrábí znova. To že se to dělá rychle a doopravdy tam funguje asociativitaRadek-B píše:No HSMworks sice prevalcoval Surfcam a Edgecam pravda, ale pouze svym uzivatelskym rozhranim.
Dopsat si post je uz vyssi divci a je tu potreba projevit vysokou inteligenci a znalost programovani , nezvladaji to ani nekteri dostudovani ING.

S tím postem bych si dovolil nesouhlasit, naopak to byl první post kde jsem při úpravách nenadával jak dlaždič

Aleš Procháska
prochaska píše:Ty XML soubory se ukladaji do adresáře který je v solidworks nastavený pro šablony. Stačí je otevřít textovým editorem a upravit. Kousek souboru vypadá třeba takhle, jsou to počáteční parametry operace, tady jsem vytáhl pár parametrů kolem nájezdů a odjezdů. Říká se tam, že odjezd je stejný jako nájezd a oba jsou tvořeny tečným obloukem o poloměru 50 % z průměru nástroje.
Jedná se o soubory hsmworks-template, nebo je to ještě něco jiného? Šablony HSWWorksu jsou hsmworks-template, ale vy mluvíte asi o něšem jiném...
Jak ty soubory XML vytvořím?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Teď jste mě dostal
Tohle jsem opsal ze šablony, ale tu default konfiguraci teď neumím najít
Ale už jsme s tím dělal, podívám se na to odpoledne ve firmě, nemám teď SW doma.

Aleš Procháska
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tak s tim si nedovolim souhlasit ja. Ale je to urcite i o lidech (predevsim prodejcich)prochaska píše: to, že chybějící věci "někdo" rychle doprogramuje a zatím to vypadá, že se tak děje.
Ja casto stojim pred rozhodnutim jaky CAD/CAM SW doporucit do firem kde se zrovna vyskytuju. Se Solidem a soustruzenim, mam opravdu problem.
Treba pan N.xx z Brna pomerne bez problemu funkcne slibil soustruzeni a kontinualni 5-ti ose obrabeni uz vice nez pred dvema lety.
Kdyz da zakaznik za soft pres 200 a rocne plati dalsich cca 30 , tak predpokladam ze mi nebude volat ze uz je to neunosne a musi si dokoupit tedy dalsi soft ktery mu vyse uvedene
technologie poresi.
A to se skutecne stalo. A ne jen jednou. Musim priznat ze idelani soft zrejmne neexistuje a je potreba dobre zvazit a promyslet co se vlastne potrebuje.
Ted zrovna se resi uz vice nez pul roku obrabeci 5-ax pro robot Kuka a je to Softwarove opravdu velky problem.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pro toho robota to asi fakt nebude legrace, to si vůbec nedovedu ani představit, kudy bych se vydal
To doprogramování myslím tak, že když HSM neuměl frézování závítů, tak jsem jej přesto koupil. Frézování doprogramovali cca za půl roku poté, za dalšího půl roku dostali do použitelného stavu, takže já osobně jsme spokojený.
Co se týká soustružení tak to rád přijmu jako bonus, až to bude, produkční výrobu bych na to ale nevázal
. Zatím programujeme ručně, dokud se to dá 

To doprogramování myslím tak, že když HSM neuměl frézování závítů, tak jsem jej přesto koupil. Frézování doprogramovali cca za půl roku poté, za dalšího půl roku dostali do použitelného stavu, takže já osobně jsme spokojený.
Co se týká soustružení tak to rád přijmu jako bonus, až to bude, produkční výrobu bych na to ale nevázal

Aleš Procháska
to u nas mame nasazeny tri systemy...ve skutecnosti dohromady dokonce 5 systemu.
Skrinove dily a regulace na velkych horizontkach,portalu - Catia
Soustruzeni,karusely - Gibbs
"male dily" 5-os - Turbosoft+,Solidcam
Strojni brouseni - Mastercam
U toho soustruzeni z toho celkem korektne treba Solidcam vycouval ze nase pozadavky v soustruzeni neni schopen splnit...
Skrinove dily a regulace na velkych horizontkach,portalu - Catia
Soustruzeni,karusely - Gibbs
"male dily" 5-os - Turbosoft+,Solidcam
Strojni brouseni - Mastercam
U toho soustruzeni z toho celkem korektne treba Solidcam vycouval ze nase pozadavky v soustruzeni neni schopen splnit...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jak třeba vypadá nesplnitelný požadavek (tj. Gibbs ano, Solidcam ne) na soustružení? V CNC soustružení zatím nejsem moc zběhlý, tak abych tušil, co mě třeba ještě čeká 

Aleš Procháska
Dobrý den pane Radek-B, můžete být konkrétní a říci, na čem programujete vy a na jakých programech jste pracoval a máte zkušenosti? Zdá se, že jste už nějaké programy prošel, co by jste doporučil vy na 3osé frézování tvarových částí forem na plast? PS: jedete někdo na strojírenský veletrh? Třeba se tam potkámeRadek-B píše:No HSMworks sice prevalcoval Surfcam a Edgecam pravda, ale pouze svym uzivatelskym rozhranim.
Kdyby nebylo Solidworksu na kterem HSM parazituje, tak by po nem ani pes nesteknul.
Ja jsem se stale nedonutil to zacit aktivne pouzivat. Ma to rekl bych uz skoro "dlouhodobe" tolik chybek nekterych az usmevnych stale na stejnych mistech
ze si dovolim tvrdit ze autor vzivote nestal pred problemem neco s tim vyrobit.
A kdyz potrebuju udelat rychle a spolehlive post pro testy nedej boze pro nejaky uplne atypicky syntax kodu,
tak se uplne automaticky vracim k Surfu.
Surfcam uspokojive dobry na 2-5ti ose obrabeni (naprosto debilne se v nem kresli , strasne blbe se nekdy definuji parametry a omezeni pro obrabeni)
Edgecam brilantne zvlada soustruzeni, frezovani je trochu horsi. Na post clovek musi mit ukoncene alespon bakalarske studium.
Solid+HSM skvele se v nem kresli, obrabeni ma dobre vysledky ale nektere parametry pro obrabeni jsou naprosty ulet. 5os je v beta verzi uz druhym rokem,
i kdyz HSM je puvodne 5-tiosy hned v zakladu. Soustruzeni je ponekud zmatecne a nepouzitelne , soustruzit frezami se moc dobre neda.
Dopsat si post je uz vyssi divci a je tu potreba projevit vysokou inteligenci a znalost programovani , nezvladaji to ani nekteri dostudovani ING.
Uzivatelsky a cenou kazdopadne vede SOLID+HSM.
RADEK

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Na ten veletrh jedu v pondělí, ale obávám se, že tam nikdo od CAMu nebude, letos asi jen dva stánky. Tedy jestli umím hledat v katalogu vystavatelů 

Aleš Procháska
ono je to takovy specificky soustruzeni...ja to nedelam.prochaska píše:Jak třeba vypadá nesplnitelný požadavek (tj. Gibbs ano, Solidcam ne) na soustružení? V CNC soustružení zatím nejsem moc zběhlý, tak abych tušil, co mě třeba ještě čeká
Karusely a velky soustruhy.A kdyz rikam velky tak opravdu VELKY:)
Ale treba normalni Moriseiki NL2500 jedou kolegove v Mappsu.
Pokud mas zajem muzu se zeptat proc SC z toho vycouval...
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Ani nevite jak jsem strasne rad ze na tuto doporucujici otazku muzu dat vyhybavou odpoved
o Idealni vsestranny, bezchybny SW neexistuje.
Neco jsem spachal snad ve vsech SW co se daji po internetu "zapujcit" a take jako uzivatel LINUXU jsem zkousel spoustu opravdu volneho
software. Mnoho z nich ma uzasne konkretni fce a napady, ale kdyz opravdu potrebuju neco delat , tak mam takovou 6-tici programu , pres ktere to cele
procedim a neco pouzitelneho z toho vypadne. Ta kombinace zalezi i na tom pro jaky stroj se nakonec kod generuje. tj jestli je to soustruh , frezka, dratovka nebo bruska.
Mam CAD ve kterem si upravuju data ktera dostanu tj. oprava ploch, meritka pripadne otoceni pohledu, dokresleni technologickych ploch, konverze na jiny format souboru.
Mam CAD ve kterem delam ART veci. Ciste strojarsky SW si s ruznymi bramboroidy slozenymi z milionu trojuhelniku a ruznymi jinymi bezobjemovymi zalezitostni do kterych se jeste musi dodat popisky proste neporadi.
Mam CAD ve kterem kreslim dily, delam sestavy a vytvarim vykresovou dokumentaci.
Pak mam zvlast CAM pro Frezku, pro soustruh, dratovku. Proste takova trosku silenost, ale kdo to aktivne resi jiste vi o cem mluvim.
RADEK

Neco jsem spachal snad ve vsech SW co se daji po internetu "zapujcit" a take jako uzivatel LINUXU jsem zkousel spoustu opravdu volneho
software. Mnoho z nich ma uzasne konkretni fce a napady, ale kdyz opravdu potrebuju neco delat , tak mam takovou 6-tici programu , pres ktere to cele
procedim a neco pouzitelneho z toho vypadne. Ta kombinace zalezi i na tom pro jaky stroj se nakonec kod generuje. tj jestli je to soustruh , frezka, dratovka nebo bruska.
Mam CAD ve kterem si upravuju data ktera dostanu tj. oprava ploch, meritka pripadne otoceni pohledu, dokresleni technologickych ploch, konverze na jiny format souboru.
Mam CAD ve kterem delam ART veci. Ciste strojarsky SW si s ruznymi bramboroidy slozenymi z milionu trojuhelniku a ruznymi jinymi bezobjemovymi zalezitostni do kterych se jeste musi dodat popisky proste neporadi.
Mam CAD ve kterem kreslim dily, delam sestavy a vytvarim vykresovou dokumentaci.
Pak mam zvlast CAM pro Frezku, pro soustruh, dratovku. Proste takova trosku silenost, ale kdo to aktivne resi jiste vi o cem mluvim.
RADEK
vozbrouk píše:Dobrý den pane Radek-B, můžete být konkrétní a říci, na čem programujete vy a na jakých programech jste pracoval a máte zkušenosti? Zdá se, že jste už nějaké programy prošel, co by jste doporučil vy na 3osé frézování tvarových částí forem na plast? PS: jedete někdo na strojírenský veletrh? Třeba se tam potkámeRadek-B píše:No HSMworks sice prevalcoval Surfcam a Edgecam pravda, ale pouze svym uzivatelskym rozhranim.
Kdyby nebylo Solidworksu na kterem HSM parazituje, tak by po nem ani pes nesteknul.
Ja jsem se stale nedonutil to zacit aktivne pouzivat. Ma to rekl bych uz skoro "dlouhodobe" tolik chybek nekterych az usmevnych stale na stejnych mistech
ze si dovolim tvrdit ze autor vzivote nestal pred problemem neco s tim vyrobit.
A kdyz potrebuju udelat rychle a spolehlive post pro testy nedej boze pro nejaky uplne atypicky syntax kodu,
tak se uplne automaticky vracim k Surfu.
Surfcam uspokojive dobry na 2-5ti ose obrabeni (naprosto debilne se v nem kresli , strasne blbe se nekdy definuji parametry a omezeni pro obrabeni)
Edgecam brilantne zvlada soustruzeni, frezovani je trochu horsi. Na post clovek musi mit ukoncene alespon bakalarske studium.
Solid+HSM skvele se v nem kresli, obrabeni ma dobre vysledky ale nektere parametry pro obrabeni jsou naprosty ulet. 5os je v beta verzi uz druhym rokem,
i kdyz HSM je puvodne 5-tiosy hned v zakladu. Soustruzeni je ponekud zmatecne a nepouzitelne , soustruzit frezami se moc dobre neda.
Uzivatelsky a cenou kazdopadne vede SOLID+HSM.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce