Správná koncepce slibuje sice velkou účinnost - ale v laboratorních podmínkách. Jakmile započteš turbulence prostředí, nedejbože nestejnoměrné foukání větru, je vypočtená účinnost tatam.peetr píše:Správná koncepce MVEE totiž vždy zaručuje vysokou účinnost, návratnost a smysl si ji pořídit (pokud u mě fouká, pochopitelně), a to dokonce bez ohledu na průměr rotoru.
Nedávno jsem tu na fóru zveřenoval mou práci na téma stavba MVE (pravda - je už trošku staší a neaktuální - dnes jsem zase o kus dále); o stavbu se zajímám a a dokonce i aktivně stavím - ale jako koníček, jako zajímavost. Žádnou reálnou návratnost nečekám, protože jak teoretické poznatky, tak i zkušenost ukázala, že to prostě nejde.peetr píše:...protože skutečný zájem o pořízení MVEE prostě nemáte bohužel ani jeden ...a někteří se dokonce ani neobejdou bez souhlasu manželky:-).
Projekt by se mi líbil - kdyby se právě nesnažil o tu ekonomickou návratnost a praktické využití.
Aby měl rotor dobrou účinnost a mohl startovat za nízké rychlosti větru, tak potřebuje zachovat oblast listu okolo středu - kde vychází délka tětivy relativně široká - čímž se návrh prodražuje. Naopak zvětšením průměru, kdy se přidává část listu na konci, kde je tětiva uzoučká získám mnohem více energie a přidám mnohem méně materiálu.peetr píše:... opět všechno mimo skutečnosti - v projektu stavebnice rozhodně nejde jen o průměr rotoru 1 m a v projektu nejde o honbu za účinností, vítr 3 m/s je naopak zajímavý dokonce pro všechny průměry, z výrobního hlediska je zcela lhostejné, jestli volím účinnost vysokou nebo ještě vyšší (při použití stejného materiálu je totiž účinnost závislá jen na tvaru), zvětšit průměr rotoru proto vždy přináší jen nutnost zvýšení nákladů na výrobu listu, pochopitelně že rotor navržený pro nejnižší rychlosti větru, které panují na našem území, se musí zajistit proti poškození při vichru (tak jednou za rok) a že na tomto fóru je spousta větrných praktiků, no o tom právě svědčí toto vlákno ...takže asi ani jeden:-)
Ad. vichřice - ano, i já dostanu z mého 2.5 metrového rotoru za vichřice 15kW - jenže tahle situace ještě nenastala