CAM pro soustruh

CAM software
Odpovědět
tmxatcoxlab

13. 9. 2012, 12:10

ahoj, hledam nejaky pouzitelny free/hodne levny cam pro soustruh.
z tech free co jsem nasel:
cambam neumi radius
mach3/lazyturn to se kouse, problem s nactenim dxf
nemuzete nekdo poradit? ke stesti mi stacila figurka ze sachu :(
5axis

17. 9. 2012, 4:20

Kup si kovoprog, ten je nejlepší, to ví skoro každý. Jen si dej bacha na frézování u kovoprogu, tam je zase naopak nejhorší co existuje.
Pak je ještě dobrý edgecam na soustruhy (ten je jednoduchý), nebo gibbscam (ten je už složitější) zbytek CAMů je spíše průměr.
Samozdřejmě, každý ti bude chválit ten svůj program, na to nedej, edgecam 2013 vypadá zajímavě, vývojáři si dali záležet, mrkni na youtube
Co se týče kovoprogu, tam je to spíše pro lidi, co jsou zvyklí makat v autocadu (pro mě však autocad 2D je už dávno po smrti :) )
Pokud chceš levný program, tak si to nacvakej ručně, to je rychlejší a máš to zadara v nějakém editoru, třeba CNC Editor, tam se ti vykreslí i dráhy.
CNC Editor si stáhni třeba ze slunečnice.
Pokud se ti zdají ceny vysoké za CAMy, nevěš hlavu, každý prodejce může jít s cenou až o 50% dolu.
Viz Mastercam..........když začínal, dal se pořídit za 90 tisíc v skoro v nejvyšší konfiguraci, takže nějaký soustruh bys měl třeba za 20 tisíc.
Je to spíše o umění zatlačit na prodejce.
lubos
Sponzor fora

17. 9. 2012, 8:06

Mám pocit že cam pro soustruh najdeš třeba v ninosu (http://www.iprocam.com" onclick="window.open(this.href);return false;) , dřív jsem ho prodával ale od té doby co je na něj crack ( na verzi 3) jsem se na to vybodnul.
Taky se dá použít od galaadu ten v hobby licenci vyjde na 190 Eur
http://www.galaad.net/turn-eng.html" onclick="window.open(this.href);return false; ten mám taky ale zatím jsem se nedopracoval ke stavbě soustruhu.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
tmxatcoxlab

1. 10. 2012, 11:22

panove diky za tipy, jeste bude muset soustruh toho hodne vytocit nez mu koupim cam ;[
Kvako1
Sponzor fora

1. 10. 2012, 2:41

kolik tak ten kovoprog stojí, orientačně ? :)
Hardmesr

5. 10. 2012, 9:38

Odpověď na cenu Kovoprogu najdete nejlépe na jejich NETové adrese a dát poptávku přímo na ně. On je Kovoprog a Kovoprog. Záleží, jestli jenom soustružení, nebo i frézování a drátovku. Základ je stejný pro všechny. Demo si můžete stáhnout z jejich stránek. NC program v něm ale neuděláte. Jinak ale jede stejně jako ostrá verze. Pak záleží na počtu postprocesorů, které budete potřebovat ke každému ŘS a někdy i ke každému stroji. Ty se platí každý zvlášť. Případně si můžete přikoupit editování postprocesorů a vytvořit si postprocesor vlastní, pro jakýkoliv ŘS a stroj. Pokud budete mít jiný stroj se stejným ŘS, lehce pro něj upravíte NC program v Zápisníku. Prosím ne ve Wordu. Dá se s nimi jednat. Cena není malá a pro soukromníka s jedním soustruhem? Nevím. Pokud ale chcete mít CAM, který vám vyřeší soustružení tak, aby se na to dalo s potěšením koukat, je to KOVOPROG. Pracuji s ním od verze 2.7, až po dnešní poslední verze a to je již od roku 1990. Bude-li mne někdo obviňovat, že tu dělám reklamu, tak je to pravda. Nic za to ale nemám a je to můj osobní názor. Frézování (a vrtání) je ve 2.5 D. Co se simulace týče, dost pokulhává za soustružením, tedy jeno jeho vizualizace. Pro běžné obrábění ale úplně vystačí. Pomocí velkého množství dodávaných maker, které si navíc můžete lehce vytvořit sám, si můžete programování velmi usnadnit a někdy je možno program vytvořit v pár minutách. Složité formy ve 3D zde nevytvoříte, obecně definované tvary dutin, kapes a můstků ano. Pomocí maker zvládnete i tvarovanou dutinu dle pomocné křivky, přiložené k obrysu. Jinak si k ŘS můžete stáhnout demoverze FANUC, SINUMERIK 810T - 840D, Heidenhain, s určitým omezením počtu řádků do výstupu NC programu. O tom všem se zde již velmi podrobně debatovalo. O Kovoprogu ne a tak jsem si dovolil o něm popsat více.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
tmxatcoxlab

9. 10. 2012, 8:44

soustruzeni v zakladu okolo 80kkc s dph
Odpovědět

Zpět na „CAM“