HSMWorks

CAM software
Odpovědět
SWxSC

5. 10. 2012, 12:29

Dobrý den pane Procházko!
Rozumím tomu, že hodnotíte HSMWorks z uživatelského hlediska takto vysoko, jste na něj zvyknutý a máte to zaběhnuté. Změny CAD a CAM se nedělají snadno. Na druhou stranu u SolidWorksu můžete zůstat a stejně tak u HSMWorksu. Počkáte jak se to vyvine. Holt teď nějakou dobu zůstanete u verze HSMWorks, kterou máte. SolidWorks můžete dál aktualizovat dle potřeby. Ovšem pokud to není OEM verze SolidWorks pořízená v balíčku s HSMWorks, protože teď zřejmě nebude jisté, jestli to půjde dál udržovat v rámci Subscription Service a pokud to půjde, tak se nedá říct, jak dlouho. Dále si dovolím si poznamenat, že pokud by jste chtěl jít od SolidWorksu k Inventoru neměl by jste z té změny radost právě s ohledem na uživatelské hledisko. Vaše situace a situace všech uživatelů HSMWorks není nyní nějak veselá, ale plná pochybností. Jak jsem naznačil v předchozím příspěvku, tak budoucnost HSMWorks pro SolidWorks je více než nejistá. Navzdory všem slibům ze strany Autodesk, jako nového majitele, se dají očekávat různé scénáře vývoje a ne všechny jsou pro Vás jako uživatele příznivé. Nyní nezbývá než čekat a obrnit se trpělivostí. To platí jak pro uživatele HSMWorks, tak pro zájemce o jeho koupi. Nyní nekupovat a raději počkat na další vývoj. Uvidíme jak charakterně se budou chovat prodejci HSMWorks, jestli se budou snažit ještě utržit nějaké peníze za každou cenu, nebo sami vyčkají, jaký bude vývoj jejich situace.
No, sám jsem zvědav na další vývoj.
Polesovsky

6. 10. 2012, 8:19

SWxSC píše:Na úvod se přiznám, že působím ve firmě, které prodává SolidWorks a také doplňující CAM řešení.
Na druhou stranu informace nevnímejte, jako přesvědčování prodejce, ale jako někoho kdo má zkušenosti od zdroje je obeznámen s informacemi, jak se říká z první ruky.
Odvážím se tvrdit, že HSMWorks jako oblíbený CAM pro SolidWorks brzy skončí. A to tvrdím navzdory tomu, že je všude uváděno, že o uživatele a zájemce o HSMWorks bude postaráno a HSMWorks bude žít dál.
Je to marketingové tvrzení, které může říkat, že do konce roku to ještě poběží, ale po novém roce, nikdo nic nezaručí.
Pro příklad dávám zkušenost s dřívějšími akvizicemi, kdy Autodesk koupil MouldFlow pro analýzu ztékání plastů nebo databázi normálií Mechsoft Profi.
Navzdory tvrzení, že uživatelé těchto software nebudou negativně dotčeni, tak během krátké doby byl jakýkoliv vývoj pro SolidWorks zastaven téměř okamžitě.
U Mechsoftu to netrvalo snad ani měsíc.
Diky za velmi dulezite info. Stale jsme se u nas dohadovali, ktery CAM je lepsi a uz jsme zuzili vyber na SolidCAM a HSMWorks. Kazdy ma neco lepsiho nez druhy. Jen kdyz vemu, ze HSMko je o dost hur na tom ve 2D obrabeni nez SolidCAM. Pokud jde o 3D je HSMko stale lepsi a lepsi.

SolidCAM se snazil i prosadit u Inventoru a vznikl InventorCAM.
Jaka je jeho prodejnost nevim, ale Vase informace "Autodesk, jako nového majitele HSMka" je zasadni.
Pokud i firma Autodesk se odklani od SolidCAMu a investuje do HSMWorksu, je to na zvazeni.

Pro mne jednoznacne... SolidCam at uz se jmenuje InventroCAM nebo jinak, nezvlada vyvojem konkurenci od HSMworksu.
Proto jeste jednou dik zy informaci. Usetril jsi nam timto penize a hlavne muj cas. :wink:
rhinov

6. 10. 2012, 10:52

nezlob se na mě ale trošku mi příjde ,žes to celé překroutil :D
Autodesk nekoupil HSMWorks protože InventorCam respektive Solidcam je špatný.
Jde spíše o "manažerské" rozhodnutí.Potřebují prostě CAM modul ,který mohou přímo ovlivňovat.
Teď budu trochu fabulovat ,ale nechci strašit...
Řekněme ,že je HSMWorks na prodej a má dobrou uživatelskou základnu tak aby se mi vyplatilo ho koupit.
Samozřejmě budu čím dál více omezovat uživatele ,kteří používají CAM modul na jiném CAD modulu tak abych je přinutil přejít ke mě.
Tak aby se různé roční poplatky účtovaly mě a ne konkurenci...

A nejsem prodejcem žádného Cam nebo Cad řešení.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2012, 11:46

Já je všechny úplně chápu. HSMWorks je dobrý a má na to být nejlepší, protože má moderně postavený základ a je programátorsky slušně zvládnutý, což se o řadě dalších programů říct nedá, proto jej také koupili. Chápu i majitele HSMWorks, to je ostatně sen mnoha zakladatelů technologických firem, že v nějakém bodě porazí velkého, bohatého konkurenta a ten je na oplátku koupí. Chápu i SolidWorks že je nekoupil, on si s nimi Dassault nejspíš nějak neví rady, SW je mezi lidmi oblíbený ale oni mají jako jedničku Catii a mají z toho inkongruenci :-)

A mně to všechno štve :-(
Aleš Procháska
5axis

6. 10. 2012, 7:05

A co když je to celé jinak? Před časem se hodně mluvilo o novém Solidworksu. Nezapomínejme, že SW stále nemá své jádro. A o to to taky trochu jde.
Co když o HSMWorks neměl už moc SW zájem, protože má jiné plány? Catia je No.1, co jsem tak četl na internetu, francouzi by chtěli mít své jádro
u obou produktů. V současné době musí za jádro parasolid platit a to se jim asi moc nelíbí, tak se prostě domluvili, že půjdou do budoucna jiným směrem.
Tak jak to řekl jeden vysoce postavený manažer od SW: věříme, že nový SW bude natolik skvělý, že stávající uživatelé přejdou na ten nový.
Navíc se nikde nepíše, že Autodesk koupil celý HSMWorks! Jen se píše, že koupil vybraná aktiv.
Třeba se taky vývojáři z dánska nebo jejich manažeři domluvili a společnost se rozdělí. Třeba to nakonec dopadne podobně jako InventorCAM a SolidCAM.
Jedna firma pro dva CADy :) ....celé je to hlavně o tom, že HSMWorks je postavený jinak než ostatní CAMy, tak jak dnes funguje HSMWorks, tak bude
fungovat většina Camů. V současné době je to v plenkách, začíná tahanice o vývojáře, přeplácí se, tak jak to bylo před lety s CADy.
Teď bude spíše záležet na programátorech CNC, aby se začali pomalu učit CAD systémy typu Inventor, Solidworks atd. Cam bude v budoucnu + - stejný,
jednodušší, univerzálnější, vychytanější...
Časem budou mít všechny CAMy tak dokonale vyřešené nástroje, různá přednastavení, budou podporovat více jader u procesorů (několik desítek), atd.
5axis

7. 10. 2012, 9:21

http://www.caxmix.cz/2012/10/05/novou-g ... z-na-jare/" onclick="window.open(this.href);return false;
.....a je to tady....tady nejde o HSMWorks, tady jde o to CAD, ve kterém by tento CAM, byl schopný přežít budoucnost.
V SW to je slepá ulička. Až bude nový SW se svým jádrem, bude třeba i nový CAM. Autodesk jej zčásti koupil, protože
ten má problematiku svého jádra dávno vyřešenou, takže má kvalitní základy, teď jen dotahuje SW.
Pokud bude nejhůř, spojí Inventor a Fusion dohromady, tohleto francouzi nemůžou :)
To je zřejmě jeden z problémů, proč oblíbený CAM mění své logo atd, atd.
Když se nad tím zamyslím, nejspíše to dopadne tak, že HSMWorks propojí s Fusionem (který je zdarma), pak bude cena
CAMu i přijatelná a tímto pak bude drtit Autodesk konkurenci, tak jak to udělal v 90 letech minulého století s Autocadem.
Svým způsobem by to bylo lepší než propojení se stávajícím SW, uživatel by nemusel už řešit stromovou historii v CADu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2012, 10:53

5axis píše:Inventor a Fusion
Co je přesně ten Fusion? Já o tom nic nenašel, kromě toho, že je báječný.
(tím myslím, že jsem nic nenašel do timeoutu (dopití kafe))
5axis píše:uživatel by nemusel už řešit stromovou historii v CADu
Jak tomu mám rozumět? Měl jsem za to, že bez stromové historie to "nejde"?
Aleš Procháska
5axis

7. 10. 2012, 12:24

mrkni třeba na toto:
http://www.youtube.com/watch?v=xdScFpeax7Y&feature=plcp" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo toto:
http://www.youtube.com/watch?v=-XsxKKPyK8Y" onclick="window.open(this.href);return false;
a nebo tady:
http://www.youtube.com/watch?v=02RDGnzmmOQ" onclick="window.open(this.href);return false;
........tři firmy, všechny nějakým způsobem používají 4D (modelování v reálném čase).
jedna firma nabízí produkt zdarma, druhá za cca 80 tisíc korun českých a třetí je nejdražšší.
Za pár dní bude oficiálně Spaceclaim v češtině, je dobrý a hlavně levný, Solidedge je snad lepší, ale ta cena!
Fusion je zadara :) Není zatím v češtině, není zřejmě tak vychytaný, ale časem.....
V Autodesku určitě vymyslí nějaký fígl jak z toho vytěžit maximum a zaplavit trh. Rozhodující bude rok 2013.
4D technologie je budoucnost. Časem stejně nějaké CAM systémy zaniknou a jiné vzniknou,
protože je třeba koupí jiná společnost, respektive koupí vývojáře. Tak je to se vším, pravděpodobně se to stalo
i u HSMWorks, protože jej uživatelé ve světě zřejmě chtějí a Autodesk toho prostě jen využil.
Jdou na to hoši chytře od Autodesku, poučili se z chyb ostatních firem (to se už v minulosti stalo).
Třeba Autodesk nakonec vytvoří samostatný CAM Systém (o tom se prý také uvažuje), proč by jinak
měla firma na stené úrovni Inventorcam a HSMWorks, aby si jeden vzájemě konkurovali ve stejném prostředí?
To asi ne éééé.... Podle mě mají jiné plány, nezapomínejme, že Inventor (jakožto samostatný program)
je stále pozadu oproti jiným CAD systémům (Solidworks, Solidedge ST, Catia atd),
a musí to nějak dohnat, HSMWorks jim pomůže vytrhnout trn z paty.
V první řadě jde hlavně o peníze, Autodesk je nenažraný gigant, asi tak jako ostatní veliké firmy :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2012, 2:03

Stejně jsem to moc nepochopil :-) To jako že když udělám do modelu díru, tak ji už nemůžu smazat ze stromu, ale musím ji něčím zaplácnout, jako v prehistorických dobách 3D cadů? Nebo si to strom drží skrytě a mně ho jenom neukazuje, takže když dám odstranit díru, tak mi ji to najde v tom stromu a smaže samo?
Aleš Procháska
yaqwsx

7. 10. 2012, 2:33

Uvidí se, co z toho vzdejde. S HSM jsem měl čest jen letmo a po uživatelské stránce se mi líbil (obvzláště díky jeho integraci do SW)
Ad vývoj CAMů - myslím si, že dokud se tady neodehraje nějaká revoluce ze strany Fanucu či Siemensu (Sinumeric), tak bude CAMy brzdit historický G-kód. Co jsem se začal trochu podrobněji zabývat G-kódem, tak jsem čím dál tím více přesvědčen o tom, že je to brzda. Byl navržen, aby byl člověk čitelný a editovatelný. Jenže si myslím, že ta doba je pryč a dnes jen omezuje CAM. Nemám na mysli např. absenci různých křivek, ale např. kompenzaci nástroje (se kterou teď trochu bojuji) - CAM ztrácí kontrolu nad nástrojem - dráhu přepočítává stroj, který nemá sebemenší pojetí a geometrii výsledného modelu a může udělat paseku. Viz. programátorské manuály ke strojům, kde bývá celkem dlouhá kapitola o chybách kompenzace nástroje - ono to vlastně nejsou přímo chyby - stroj vše dělá správně - jen mu chybí ten širší kontext o modelu na základě kterého by se mohl správně rozhodnout (a pak může i bourat). Doteď si říkám - proč ještě někdo nepřišel s CAMem, který by kompenzaci nástroje řešil pomocí konstanty v G-kódu - tzn. na základě parametru by se nadefinovala konstanta #1 vyjadřující poloměr či průměr nástroje (popř i další pro jeho délku) a souřadnice by pak vypadaly např. následovně: "X(265+1,4142*#1) Y(2+1,7320*#1)"
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2012, 4:53

V každém CAMu se dá vybrat, jestli se použije kompenzace ve stroji nebo v programu. A v CAMech, které mají procedurální postprocesor, by měla jít nadefinovat i ta varianta s těmi proměnnými. Alespoň v HSMWorks by to zcela jistě šlo. Myslím, že G-kód až zase takové omezení nepředstavuje, i když bych si dovedl představit jeho velmi podstatně vylepšenou náhradu :-)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2012, 7:00

hlavne to vsecko brzdi hamiznost
protoze jinak si nedokazu vysvetlit jak nekdo v dnesni dobe muze prodavat soucasne cnc se 128kbyte pameti :shock:
rozsiritelnou za nehorazny penize svete div se na dvojnasobek
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rhinov

7. 10. 2012, 8:57

5axis: to první video jsem nějak moc nepochopil.Takhle standartně pracuji i ve stromovém cadu.Ve skice mám profil a s body můžu pracovat.Model se mi pak automaticky aktualizuje...
Jinak se nechci pouštět do nějaké obsáhlé diskuze...HSMWorks znám jen z prezentací.Jen podle mě neexistuje "ideální/dokonalý" Cam.Vždy musím řešit různé nelogičnosti.Stejně jako dva programátoři neudělají stejný nc kód tak neexistuje cam ideální pro všechny.
Invertorcam nepatří Autodesku stejně jako Solidcam nepatří Dassaultu.To jen Solidcam běží na cadovské části Solidworksu nebo Inventoru...
Obecně cam patřící pod nějakou větší divizi ,která prodává Cam může být spíše průser než výhra.Je to jednoduché v číslech celkového obratu mi ten byznys spíše udělá 10 000 licencí cadu než 356 licencí camu.Proto je tak skvělá Catie v cadovském řešení ale v camu to zas velká výhra není.

Je mi jasné že v menších/malých firmách může být podíl CAD:CAM až 1:1 ale v reálu při započtení velkých zákazníků to je spíše poměr 10:1
SWxSC

9. 10. 2012, 9:26

Polesovsky píše:
SWxSC píše:Na úvod se přiznám, že působím ve firmě, které prodává SolidWorks a také doplňující CAM řešení.
Na druhou stranu informace nevnímejte, jako přesvědčování prodejce, ale jako někoho kdo má zkušenosti od zdroje je obeznámen s informacemi, jak se říká z první ruky.
Odvážím se tvrdit, že HSMWorks jako oblíbený CAM pro SolidWorks brzy skončí. A to tvrdím navzdory tomu, že je všude uváděno, že o uživatele a zájemce o HSMWorks bude postaráno a HSMWorks bude žít dál.
Je to marketingové tvrzení, které může říkat, že do konce roku to ještě poběží, ale po novém roce, nikdo nic nezaručí.
Pro příklad dávám zkušenost s dřívějšími akvizicemi, kdy Autodesk koupil MouldFlow pro analýzu ztékání plastů nebo databázi normálií Mechsoft Profi.
Navzdory tvrzení, že uživatelé těchto software nebudou negativně dotčeni, tak během krátké doby byl jakýkoliv vývoj pro SolidWorks zastaven téměř okamžitě.
U Mechsoftu to netrvalo snad ani měsíc.
Diky za velmi dulezite info. Stale jsme se u nas dohadovali, ktery CAM je lepsi a uz jsme zuzili vyber na SolidCAM a HSMWorks. Kazdy ma neco lepsiho nez druhy. Jen kdyz vemu, ze HSMko je o dost hur na tom ve 2D obrabeni nez SolidCAM. Pokud jde o 3D je HSMko stale lepsi a lepsi.

SolidCAM se snazil i prosadit u Inventoru a vznikl InventorCAM.
Jaka je jeho prodejnost nevim, ale Vase informace "Autodesk, jako nového majitele HSMka" je zasadni.
Pokud i firma Autodesk se odklani od SolidCAMu a investuje do HSMWorksu, je to na zvazeni.

Pro mne jednoznacne... SolidCam at uz se jmenuje InventroCAM nebo jinak, nezvlada vyvojem konkurenci od HSMworksu.
Proto jeste jednou dik zy informaci. Usetril jsi nam timto penize a hlavne muj cas. :wink:
Dobrý den,
jsem rád, že se Vám moje info hodilo.
Jen si nejsem jistý, jestli zrovna ta interpretace, kterou jste vycucnul z mých informací je přesně "ono".
Dobře to ve svém příspěvku vyjádřil pod Vaším názorem rhinov.
SolidCAM vytvořením modifikace pro Inventor reagoval na poptávku trhu.
Tak jako existuje více CAMů pro SolidWorks, tak jich existuje více pro Inventor. Sice ne tolik jako pro SolidWorks, ale přeci jen ve světě jsou.
Nemám data, která by osvětlila prodejní úspěšnost CAMů pro Inventor, ale vím, že o InventorCAMu se hovoří poměrně dost.
Ve střednědobé budoucnosti bude pořád záležet na uživatelích Inventoru, který CAM si vyberou. Jestli to bude "HSMWorks" nebo InventorCAM.
Bude to tak jako dosud o možnostech a funkcích software, ale také o přístupu a schopnostech prodejce.
Takže tvrdit, že se firma Autodesk odklání od InventorCAMu je asi předčasné nebo přinejmenším nepřesné tvrzení.
Ono totiž není jasné, jak moc byl Autodesk přikloněn k InventorCAMu. Takže InventorCAM běží dál a bude záležet jen na uživateli, co si vybere.
Pokud HSMWorks nebo to co z něj Autodesk udělá dožene všechny nedostatky, co nyní má a bude významně převyšovat ve více ohledech ostatní CAMy, ať už integrované nebo samostatně stojící, tak se dá hovořit o tom, že se těm ostatním CAMům a tím pádem i InventorCAMu sníží příležitost uplatnit se u uživatelů Inventoru.
Tento příspěvkem bych uzavřel jakýmsi shrnutím, proč asi tak Autodesk koupil HSMWorks.
Uvedu to tím, že HSMWorks zcela jistě nebyl prvním CAMem, který byl poptán ze strany Autodesk ve stylu "... chlapi koupíme Vás, na kolik se hodnotíte?"
Autodesk jistě mapuje možnosti získat do svého portfolia "svůj vlastní" CAM již několik roků nazpět.
HSMWOrks je relativně mladá firma se slušným vývojovým potenciálem. Také to není velká firma, co do počtu vývojářů a jistě nezanedbatelným faktem je krátká hitorie a z toho plynoucích relativně málo závazků.
Co z toho plyne?
Že HSMWorks byl snadno koupitelný!
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2012, 2:41

Nicméně něco přinést musel, protože jinak by bylo logičtější to udělat stejně jako s Inventorem, což byl typický software budovaný na "zelené louce".
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CAM“