V současné době právě začínám uvažovat nad stavbou CNC CO2 laseru pro gravírování a řezání tenkých nekovových materiálů a proto bych tu rád shromáždil informace, které by k takovémuto projektu mohly navést včetně uvádění cen, dostupnosti a odkazů na jednotlivé komponenty. V hlavě už mám nějaké myšlenky a nápady, ale nějaké díry tam ještě pořád jsou a doufám, že se mi je podaří s vaší pomocí zaplnit a napomoci i do budoucna k vytvoření přehledného návodu, jak si takové zařízení vytvořit.
V rámci tohoto tématu bych se rád zaměřil na kompletní konstrukci nového CNC CO2 Laseru od A po Z.
Pročetl jsem si včechna vlákna, která se zde na fóru zabývají problematikou CO2 laserů a příjde mi, že je tu sice dost informací, ale různě poházené a leckteré i zcela chybí.
Pro začátek bych tu uvedl strukturní diagram, který budu postupně dále doplňovat snad i s vaší pomocí. Pro začátek by bylo vhodné tento diagram doplnit o nezbytné prvky, na které jsem zapomněl a dál pak rozvíjet jednotlivé části v rámci diskuse.
1. CO2 Laserová trubice: Našel jsem na fóru odkaz zatím na jedinou firmu, která v ČR dodává tyto trubice. Odkaz na tuto firmu je http://www.cnc.inshop.cz/stroje/trubice ... ?ItemIdx=1 . Cena je rozumná nic méně dá se samozřejmě sehnat i levněji na Ebay. (S nákupem na Ebay nemám zkušenosti a nevím co přesně to obnáší.)
2. Chlazení: Na fóru jsem dohledal, že je možné využít několik způsobů chlazení. Dle mého názoru je nejjednodužší využít princip vodního chlazení z PC ale jako chladiš použít např chladič z topení z auta. Ideální topení bych videl z topení Škoda 120. Kompaktní a je možno na něj osadit chladící ventilátory. Jako chladící médium předpokládám využít destilovanou vodu.
Tady mám pár otázek: Je uvedená trubice vhodná pro vodní chlazení? nebo pro chlazení vzduchem? Nemáte někdo nějakou fotku ze svého archivu, jak je řešeno napojení hadiček? Trubice je velmi křehká a přece jen je třeba trubičky přívodu kapaliny dostatečně zajístit, aby nedošlo k uvolněni. Jak toto máte řešeno?
3. Zdroj: Jaký zdroj je potřeba na napájení uvedené trubice, jak zdroj zvolit a případně kde jej zakoupit a kolik stojí? Uměl by jste někdo poradit?
4. Zrcátka a fokusační hlavice: Také mám problém s tím, kte to v čr sehnat za rozumné peníze. Nevíte někdo nějaký odkaz?
5. Lineární vedení: Zde vycházázím z mé předešlé konstrukce. S ohledem na vysokou dinamiku, kterou od hlavice očekávám bych tentokrát nevolil lineární vedení a kuličková pouzdra, lineární vedení s vozíčkem. Cena je vyšší, ale vyrovná se to myslím na přesnosti a rychlosti polohování. Po dnešní návštěvě veletrhu bych volil asi něco na tento způsob na osu X http://www.hiwin.cz/cs/mgw/catalog.html?id=115.
6. Ochranné pomůcky: U firmy Trotech mi dnes bylo oznámeno, že CO2 lasery s ohledem na jejich vlnovou délku (10,6 mikrometru - neviditelné spektrum), není potřeba používat ochrané brýle, pokud je prostor zakrytován zatmaveným plexi a to z důvodu, že tato vlnová délka se zarazi již o cokoli. Přece jen... kde sehnat pro tyto vlnové délky ochrané brýle??? při testování se přece jen asi budou hodit

7. Řídící SW: Víte o nějakém sw, který by byl schopen exportovat vektorové formáty přímo na stroj? Asi forma nějakého postprocesoru? Ve čtvrtek tuto záležitost budu řešit s jedním kolegou, tak co se dozvím, to sem přidám.
Toť prozatím asi vše. Pokud jste dočetli až sem, tak vás obdivuju už teď

Díky a čao.