Dostal sa mi do rúk menší strojný zverák Gottwaldov z menšej frézy, ktorý sa chystal do kovošrotu.
Bohužial neviem ako pracovala pôvodne upínacia časť, a rád by som ho dal do pôvodného stavu.
Konštrukcia pripomína presný strojný zverák http://www.tovar.sk/vizitka-tovaru-1388 ... k-sva-160/ s rozdielom že mne sa posúva predná časť.
Nevlastní niekto podobný kus?
Zverák Gottwaldov
Mám svěrák podobné konstrukce. Vidíš, že jedna čelist je posuvná a jedna pevná. V pevné je uložen otočně konec šroubu a na posuvné čelisti jejíž vedení prochází pod pevnou čelistí je matice šroubu.
Svěrák v odkazu je právě odlišné konstrukce protože pevná a posuvná čelist jsou prohozeny.
Svěrák v odkazu je právě odlišné konstrukce protože pevná a posuvná čelist jsou prohozeny.
Podle mně to je rychloupínací svěrák na excentr. Do té posuvné části v místě mezi pevnou čelistí a tou přišroubovanou opěrou upevníš čep (něco jako šroub do T-drážky) a na ten čep dáš excentr který bude dosedat na tu pevnou čelist zezadu. Otočíš excentrem a dojde k posunu resp. utažení svěráku - posune se celý čep i s pohyblivou čelistí. Chybí ti tedy excentr a ten čep. 

To by veru mohlo byť. V tej drážke predtým aj bol šrób, rovnaký ako sa používa v T drážkach.
Ešte mi vŕta jedno v hlave, ten excenter by mal zároveň pritiahnuť hlavičku šróbu a dotlačiť čeluste, ale prečo je potom tá vrchná časť pohyblivej časti zkosená pod uhlom? Veď v tomto prípade by bola vhodnejšia rovná plocha.
Ešte mi vŕta jedno v hlave, ten excenter by mal zároveň pritiahnuť hlavičku šróbu a dotlačiť čeluste, ale prečo je potom tá vrchná časť pohyblivej časti zkosená pod uhlom? Veď v tomto prípade by bola vhodnejšia rovná plocha.
http://stroje.bazos.cz/inzerat/16513522 ... sverak.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Takhle to nějak vypadalo.
Takhle to nějak vypadalo.
Sběratel strojů :-)
Zverák som spojazdnil. Dorobil som podložku podľa uhlu ktorý je na pasuvnej časti, zo 6-hranu vytočil matku na skrutku ktorá má zároveň telíčko na ktorej sa otáča excenter a funguje to. Matkou zo 6-hranu sa zaisti v polohe kde sa budú upínať obrobky a potom sa priťahuje a povoľuje už len excentrom.
Potom som objavil na bazoši fotky originálu, snáď ich môžem pre zaújimavosť použiť.
Potom som objavil na bazoši fotky originálu, snáď ich môžem pre zaújimavosť použiť.