Frézka Feror

fotky našich strojů, aneb co máme doma
feror

13. 10. 2012, 4:30

Zdravím,

začínať stavať frézku inšpirovanú aj týmto fórom. Chcem vás poprosiť o vaše cenné rady a skúsenosti. Na obrázkoch je predbežná koncepcia. Minimálne posuvy sú zhruba 800x500x300. Os Z je navrhnutá tak, aby pri nízkych obrobkoch bola minimálna páka (je takmer nulová :D ). Nízkymi výrobkami budú duralové diely na RC modely hospodárskych a stavebných strojov. Motor osi Z sa pohybuje spolu s vretenom, aby nezavadzala pohybová skrutka a bolo možné frézovať aj vyšie XPS a drevené formy na laminovanie. Podoprené tyče majú priemer 30mm. Konštrukciu nechcem zvárať, bude zoskrutkovaná. Na osi X sú 2 motory, ale bude tam len jeden + remeň.
Dúfam, že som v mojom prvom príspevku na nič nezabudol :)
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Miroslav Souček

13. 10. 2012, 5:32

Ahoj, kde máš uchycený šroub osy Z?
Pokud sjíždí celý portál, budou potřeba dva šrouby na sloupech.
RaS

13. 10. 2012, 5:51

má tam nakreslenej Zkovej motor dole na vozejku takže pravděpodobně matice bude uchycena uprostřed portálu a bude stát a druhej konec bude mít navolno.. takové netypické řešení, co bude ten volnej konec dělat, když bude fréza nahoře? to se bude mrskat.. pokud tedy nepoužije pořádnej šroub... a nebo to bude všechno jinak :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
feror

13. 10. 2012, 6:45

Ten koniec bude navoľno a bude sa vysúvať smerom hore. Pri 300mm by to nemalo vadiť. Videl som to na profi stroji, na fotke tu na fóre a bolo to na vodorovnej osi s väčším posuvom. Použitie dvoch skrutiek by malo výhodu: ušetrí hmotnosť vozíka, keďže sa skrutka ani motor nebudú pohybovať s ním. Nechcel som ďalší remeň, ale asi dám predsa 2 skrutky.
RaS

13. 10. 2012, 7:07

tvrzení že to při 300mm nebude vadit záleží na otáčkách a průměru šroubu, 16ka šroub při nějakejch 10m ti na 300mm rozkmitá celou mašinu,a té matici se to moc líbit nebude.. takhle blbě jsem to měl na Pupákově mašině a při plné rychlosti konec šroubu mlátil do stolu(to byla 16ka šroub a běhala v prostoru pod stolem cca 30x30 (velikost matice) a ten konec kmital tak že mlátil nahoru a dolu do stolu)
.. kolik to může bejt vyložený při tomhle použití je pěkně popsaný v katalogu kuličkovejch šroubů od hiwinu
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

13. 10. 2012, 7:08

jinak na jednu stanu vyhazuješ peníze za dvojitý šrouby a pak tam šoupneš podepřený tyče..
feror

13. 10. 2012, 9:33

Veľmi rád by som použil lineáry, ale môžem si dovoliť dať do mechanických dielov max 1000€. Preto použijem aj trapézové skrutky. Alebo si myslíte, že to mám celé postaviť na podoprených 16tkách, zrieknúť sa frézovania duralu a frézku na dural postaviť neskôr? Zatiaľ som ešte študent, tak momentálne nemám stále príjmy. Chcem sa opýtať, v čom konkrétne by som poznal rozdiel, pri použití lineárnych vedení? Z fóra viem, že sú tuhšie, tak sa fréza tak nerozvibruje. Ak budem dural obrábať pri Ztku čo najnižšie, myslím, že to u mňa bude v poriadku. Ďalej majú menšie vôle, čo mi tiež nebude chýbať.
RaS

13. 10. 2012, 9:44

postavit mechaniku frézky 800x500x300 která bude obrábět dural je podle mě scifi..
feror

13. 10. 2012, 9:49

V podstate to bude 800x500x15. Hrubší dural tam nepôjde. Preto som volil takú koncepciu Ztka, aby keď je dole, nebola tam takmer žiadna páka.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2012, 9:57

feror píše:Zdravím,

začínať stavať frézku inšpirovanú aj týmto fórom. Chcem vás poprosiť o vaše cenné rady a skúsenosti. Na obrázkoch je predbežná koncepcia. Minimálne posuvy sú zhruba 800x500x300. Os Z je navrhnutá tak, aby pri nízkych obrobkoch bola minimálna páka (je takmer nulová :D ). Nízkymi výrobkami budú duralové diely na RC modely hospodárskych a stavebných strojov. Motor osi Z sa pohybuje spolu s vretenom, aby nezavadzala pohybová skrutka a bolo možné frézovať aj vyšie XPS a drevené formy na laminovanie. Podoprené tyče majú priemer 30mm. Konštrukciu nechcem zvárať, bude zoskrutkovaná. Na osi X sú 2 motory, ale bude tam len jeden + remeň.
Dúfam, že som v mojom prvom príspevku na nič nezabudol :)
Výrobou RC modelů a dílů na ně se roky živím a začal jsem kdysi podobně .... ploterem Comagraf. Výsledkem byl jeden mizernej duralovej díl a krabička rozlámaných fréz za cca tisíc korun, takže mohu zodpověďně, stručně a jasně říci že: Tvůj záměr dělat na ploteru téhle velikosti duralové díly s rozpočtem mechaniky 1kE je pouze Tvoje zbožné přání, je to prostě nesmysl.... Budou to vyhozený peníze a výsledek o ničem....
A jedna praktická k návrhu .... ty podepřený tyče nahoře nad stolem budou plný špon, bordelu atd a s velkou pravděpodobností zdrojem velkých potíží. Pokud chceš frézovat dural tak přehodnoť rozměry, rozpočet, změň komponenty a budeš blíž realitě. Ovšem v tu chvíli se dostaneš finančně ke stavu že podobně jako já koupíš opravdickou mašinu a nebo aspoň budeš uvažovat nad přestavbou či repasem něčeho opravdovýho z litiny. :wink:
feror

14. 10. 2012, 2:37

Tak som to prehodnotil a začínam úplne odznovu :). Podoprené 30tky spolu s 12 ks vozíkov by ma pri týchto rozmeroch vyšli na cca 575€ a lineáry 15mm s rovnakým počtom vozíkov na cca 808€, z čoho vyplýva je že hlúposť použiť tie podoprené 30tky. Tak som sa rozhodol použiť podoprené 16tky (pri rovnakom počte cca 299 €) a uskromniť sa s obrábanými materiálmi. Stavbu frézy beriem ako koníček, ale to neznamená, že mi stačí aby sa hýbala. Chcem ju plnohodnotne využívať pri svojom ďalšom hobby (RC modely). Prosím napíšte mi, či sa už teraz uberám správnym smerom. Ako predlohu by som si zvolil Marekovu frézu http://marekrc.rajce.idnes.cz/stavba_cnc_frezky" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

14. 10. 2012, 2:49

dostaneš radu že se na tom nebude dát obrábět a ty se rozhodneš, že ze 30mm přejdeš na 16 tím tomu asi moc nepomůžeš.. :D, nicméně asi jsi si udělal první cenový nástřel na první díly a už vidíš, že tvůj rozpočet je nesmysl..
Miroslav Souček

14. 10. 2012, 6:11

Pokud bereš stavbu frézky jako hobby, tak udělej portál pevně nahoře, a sjížděj pouze osou Z tedy vřetenem dolů z portálu.
Udělej v ose Z rozjezd do 200mm.
Nemám zkušenost se dvěma motory na jednu osu. Někdo to má a snad to chodí.
Ale propojit dva šrouby řemenem a jeden motor funguje dobře.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2012, 8:23

Ještě mi řekni k čemu potřebuješ rozjezdy v tak velkým rozsahu???
Já mám na Comagrafu 265x320 a zetko mi jezdí 50mm a v životě jsem to využil naplno asi dvakrát a to jsem dělal i celý podvozkový plato na 1/10. Čím větší rozsah, tím exponenciálně porostou nároky na tuhost a taky cena. :!:
Miroslav Souček

15. 10. 2012, 1:37

Já si myslím, že pokud chceš zkusit něco frézovat ve 3D, tak je 50mm v Z dost málo.
I když s tou tuhostí máš pravdu.
Ale udělat větší vzdálenost vedení na portále tužší portál a vlastní osu Z, a na podepřených tyčích to klidně bude fungovat.
Akorát bych volil tyče o větším průměru.
Myslím, že od 25mm mají menší úhel "rozevření vozíku".
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“