Jen pár otázek
No, tak to mi přijde úplně v pohodě, ono si to tak jako syčí, to je normální. Akorát koukám, že jmenovitý proud je pro SX17-0905 deklarovaný 0,88A při sériovém propojení cívek a 1,77A při propojení paralelním. Z toho videa mi přijde, že to máš propojeno spíš sériově, v tom případě ten motor docela přetěžuješ (VREF=0,5V znamená 1,5A). Pokud to máš paralelně (doporučuju, docílíš větší dynamiky), pak je to v pořádku.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
tak jsem to ještě jednou vyzkoušel. Nenahrával jsem G-kod jako v minulém případě(přímo z machu ta lebka či co to tam je) ale ovládal jsem motor šipkami. Motor jel plynule. Ale ten šum se nestratil, pokud jsem nic nedělal, začal se docela hřát, tak též i chladič na drivru. To je snad to poslední co mne znervozňuje. Přikládám ještě foto chladiče, jestli není slabý, ale ten motor?
Díky za rady.
Díky za rady.
Šumění pusť z hlavy, to je fakt v pohodě.
Motor hřeje, ať se zrovna hejbe nebo ne (furt do něj jde proud a je na něm nějaká ztráta), to je taky normální, i při jmenovitym proudu, proto se někdy proud automaticky snižuje, pokud se motor nehejbe, ale to už je vyšší dívčí, to teď neřeš.
L298N bohužel topí hodně (je na něm velká ztráta, několikanásobná v porovnání s moderními čipy), ten chladič by možná stíhal, pokud bys na něj foukal výkonnym ventilátorem, ale spíš doporučuju mnohem větší, odhadem tak aspoň 4x těžší (a foukat).
Ale co je největší průser, to je způsob, jak ho máš přidělanej, to úplně bolí koukat na to
Čip musí doléhat celou zadní plochou na rovnou plochu a ještě je potřeba použít teplovodivou pastu. A nepodceňuj to, L298N upečeš raz dva a už jen ta výměna je takovej vopruz, že to hezký neni (navíc novej v normálnim obchodě neni zrovna zadara).
T.
Motor hřeje, ať se zrovna hejbe nebo ne (furt do něj jde proud a je na něm nějaká ztráta), to je taky normální, i při jmenovitym proudu, proto se někdy proud automaticky snižuje, pokud se motor nehejbe, ale to už je vyšší dívčí, to teď neřeš.
L298N bohužel topí hodně (je na něm velká ztráta, několikanásobná v porovnání s moderními čipy), ten chladič by možná stíhal, pokud bys na něj foukal výkonnym ventilátorem, ale spíš doporučuju mnohem větší, odhadem tak aspoň 4x těžší (a foukat).
Ale co je největší průser, to je způsob, jak ho máš přidělanej, to úplně bolí koukat na to

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Jo, já si pak všiml, že tam asi nějaká je, sryslezak77 píše:Díkes za rady. Chladič okamžitě budu řešit. teplovodivá pasta je samozřejmost, i vtomto případě jsem ji použil.

Jestli máš poblíž nějakej PC bazar, tak tam budou mít dost možná plnou krabici luxusních chladičů.slezak77 píše:Musím něco vykostit na ten chladič. Foukat budu taky.
Prosim, budu držet palceslezak77 píše:Tak tedy díky a já se polepším.

Já si řikal, ty smotaný kablíky jsou evidentně taky vyštípaný z PCslezak77 píše:Mám doma i nějaké staré PC(ne málo). Z procesoru? Leží mi tam nějaké P3 i P4. Zatím jsem to neodvezl na separák, kdysi jsem to zpravoval.

Zjistit se to samozřejmě dá, ale nedovedu si to takle na dálku moc představit, když je to pro tebe celý evidentně španělská vesnice. Navíc se obávám, že to pracně opravíš a za pět minut odpálíš znova. Jak si k tomu vůbec přišel? Tos sám vyráběl? Nebo's to někde koupil? Bylo to všechno někdy funkční? Pojistky jsi kontroloval? Ta 297 je všech třech takhle natvrdo bez patice? Pokud neni prdlá pojistka ani D9 (=pokud je napětí na C12), tak bude nejspíš v háji 298, ta je nejcitlivější. Byl jsi poučen, že nesmíš odpojovat/zapojovat motor, pokud je to zapnutý? Tim bys to odpálil nejspíš, ale cest je bohužel víc. V jakym stavu máš zbytek stroje, už ty drivery potřebuješ? Možná bys udělal nejlíp, kdybys používal jeden driver, dokud ti bude stačit a pak si koupil něco pořádnýho. T.
Je to na malinkou gravírku. Velkou frézu chci stavět na rok a to je jisté že nebudu doma nic bastlit sám ale investuji do tebou zmíněné elektroniky. je to vlastně proto abych se seznámil jak z HW tak hlavně s SW. Konkrétně Surfcam a G-Kod. Tak jsem uvažoval, že do těchto malých drivrů ještě tu dvojku pustím a zrobím je znovu.
Tak nebo tak opět díky za pochopení a za rady. Nevzdávám se, jednou to vyjde.
Tak nebo tak opět díky za pochopení a za rady. Nevzdávám se, jednou to vyjde.