Zdravím,
keďže som sa dohral s MF-70 a na nej sa naučil základné veci a postupy, potrebujem postaviť niečo "profesionálnejšie".
Keďže ceny komponentov sú docela vysoké, nerád by som kúpil nevhodné veci. Preto by som poprosil odborníkov o schválenie a prípadné pripomienky:
Potrebujem postaviť frézu s pracovným posuvom XY max. 100x100. Nechce sa mi to skladať z jednotlivých komponentov, ale chcem kúpiť kompletné lineárne osi, a to konkrétne tieto:
http://www.newmarksystems.com/linear-po ... ear-stage/
Základová doska, na ktorej to bude, je z liatiny 40. Z-kový stĺp asi vyplním plastbetónom.
Budú tam URČITE servomotory a nejaký "lepśí" kontroler, asi drivery pre každú osu zvlášť.
Je to dobré riešenie, ak potrebujem extrémne vysokú presnosť?
Materiál bude väčšinou 3mm plech mosadz/alpaka, sem-tam nerez. Vreteno 60.000RPM, priemer nástroja-frézy max. 1mm. Nepotrebujem, aby bol obrobok hotový rýchlo.
Doteraz som na proxxone používal technické frézy, obrábal som na nej aj nerez, takže úber v stotinách a posuv 0.0nič mi nevadí. Ja si počkám.
Tak čo myslíte, je to dobrá cesta? Prípadne ma poopravte...
Ďakujem, Patrik
Presné lineárne osi
- WatchManiac
- Kontaktovat uživatele:
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
watchmania.sk
Amateur Watchmaking
YouTube kanál

No pokud ti stačí tak malý prostor (předpokládám že se bavíme o 100x100mm) a řešíš finance, tak bych koupil malý český, tedy spíš Československý křížový stolek od nějaký souřadnicový vrtačky. Poslední dobou se pár kousků co jezdí 150x150mm a je to poctivej super opracovaný kus litiny, na prodej objevilo (i tady někdo prodával) Udělal bych příruby na pohony, osadil kuličkový šrouby, krokáče nebo třeba i serva a postavil portál pro Z-osu.
Ale jinak ty komponenty co sis vybral vypadají taky pěkně ....
Pokud jde o servomotory tak je to myslím při rozměru přejezdu 100x100mm naprosto zbytečný, obzvláště jestli budeš dělat malý nástroje, tak bys stejně rychlost a parametry servopohonu moc nevyužil. Já běžně obrábím díly na cca 100x100mm operačního prostoru a nemám problém s mašinou co má maximum 0,6m/min i když uznávám, že poté co jsem si zvyknul na velkou hračku v garáží s posuvy až 8m mi to přijde někdy pomalejší ....
Pokud jsi ty rozsahy myslel v cm tak je to jiná, tam má servopohon smysl ....

Ale jinak ty komponenty co sis vybral vypadají taky pěkně ....
Pokud jde o servomotory tak je to myslím při rozměru přejezdu 100x100mm naprosto zbytečný, obzvláště jestli budeš dělat malý nástroje, tak bys stejně rychlost a parametry servopohonu moc nevyužil. Já běžně obrábím díly na cca 100x100mm operačního prostoru a nemám problém s mašinou co má maximum 0,6m/min i když uznávám, že poté co jsem si zvyknul na velkou hračku v garáží s posuvy až 8m mi to přijde někdy pomalejší ....

Pokud jsi ty rozsahy myslel v cm tak je to jiná, tam má servopohon smysl ....
Ještě k té přesnosti .... co to je extrémně vysoká přesnost??? Pokud se bavíme o setině tak to bez zpětný vazby kvalitníma optickejma pravítkama dáš velmi obtížně....
do třetice .... Jelikož z Tvého nicku usuzuju že děláš do hodinek
tak bych možná zvažoval i přestavbu nějaký menší kvalitní klasický frézky. Nevím jak se ti to bude chovat z ohledem na povrchy (útlum vibrací apod.), přeci jen ty vedení z odkazu nejsou Aciera F1.
I když budeš dělat malý věci tak prostě tu hmotu stroje potřebuješ. v Sometu se třeba rámy úchylkoměrů s průměrem cca 50mm vrtali na Fehlmannu Picomax 51 což je mašina tuším minimálně 1,5tuny a samozřejmě žádný lineáry s kuličkama, ale precizní kluzný vedení.

I když budeš dělat malý věci tak prostě tu hmotu stroje potřebuješ. v Sometu se třeba rámy úchylkoměrů s průměrem cca 50mm vrtali na Fehlmannu Picomax 51 což je mašina tuším minimálně 1,5tuny a samozřejmě žádný lineáry s kuličkama, ale precizní kluzný vedení.
- WatchManiac
- Kontaktovat uživatele:
Áno, je to 100 x 100 mm (obrobok max 50 x 50 mm).
Čo sa týka krížového stola, nad tým som rozmýšlal, financie moc neriešim, ale narazil som na 2 veci:
- väčšina stolov je s trapézom, a tam je dosť veľká mŕtvola - odskúšané na proxonovom stole, aj na tom väčšom
- vymedzenie vôle je nastavené len chvíľu, po cca hodine sa to musí nastavovať znova.
No a ešte by som musel vymýšlať uchytenie na motor, guľ. skrutky s matkami, krytovanie, koncáky atď.
Presnosť si predstavujem +-0.03 mm max, ale tie posuvy čo majú garantovanú presnosť pozicovania/opakovateľnosti na 0.005 mm/100mm sú už pre mňa nezaplatiteľné (4.700€/ks a to sú ešte tie "lacné"). Tie čo som vybral sú za cca 1.000€. Preto som aj rozmýšlal o servách, tam sa dá odkontrolovať či je nástroj tam, kde by mal byť.
Jedná sa o hodinárske vecičky, a aj keď to znie neuveriteľne, tak aj 5 stotín je vidieť voľným okom.
Tú Acieru som videl na výstave v Baseli, jediná (naozaj) firma, čo nechcela oznámiť cenu, len na základe emailového dopytu. Ale počítam že pálka... Páčila sa mi tam táto:
https://www.wabeco-remscheid.de/index.p ... LF-hs.html
bola za cca 14k€ komplet s chladenim, PC, vaňou a krytom, len podľa mňa zbytočne veľká a pomalé vreteno na mikronástroj. Ono mne MF-70 slúžila 5 rokov, akože pre mňa super mašina, len tá presnosť. Na nerezové púzdra bola desatinka v pohode, ale teraz sa chystám už na toto:
http://www.youtube.com/watch?v=Jk9RyOd4 ... ure=g-user
Ďakujem za pripomienky, P.
Čo sa týka krížového stola, nad tým som rozmýšlal, financie moc neriešim, ale narazil som na 2 veci:
- väčšina stolov je s trapézom, a tam je dosť veľká mŕtvola - odskúšané na proxonovom stole, aj na tom väčšom
- vymedzenie vôle je nastavené len chvíľu, po cca hodine sa to musí nastavovať znova.
No a ešte by som musel vymýšlať uchytenie na motor, guľ. skrutky s matkami, krytovanie, koncáky atď.
Presnosť si predstavujem +-0.03 mm max, ale tie posuvy čo majú garantovanú presnosť pozicovania/opakovateľnosti na 0.005 mm/100mm sú už pre mňa nezaplatiteľné (4.700€/ks a to sú ešte tie "lacné"). Tie čo som vybral sú za cca 1.000€. Preto som aj rozmýšlal o servách, tam sa dá odkontrolovať či je nástroj tam, kde by mal byť.
Jedná sa o hodinárske vecičky, a aj keď to znie neuveriteľne, tak aj 5 stotín je vidieť voľným okom.
Tú Acieru som videl na výstave v Baseli, jediná (naozaj) firma, čo nechcela oznámiť cenu, len na základe emailového dopytu. Ale počítam že pálka... Páčila sa mi tam táto:
https://www.wabeco-remscheid.de/index.p ... LF-hs.html
bola za cca 14k€ komplet s chladenim, PC, vaňou a krytom, len podľa mňa zbytočne veľká a pomalé vreteno na mikronástroj. Ono mne MF-70 slúžila 5 rokov, akože pre mňa super mašina, len tá presnosť. Na nerezové púzdra bola desatinka v pohode, ale teraz sa chystám už na toto:
http://www.youtube.com/watch?v=Jk9RyOd4 ... ure=g-user
Ďakujem za pripomienky, P.
watchmania.sk
Amateur Watchmaking
YouTube kanál

U těch lineárních jednotek http://www.newmarksystems.com/linear-po ... ear-stage/" onclick="window.open(this.href);return false; je posuv realizovaný trapézovým šroubem, s plastovou matkou s automatickým vymezením vůle, takže předpokládám, že matice bude dvoudílná a vůle bude vymezena pružinou. Těch systémů je několik, nejlepší se mi zdá ten se zkrutnou pružinou protože není tolik citlivý na síly v axiálním směru. Tady není jasné jak je to řešeno. Měl bych asi trochu obavu, jak se to bude chovat při obrábění, naprázdno to určitě bude chodit velice přesně, tak jak udávají, to není problém. Tyhle lineární jednotky nejsou primárně určeny na obráběcí stroje, ale spíš na přesné polohování. Při malé šponě to ale problém být nemusí, třeba to bude chodit v pohodě.
Ahoj.
nestačilo by ti něco takoveho ?
http://www.strojesvoboda.cz/katalog.php ... s=2443&o=1" onclick="window.open(this.href);return false;
mam jeden doma, taky se chystám to předělat na male cnc. je to přesné a daj se sehnat na netu celkem levně. stačí doplnit motory a jezdíš.
ten co mam važi 80 kg stul to ma velikosti A4 je to na linearech. fakt pěkný strojek.
nestačilo by ti něco takoveho ?
http://www.strojesvoboda.cz/katalog.php ... s=2443&o=1" onclick="window.open(this.href);return false;
mam jeden doma, taky se chystám to předělat na male cnc. je to přesné a daj se sehnat na netu celkem levně. stačí doplnit motory a jezdíš.
ten co mam važi 80 kg stul to ma velikosti A4 je to na linearech. fakt pěkný strojek.
- WatchManiac
- Kontaktovat uživatele:
Na to som myslel aj ja, ale v podstate keď sa pozrieš napr. na http://www.rollon.cz/cesky/produkty/lin ... y/serie-t/" onclick="window.open(this.href);return false; (tú zakrytovanú harmonikou), tak je to ten istý princíp ako keď do základne zafrézuješ lineárne kolajničky s vozíkmi. IMO je to to isté, akurát je to už v klietke. To je pre mňa jednoduchšia cesta, liatinovú základňu mám. Takže to tam len prichytím (prirodzene, že na zabrúsený podklad). Druhá vec je tá, že ako príslušenstvo sa dodávajú spojovacie platne, kde (teoreticky) nie je treba riešiť kolmosť X/Y. Jediné, čo treba vymyslieť je osa Z - nechcem to ako portál. Ale to neni až taký problém.martyxxx píše:Měl bych asi trochu obavu, jak se to bude chovat při obrábění, naprázdno to určitě bude chodit velice přesně, tak jak udávají, to není problém. Tyhle lineární jednotky nejsou primárně určeny na obráběcí stroje, ale spíš na přesné polohování. Při malé šponě to ale problém být nemusí, třeba to bude chodit v pohodě.
Ďakujem, určite by to stačilo, premyslím ešte aj túto alternatívu.Kvako1 píše:nestačilo by ti něco takoveho ?
http://www.strojesvoboda.cz/katalog.php" onclick="window.open(this.href);return false; ... s=2443&o=1
Ale ešte jedna vec mi vrtá v hlave: prečo na krížovom stole je naspodu osa Y a ne nej je X. Napadá ma, že kvôli menšej zástavbe... Ja by som to chcel opačne, hlavne ak X bude dajme tomu 250mm a Y 100mm. Myslím, že je lepšie, ak bude "v lufte" čo najmenej z celkovej dĺžky osi...
Pekný deň, P.
watchmania.sk
Amateur Watchmaking
YouTube kanál