Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
Za chodu a pod napětím jsou 2 různé věci.
I v tom jednoduchém bastlu, na kterém jsem si s tím hrál, jsem napřed vypnul napájení motoru a pak jsem to přepóloval.
Samozřejmě dodělat tam ještě brzdicí odpor by taky nebylo nic dramatického.
Proto jsem to řídil procesorem, aby se daly načasovat ty jednotlivé kroky.
Až na to dojde (teda jestli na to někdy dojde), tak to zkusím poladit i s nějakým bržděním.
I v tom jednoduchém bastlu, na kterém jsem si s tím hrál, jsem napřed vypnul napájení motoru a pak jsem to přepóloval.
Samozřejmě dodělat tam ještě brzdicí odpor by taky nebylo nic dramatického.
Proto jsem to řídil procesorem, aby se daly načasovat ty jednotlivé kroky.
Až na to dojde (teda jestli na to někdy dojde), tak to zkusím poladit i s nějakým bržděním.
K brždění sériového motoru je ti samotný odpor k ničemu. 1) odpojit regulaci motoru. 2) přivést ss proud do statorových cívek - zde není pernamentní magnet. 3) zatížit patřičným odporem kotvu. Pak to bude fungovat, dnes jsem to osobně řešil taky.
Ta je u pračkových motorů hodně malá, taky jsem to zkoušel. Brzda funguje jak jsem napsal výše. Jen vhodně zvolit proud statorem a odpor připojený ke kotvě.Mex píše:Remanentní magnetizace.
Naposledy upravil(a) Pavka dne 3. 4. 2016, 10:45, celkem upraveno 1 x.
Jen poznámka pro ty aby věděli o čem se píše - remanentní magnetizace. https://cs.wikipedia.org/wiki/Remanence" onclick="window.open(this.href);return false;
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
konkretni zapojeni neznam
mozna do jednoho vinuti pousteli dc a druhe bylo na odporech
bylo tam desne dratu a hlavne ten nespolehlivej paketak
resil jsem jak to nahradit
mozna do jednoho vinuti pousteli dc a druhe bylo na odporech
bylo tam desne dratu a hlavne ten nespolehlivej paketak
resil jsem jak to nahradit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kedze sa mi nechce prebiehat cele forum a hladat informaciu, radsej sa opytam...
moja otazka je mozem takyto nejaky regulator otacok pouzit aj na original motor na Proma SM300E?
ten moj asi postupne vypovedava sluzbu - uz ma nejaky mesiac po zaruke, takze pre istotu hladam riesenie uz teraz..
Dik Riso
moja otazka je mozem takyto nejaky regulator otacok pouzit aj na original motor na Proma SM300E?
ten moj asi postupne vypovedava sluzbu - uz ma nejaky mesiac po zaruke, takze pre istotu hladam riesenie uz teraz..
Dik Riso
- Zdenek Valter
V podstatě je to možné - dáš k motoru usměrňovač a na hřídel clonku pro snímání impulsů - v datashhetech pro U211 je i příklad takového použití.darc píše:Kedze sa mi nechce prebiehat cele forum a hladat informaciu, radsej sa opytam...
Dik Riso
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Ahojte po skoro 5 rokoch som tu znova
sustruh CQ 9318 po zapnuti sa sam vypne funguje znova iba po zapnuti a vypnuti Emergency tlacitka ale aj tak nefunguje regulacia iba 1/3 otacania (hned sa vypne kontrolka svieti).
Viete mi prosim poradit kde zacat hladat chybu aalebo kupit novu regulaciu.
Chcel by som nejake riesenie ktore aj dlhsie vydrzi ...
ono za tych 5 rokov co mam ten sutruh fungoval velmi malo casu viac ako 4 roky stal
dakujem
Jiri
sustruh CQ 9318 po zapnuti sa sam vypne funguje znova iba po zapnuti a vypnuti Emergency tlacitka ale aj tak nefunguje regulacia iba 1/3 otacania (hned sa vypne kontrolka svieti).
ono za tych 5 rokov co mam ten sutruh fungoval velmi malo casu viac ako 4 roky stal
dakujem
Jiri
- Zdenek Valter
A jsi si jistý, že je to regulátor?juky99 píše:Ahojte po skoro 5 rokoch som tu znova
dakujem
Jiri
no niesom ...poradte kde zacat hladat chybu..mozno je elektronika zla neviem uz som zufaly
dnes uz ani netukne po zapnuti....moze byt zly koncovy nosfet?(na konci farebnych kablikov) alebo rozbehovy kondenzator? (ten cerveny)
vcera sa aspon rozbehol ale hned po cca 5 sec vypol...kontrolka ostala svieti....
faktuz neviem ...motor samostatne funguje (skusal som na 22V priamo) uhliky a kotva su zrdave
dnes uz ani netukne po zapnuti....moze byt zly koncovy nosfet?(na konci farebnych kablikov) alebo rozbehovy kondenzator? (ten cerveny)
vcera sa aspon rozbehol ale hned po cca 5 sec vypol...kontrolka ostala svieti....
faktuz neviem ...motor samostatne funguje (skusal som na 22V priamo) uhliky a kotva su zrdave
- Zdenek Valter
Co je tam za desku? je na ní nějaké označení z druhé strany?juky99 píše:no niesom ...poradte kde zacat hladat chybu..mozno je elektronika zla neviem uz som zufaly
Překvapuje mne že píšeš o nosfet (předpokládám, že myslíš mosfet

Tyhle regulace jsou většinou fázové to co tam je je zřejmě Triak - nicméně nechci spekulovat napiš sem označení tohoto prvku.
Rozběhový kondenzátor tam určitě není!.
Jaký proud Ti tekl do motoru na těch 22V?