Zdražování elektřiny

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
bobik

26. 9. 2022, 9:28

No poslední tak velký cenový skok u elektřiny byl v roce 1990. Jinak celou dobu cena elektřiny stoupá nad úroveň inflace. Podle mě je energetika dvětvím, které rozhodně nějakým cenovým napružením nestrádalo. Je to jen o obyčejné nenažranosti jak těch soukromých výrobců, tak přebujelého státu.
https://www.kurzy.cz/zpravy/658626-elek ... v-odvetvi/
pafik

26. 9. 2022, 10:11

Tak Sikela už zase odvolal, co odvolal, a slíbil, co slíbil ..... :lol:
A patří to do tohohle vlákna, je to o energiích .... :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 10:18

Těch strádajících oborů bylo zřejmě už moc. Všichni tady asi aspoň zprostředkovaně víme co obnáší třeba pracovat pro automotive. To se přece nedá vydržet věčně :-) Lidi to už nebavilo, tak začali klasické automotive dusit a rozkládat, aby se aspoň něco hnulo. A třeba podobně to mohli cítit vývozci plynu a uhlí.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 1:45

Tak kdyz nemci po fukushime rozjeli hromadne vypinani jaderek, tak v tu chvili muselo byt jasne ze tohle asi nebude mit rozumne reseni... Alespon me to teda v te dobe smysl nedavalo. Vysledek se dostavuje v techto dnech.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

26. 9. 2022, 1:55

robokop píše: 26. 9. 2022, 1:45 Tak kdyz nemci po fukushime rozjeli hromadne vypinani jaderek, tak v tu chvili muselo byt jasne ze tohle asi nebude mit rozumne reseni... Alespon me to teda v te dobe smysl nedavalo. Vysledek se dostavuje v techto dnech.
Samozřejmě i já vidím a celou dobu jsem viděl zavírání moderních jaderek jako pitomost.

Nicméně tak jednoduchá a nevyhnutelná vazba na ten dnešní problém myslím není a nikdy nebyla.
V té době Němci asi nepočítali s tím, že velký kluk tam někde daleko za vodou jim zakáže u natažené a natlakované trubky otočit kohout do polohy "otevřeno (offen)".
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 2:07

Nj, nechtěli vidět co bylo ostatním jasné, pak se divili :D
Aleš Procháska
bobik

26. 9. 2022, 2:10

V roce 2018 současný německý ministr energetiky prohlašoval, že dodávky plynu z Ruska budou zastavené v roce 22. Tedy němci měli v tomto jasno, když ho s takovým plánem zvolili. Ta jejich populace je tím zeleným náboženstvím tak zblbnutá, že iracionálně si tu jejich energetiku zlividují. Bohužel my se svezem s nima, páč jsme s nima moc provázaný. Díky členství v EU. A to je zase naše blbost, že jsme si mysleli, že ztrátou naší suverenity nám kompenzuje volný pohyb zboží a osob. Teď má stát svázaný ruce k nějaké ochraně našeho hospodářství před řízenou sebevraždou našeho souseda. Bude mu muset ty ruce rovázat mandát nasraný ulice.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 2:38

Plus tomu napomáhala spousta ne zcela nestranných lidí jako třeba G. Schröder.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 2:40

nechteli videt zjevne
stejnetak my dotujeme cinu svymi nakupy abychom se pak stali na ni zavisli
dnes uz bychom si nemohli dovolit normalni evropske zbozi za normalni evropske ceny.
Proste nemam na prumyslovy vyzavac za 15-18 000, musim do lidlu pro napodobeninu z ciny za 1300,-
Kdyz ted cinsky soudruh zavre kohouty se zbozim, budem hodne brecet.
Alespon ze jsme se mohli zasobit a mame cim vysat spony.
Az to zapichne, nebudeme mit cim.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

26. 9. 2022, 2:54

Ale ty paroplynové elektrárny možná zase taková úplná blbost nejsou. Plynu je na světě dost na mnoho let. A emise z plynovek jsou docela OK.
Jejich účinnost je díky paroplynovému cyklu celkem vysoká. A startují rychle.
Takže jako doplněk k OZE se to fakt hodí.

Jenom do toho nesmí kecat ten za vodou.
Platí stará pravda: velmoci nemají přátele, velmoci mají své zájmy.

To ale nijak nesouvisí s tím, že odstavit moderní funkční jaderky je pitomost.
Ty plynovky jsou ale zapotřebí i vedle jaderek.
Jaderka se sice dá regulovat docela slušně v rozsahu zhruba 20%, ale i tak se rychlestartující plynovky hodí.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 3:34

robokop píše: 26. 9. 2022, 2:40 stejnetak my dotujeme cinu svymi nakupy abychom se pak stali na ni zavisli
dnes uz bychom si nemohli dovolit normalni evropske zbozi za normalni evropske ceny.
Jenže ty evropské ceny mají delší historii. Pamatuju na program PHARE (dotace na podporu ekonomiky východní Evropy ze začátku 90. let). Příjemci museli dotace utratit za zboží evropské výroby a vím, že to bylo velmi obtížné :-) Průmyslová elektronika vyrobená v USA byla asi tak ve stokrát větším sortimentu za desetkrát nižší ceny a kdo chtěl příjemcům dotací něco dodat, musel doslova pátrat po drahých evropských výrobcích. Což mě už tehdy přesvědčilo, že problém je na evropské straně, ne na americké (tehdy) nebo čínské (dnes).
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 3:36

Mex píše: 26. 9. 2022, 2:54Jenom do toho nesmí kecat ten za vodou
Ten za vodou se hlavně zhrozil, že tady před vodou se chceme stát závislými na zemi, která právě rozpoutala válku v Evropě (i když tehdy to byla pouhá anexe Krymu a kdo chtěl, mohl si myslet, že to byla akce nudících se turistů nezjištěné národnosti).
Aleš Procháska
bobik

26. 9. 2022, 4:23

USA a SSSR spolu čile obchodovali, i po roce 68. Nějaké sankce ten obchod omezovali, ale k úplnému zastavení nikdy nedošlo. Kdyby spolu neobchodovali, tak ten komoušskej režim mohl padnou dříve. Z hlediska mravního by dnešní putinobijec řekl, že to byla špinavá politika a měl by lepší řešení, vůbec neobchodovat. Ale USA se podařilo tímto ty papalášky zkorumpovat, takže se SSSR mohlo rozpadnout i bez atomového armagedonu. Z toho důvodu si myslím, že nějaká úroveň obchodu s Ruskem je nutná. Byť třeba omezená a holt ten plyn a ropu nakupovat i z jiných dražších zdrojů.
Mex

26. 9. 2022, 4:27

prochaska píše: 26. 9. 2022, 3:36
Mex píše: 26. 9. 2022, 2:54Jenom do toho nesmí kecat ten za vodou
Ten za vodou se hlavně zhrozil, že tady před vodou se chceme stát závislými na zemi, která právě rozpoutala válku v Evropě (i když tehdy to byla pouhá anexe Krymu a kdo chtěl, mohl si myslet, že to byla akce nudících se turistů nezjištěné národnosti).
A čím ta nefunkční trubka pomohla naší nezávislosti?
Myslím čím _konkrétně_ k nezávislosti přispěla.

Já jsem jen obyčejný malý člověk, nikoli velký a moudrý politik.
A tak se mi z mého pohledu zdá, že mít k jedné trubce ještě druhou záložní a posilovací je spíš výhoda.
Jsem obecně zastánce redundance. Když někam lezu, tak mám lepší pocit, když jsou lana dvě a ne jen jedno.
Při potápění jsem taky raději měl celou cestu vzduchu 2x.
A nikdy jsem z toho neměl pocit, že tím nějak zvětšuji svou závislost na něčem. Měl jsem jen pocit většího bezpečí.
LukasGunther
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2022, 4:38

Tak mame od statu 3500 tisic ted jsem se dival v app CEZ. Ale jen me zaráží proc zmizela kolonka odhadovana roční spotreba take to tak mate?? Mam to vyfocene než to zmizlo nejakych 73 tisic plyn. Ale proč to zmizlo je mě zahadou.
https://www.gladiatools.cz

OPRAVY HYDRAULICKÝCH ČERPADEL A HYDROMOTORŮ
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“