Tak sem zacal taky cosi vytvaret
Pavli nemuzu zahazovat vse co mam ono vretene pro tyto ucely asi neni nic moc ale ja ji bohuzel vlastnim nebyla levna dnes bazarova cena 8000 me stala 24.000 poslouzila ale rozhodne neni v odpisovem stavu do dreva naprosta pecka a drevo mel a porad ma u me prioritu nechce se me ji zbavovat za tretinovou cenu a ted jeste vrazet penize do vretene do cnc ktere ank zatim nemam a pro zacatek bude hold muset stacit to co je byt to neni nejlepsi volba....k hliniku byla to rada od rkal kazdy tu ma nejaky nazor brat vse musel bych tech strojku postavit hned nekolik a ted ktery by me vyhovoval si nechat ostatni prodat...to ale nemuzu a tak ted sem na mrtvem bode a ponekud ztratil viru a nadeji jeste me napada ze zahodim zebrinu prdu tam ocel desku a aspon zkusim co to dela a az ziskam zkusenost budu se prizpusobovat co dal ofrezovat desku oceli pro lineary mam za jedno dopoledne a kdyz nebu odlehcovat muzu zkouset co to dela ??? Pak muzu vzit profil u privarit k one desce vrazit do vnitr trubku obsypat betonem a opet zkusit ale ja se potom obavam ze uz to nebude gravirovaci frezka a drevohryzka....
Ne ne ne, to jsi mne spatně pochopil (a možná sem to zle napsal) určitě ne extrudované profily z Al, ale plné Al desky jak píše pavla, právě proto, že máš přístup k obráběcím strojům a můžeš si jednotlivé díly vyrobit na míru. Ostatně jsem taky psal, že jsem z nouze se záměrem ušetřit použil na první portál (zadní čelo) profilovaný Al a nebylo to nic moc. Ostatně cena o které jsem psal byla za deskový Al (plotny) z kterých můžeš vyrobit co potřebuješ, z toho také plyne odpověď na tvou předešlou otázku ohledně lineárů a šroubů ve smyslu ustavení. Rozdíl teoreticky nebude oproti oceli žádným, stále se bude jednat o obrobky. Nicméně Záleží hodně na vhodně zvolené konstrukci. U tohodle zařízení asi nebudeš honit tisíciny a tak nemusíš podle mne nic kolíkovat. stačí jenom vhodně udělat konstrukci tak aby jsi při následné montáži mohl provést i seřízení (ustavení) jednotlivých pojezdů. V podstatě ti k tomu stačí pouze hodinkový indikátor a nějaký vhodný stojánek, popřípadě větší uhelník. nejprve lineáry, vše musí chodit lehce, pak osadit šroub a přejet vždy do krajní polohy a tam utáhnout domek a následně zase otestovat že vše chodí lehce a znovu zkontrolovat souběžnost třeba se stolem vše pořádně dotáhnout. Toto byl jen příklad (lifemotiv) toho jak by to mohlo být.
Ve finále jsem profilovaný Al (těžké provedení) použil pouze na konstrokci podélných vzpěr stolu, Tam se mi jejich využití zdá celkem vhodné, ale hodně opravdu záleží na konkrétní konstrukci.
Ještě zpět k tvému původnímu návrhu. Mne osobně na tom nejvíce vadí to dramatické odlehčení a štíhlost (poměr výška / šířka) bočnic. V tom spatřuji největší problém, Takže pokud by to bylo z Al který je 2,5 krát lehčí než ocela a v případě EN AW 5083 je pevnost v tahu skoro srovnatelná s některými méně pevnými oceli, tak bych třeba v podobné (zmenšené a hlavně snížené konstrukci) pokračoval. Rozhodně to ale neodlehčuj. Prvně si to skicni jak to bude vycházet. Ohledně vřetene rozumím, tvému záměru. potom to asi bude o trochu větší stroj než A4 ale budiž. V tom případě taky pouvažuj nad tím jestli přecejenom nebudeš do budoucna chtit toto vřeteno vyměnit za nějaké jiné 3F třeba s vodním chlazením. Nicméně ted mne napadá, že si psal do obyváku, no s tím boschem to bude docela slušnej kravál a bordel taky.
Ve finále jsem profilovaný Al (těžké provedení) použil pouze na konstrokci podélných vzpěr stolu, Tam se mi jejich využití zdá celkem vhodné, ale hodně opravdu záleží na konkrétní konstrukci.
Ještě zpět k tvému původnímu návrhu. Mne osobně na tom nejvíce vadí to dramatické odlehčení a štíhlost (poměr výška / šířka) bočnic. V tom spatřuji největší problém, Takže pokud by to bylo z Al který je 2,5 krát lehčí než ocela a v případě EN AW 5083 je pevnost v tahu skoro srovnatelná s některými méně pevnými oceli, tak bych třeba v podobné (zmenšené a hlavně snížené konstrukci) pokračoval. Rozhodně to ale neodlehčuj. Prvně si to skicni jak to bude vycházet. Ohledně vřetene rozumím, tvému záměru. potom to asi bude o trochu větší stroj než A4 ale budiž. V tom případě taky pouvažuj nad tím jestli přecejenom nebudeš do budoucna chtit toto vřeteno vyměnit za nějaké jiné 3F třeba s vodním chlazením. Nicméně ted mne napadá, že si psal do obyváku, no s tím boschem to bude docela slušnej kravál a bordel taky.
- Pepa z depa
chlapi nepřeceňujte ten hliník
AW5083 270MPa v tahu
ultra šit S235 (11.375) .. 370MPa
S355 (11.523) stejný šit, teda Běžná konstrukční ocel 520Mpa
a to jsme jen u pevnosti v tahu, která nás nezajímá
AW5083 270MPa v tahu
ultra šit S235 (11.375) .. 370MPa
S355 (11.523) stejný šit, teda Běžná konstrukční ocel 520Mpa
a to jsme jen u pevnosti v tahu, která nás nezajímá

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
No netvrdím že je to stejný nicméně v porovnání s jednotkovou hmotností která je 2,66 a u te 11370 (souhlas je to shit) někde kolem 7,8 to zase tak úplně zlé není. ale není to to samé souhlasím. Pravda je také to, že v případě ohybu je asi lépe porovnávat modul prožnosti což je u hliníkových slitin 3x menší (70.000 MPa) než u oceli (210.000MPa). na druhou stranu je při stejné hmotnosti dílu (mohu si dovolit větší objem kvůli menší měrné hmotnosti) to může vycházet lépe.Stále si myslím, že je rozhodně vhodnější použít rozumně dimenzovanou konstrukci z Al slitiny než oceli pro tento homemade účel. Ale je to jen subjektivní názor.
ještě doplním, protože mi to nedalo úplně spát.
Jednoduchou simulací Ocelová plotna o rozměrech 100 x 350 mm a tlouštěce 12 mm ukotvená letmo za kratší stranu a síla 500N působící na opačný konec vznikne průhyb cca 2,2 mm
tento díl má hmotnost 3,3 kg. stejný díl z 5083 bude mít hmotnost 1,127 kg a průhyb bude 6,5 mm. pokud ale zvětším tloušťku al dílu tak abych dostal stejnou hmotnost jako u ocelového čili až na 35mm - hmotnost je 3,2 kg tak průhyb takovéhoto dílu bude 0,26 mm a to je skoro 10x míň než u oceli. A poslední varianta, díl z Al který bude mít stejnou nosnost v ohybu, čili posunutí bude 2,2 mm musí mít tloušťku 17,25mm což není ani dvounásobek původního ocelového dílu, ale jeho hmotnost bude 1,6 kg což je polovina.
Takže tak asi. pro názornost přikládám SS toho dílu
ještě doplním, protože mi to nedalo úplně spát.
Jednoduchou simulací Ocelová plotna o rozměrech 100 x 350 mm a tlouštěce 12 mm ukotvená letmo za kratší stranu a síla 500N působící na opačný konec vznikne průhyb cca 2,2 mm
tento díl má hmotnost 3,3 kg. stejný díl z 5083 bude mít hmotnost 1,127 kg a průhyb bude 6,5 mm. pokud ale zvětším tloušťku al dílu tak abych dostal stejnou hmotnost jako u ocelového čili až na 35mm - hmotnost je 3,2 kg tak průhyb takovéhoto dílu bude 0,26 mm a to je skoro 10x míň než u oceli. A poslední varianta, díl z Al který bude mít stejnou nosnost v ohybu, čili posunutí bude 2,2 mm musí mít tloušťku 17,25mm což není ani dvounásobek původního ocelového dílu, ale jeho hmotnost bude 1,6 kg což je polovina.
Takže tak asi. pro názornost přikládám SS toho dílu
a rozumnej konstruktér tam šoupne žebro a může to i zeslabit a odlehčit.. 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jo to je přesně ono
- Pepa z depa
.. nevím proč pořád honíš hmotnost ... a délku příspěvků 
(příspěvky ber to jako vtip, nic ve zlým
)

(příspěvky ber to jako vtip, nic ve zlým

Tak to zkusim kratce jako pravy ostravak (nejsem z ostravy)
, ono jsou to protichudne požadavky, na jednu stranu výborná tuhost konstrukce na druhou stranu dobrá dynamika pohybů. Záleží potom na tom čím to rozpohybuješ. Pokud použiješ dostatečně dimenzované serva tak ti asi hmotnost nebude tolik vadit jako u klasických 2F krokaču. Prostě snažím se o vhodný kompromis hmotnost x tuhost x dynamika.

- Pepa z depa
.. jasan, co člověk to názor, já osobně preferuji ocel, mechanické vlastnosti - bez diskuze a obávané hmotnosti (jediná "nevýhoda") jsem se taky bál, ale když vidím jak s tím cvičí 3f 2Nm krokáče tak nechápu, navíc teď trochu v obavách koupil a nasadil na stůl 4paknovku hlavu (cca 25Kg), myslel jsem že budu muset krotit rampy, ale ne!!! ... tak proto píšu, nebát se hmotnosti 

No ještě je tady jeden aspekt, který ale evidentně kaktuse009 nepálí protože má přístup k celkem dobrému strojnímu vybavení. A to je možnost obrábění na homemade strojích. Ocelové díly pravděpodobně na té svojí mašině neudělám, ale z Al slitin ano, a to je možná aji ta nejduležitější motivace pro mne.
- Pepa z depa
... aha, taky pravda, v mém případě okupuji po odpolednech mašiny v práci ... RKal, ale ty se na kovoobráběcí mašiny, jestli budeš v konstruování dál pokračovat jako doteď za chvíli taky dostaneš 

No pravdou je ze bych se dal pro zatim drzel ocele jednak kdyz se to nepovedene nebude me tolik stat tedy nic jen cas a praci a jde to doupravit neco privarit dodelat pridat ubrat atd co se hmotnosti tyce mam 2f km 4,1 nm a tam si nejsem jist mali dost sily protoze neumim porovnat 3f 2 nm s 2 f 4,1 nm a pak teda jestli nebudu v haji pri velke hmotnosti
Drž se oceli -
jak říkáš dodělat-přivařit je velká výhoda a nemusíš mít zrovna desky 20mm ,
stačí udělat ta žebra jak říká RaS a já také ,
drž se skříňových řešení to má tuhost i lehkost ,
šrouby M6 12.9pevnostní ,pokud to nevadí konstrukci nech hlavy inbusů klidně koukat a neboj se jich ,do stroje jde nasypat třeba dvěstě kusů-nepřeháním
Jekly se hodí tak na rám stroje-podstavec pod stroj , kde se neobrábí aby se neztenčila stěna .
Beton nech zedníkům do základů budov na gravírku je zbytečný .
jak říkáš dodělat-přivařit je velká výhoda a nemusíš mít zrovna desky 20mm ,
stačí udělat ta žebra jak říká RaS a já také ,
drž se skříňových řešení to má tuhost i lehkost ,
šrouby M6 12.9pevnostní ,pokud to nevadí konstrukci nech hlavy inbusů klidně koukat a neboj se jich ,do stroje jde nasypat třeba dvěstě kusů-nepřeháním

Jekly se hodí tak na rám stroje-podstavec pod stroj , kde se neobrábí aby se neztenčila stěna .
Beton nech zedníkům do základů budov na gravírku je zbytečný .
- Pepa z depa
M8 8.8 a pohoda, co je nad 8.8 je domů zbytečný a drahý luxus (max.10.2)
a 3f a 2f motory, jejich voltáž a hlavně výrobci (dodavatelé) je na více vláken,
začni třeba tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=18&t=14771" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=18&t=6252" onclick="window.open(this.href);return false;
a 3f a 2f motory, jejich voltáž a hlavně výrobci (dodavatelé) je na více vláken,
začni třeba tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=18&t=14771" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=18&t=6252" onclick="window.open(this.href);return false;
Nemyslím si že cena šroubů je v celkových nákladech na stroj tou položkou která mne zruinuje
Cena polotovarů je cca 18,-až třeba 40,-Kč za ocel nebo 65,- za odlitek ,litinu .
Ovšem co mne může zruinovat je strojní čas na obrobení a to je položka kde mohu zásadním způsobem ovlivnit náklady
Jde o technologičnost konstrukce a prostě vymýšlet jak zjednodušit a nebo nasadit jinou .
Použitím nákupu na šrotu jde stlačit náklady třeba i na polovinu až dvě třetiny .
Výrobce THK doporučuje použití pevnosti 12.9 obecně a také to dodržuje
( i u M5 - mám od nich kompletní osy) .
Kupodivu to vyjde levněji než nechat obrábět díly a koupit jen lineáry a šrouby .(sériovost je znát)
O pevnostních šroubech se tu na foru již psalo a nevidím důvod proč je nepoužít .
Ostatně pokud nelepím stroj jako vlaštovka hnízdo a neběhám pro každý šoubek do maloobchodní prodejny kde stejně nenajdu co potřebuji.
Je dost dodavatelů ,kteří mi je pošlou na své náklady .
Stačí poslat seznam položek a počty kusů ,provedení atd.
To je výhoda pokud máš vše nakresleno a spočítáno ale stejně si přidáš i náhradní atd...
Dokonce přijede chlap s katalogem a nad 500,-Kč objednávky zdarma .
Nevnucuji nikomu nic ,ale kde je to jen trochu možné snažím se o kvalitu a to jsou právě ty šrouby .

Cena polotovarů je cca 18,-až třeba 40,-Kč za ocel nebo 65,- za odlitek ,litinu .
Ovšem co mne může zruinovat je strojní čas na obrobení a to je položka kde mohu zásadním způsobem ovlivnit náklady

Jde o technologičnost konstrukce a prostě vymýšlet jak zjednodušit a nebo nasadit jinou .
Použitím nákupu na šrotu jde stlačit náklady třeba i na polovinu až dvě třetiny .
Výrobce THK doporučuje použití pevnosti 12.9 obecně a také to dodržuje

Kupodivu to vyjde levněji než nechat obrábět díly a koupit jen lineáry a šrouby .(sériovost je znát)
O pevnostních šroubech se tu na foru již psalo a nevidím důvod proč je nepoužít .
Ostatně pokud nelepím stroj jako vlaštovka hnízdo a neběhám pro každý šoubek do maloobchodní prodejny kde stejně nenajdu co potřebuji.
Je dost dodavatelů ,kteří mi je pošlou na své náklady .
Stačí poslat seznam položek a počty kusů ,provedení atd.
To je výhoda pokud máš vše nakresleno a spočítáno ale stejně si přidáš i náhradní atd...

Dokonce přijede chlap s katalogem a nad 500,-Kč objednávky zdarma .
Nevnucuji nikomu nic ,ale kde je to jen trochu možné snažím se o kvalitu a to jsou právě ty šrouby .