bobíkovo CNC
Liší se, to je velmi široký pojem. Zkus udat ještě výsledné míry.
Potom jde vyvozovat nějaké závěry. Kolik má fréza programovaný průměr? Jaká byla korekce průměru? Jaký je skutečný průměr? Nehází ti vřeteno? Když, tak kolik? Tato základí otázky si musíš položit nejdříve. Ale jikak hezká práce. Jakou přesnost požeduješ?
Potom jde vyvozovat nějaké závěry. Kolik má fréza programovaný průměr? Jaká byla korekce průměru? Jaký je skutečný průměr? Nehází ti vřeteno? Když, tak kolik? Tato základí otázky si musíš položit nejdříve. Ale jikak hezká práce. Jakou přesnost požeduješ?
Liší se vždy stejný rozměr ve dvou směrech, třeba u kruhu naměřím v ose X průměr 98,1 a v ose Y 98,15. V čtverec v ose X 100,1 a v ose Y 100,15. Že mám rozměr o 0,1 větší mi netrápí, to je dáno rozměrem frézy. Ale je dán rozdíl 0,05 rozdílným stoupáním šroubů nebo je to dáno tím, že nemám kolmé osy XY? Pravděpodobně na to bude mít vliv oboje.
To zjistím přesnějším proměřením na měřáku zítra v práci.
To zjistím přesnějším proměřením na měřáku zítra v práci.
Zdar. tak za 1. pekna masinka.
Prosim nekamenovat
Ked po zmerani dutinomerom je to pekna elypsa... moze byt tym ze je ine predpetie srub ? rozna tuhost pruznych spojek/neni tam mozny preklz? domceky a matky su zalepene ? a podobne otazky na vedenia: rovnobeznost vedeni pri zatazeni ? su vedenia zaklinovane/zalepene?
Mozno by sa to dalo kompenzovat pridanim 1 kroku na 1mm v nastaveni programu... podla toho kolko krokov na otacku vie driver. Este si myslim ze by mohlo ist o stratu mikrokroku pri velkom stupani.
Ci ma sruba ine stupanie ... neverim zeby to zrobilo pol desatiny na 10cm. Jedine zmerat to na celej dlzke sruby, roznymi sposobmi, aj naprazdno, aj so zatazenim (na konci osi sa necha napr. vreteno opret do tvrdej gumy)
Vyvedte ma z omylu ak nemam pravdu
Prosim nekamenovat

Ked po zmerani dutinomerom je to pekna elypsa... moze byt tym ze je ine predpetie srub ? rozna tuhost pruznych spojek/neni tam mozny preklz? domceky a matky su zalepene ? a podobne otazky na vedenia: rovnobeznost vedeni pri zatazeni ? su vedenia zaklinovane/zalepene?
Mozno by sa to dalo kompenzovat pridanim 1 kroku na 1mm v nastaveni programu... podla toho kolko krokov na otacku vie driver. Este si myslim ze by mohlo ist o stratu mikrokroku pri velkom stupani.
Ci ma sruba ine stupanie ... neverim zeby to zrobilo pol desatiny na 10cm. Jedine zmerat to na celej dlzke sruby, roznymi sposobmi, aj naprazdno, aj so zatazenim (na konci osi sa necha napr. vreteno opret do tvrdej gumy)
Vyvedte ma z omylu ak nemam pravdu
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
Tak som rozmyslal nad tym co som pisal o zmene poctu krokov na mm, tak to je mozne doladovat leda tak len na male diery. 1krok - 0,0125mm na miliimeter, takze pri 50mm diera bude zas splostena.
Ja bych mozna zkusil vyfrezovat to same v treba dvojnasobnem meritku. Pokud bude chyba porad 0,05mm tak je jasny, ze se jedna o nejake pruzeni nekde. Pokud bude pomer jedne strany k druhe stejny (to znamena chyba vzroste na 0,1) tak je velka pravdepodobnost ze by mohla pomoci softwarova korekce stoupani sroubu.
Tak jsem to změřil jen mikrometrem a posuvkou. Bohužel v práci mi to neproměří. Nejvíce mi trápí onen úhel 0,03°. Při rozteči sloupů 507mm budu muset jeden sloup posunout o 0,27mm. Nastavím si ho na hodinky, povolím ho a zkusím ho přesunout o ty 3 desetiny.
Na ose Y mám nepředepnutou matici, vůle může být oněch 0,05mm. Zkusím ji odstranit pomocí závaží, jak už jsem jednou zmiňoval.
Pak tento zkušební kus přejedu ještě jednou a zase proměřím. Nakonec budu laborovat se stoupáním šroubu.
Na ose Y mám nepředepnutou matici, vůle může být oněch 0,05mm. Zkusím ji odstranit pomocí závaží, jak už jsem jednou zmiňoval.
Pak tento zkušební kus přejedu ještě jednou a zase proměřím. Nakonec budu laborovat se stoupáním šroubu.
Tak jsem posunul ten sloup o 02mm dál to nešlo.
Jinak mi při frézování kruhové kapsy to nefrézuje plynule, ale má to takovou cukatůru v rychlosti. Ta kolísá např od 200 do 500mm/min. Může to dělat EMC že nestíhá krmit motory? V camu mám nastavenou rychlost na 1000.
Jinak mi při frézování kruhové kapsy to nefrézuje plynule, ale má to takovou cukatůru v rychlosti. Ta kolísá např od 200 do 500mm/min. Může to dělat EMC že nestíhá krmit motory? V camu mám nastavenou rychlost na 1000.
Naposledy upravil(a) bobik dne 13. 1. 2010, 9:09, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
a nemozu tie odchylky romzmerov byt sposobene aj nerovnomernou rychlostou posuvu na jednotlivych usekoch? predsalen zalezi aj na posuve,a aj na velkosti triesky aky bude vysledny rozmer... mozno sa trapis kvoli niecomu comu sa neda ani odstranit...
A jak tam je nastavene mikrokrokovanie ? Mozno to fakt nestiha a program sa snazi udrzat max. pocet impulzov za sekundu. Teda ci v programe nejdu za sebou po jednom kroku X,Y,X,Y... a pri dokoncovani sucasne po jednom kroku XY+1,Y+1,...
Este ak sa mozem opytat, aka je nakoniec sruba na Ztku ? Ak je gulickova, udrzi motor v kludovom stave tu vahu ?
(Akurat vymyslam nejaku brzdu kedze motor ma osku z oboch stran.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=4084 )
Este ak sa mozem opytat, aka je nakoniec sruba na Ztku ? Ak je gulickova, udrzi motor v kludovom stave tu vahu ?
(Akurat vymyslam nejaku brzdu kedze motor ma osku z oboch stran.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=4084 )