MN80.-typy,rady,fotky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Miller
Sponzor fora

5. 1. 2012, 5:10

Wyky píše:Ahoj všem. Potřebuji poradit: Jak přehodit na MN80 univerzálku? ...
Ve čtvrtém pokračování TOHOTO VLÁKNA je stejná otázka a dával jsem tam odkaz na odpověď, která je, pochopitelně, také na tomto fóru. Akorát to nikdo nečte, jen se ptá furt dokola. Je to stejné, jako s těmi úplatky: je to marné, je to marné , je to marné.
Wyky

5. 1. 2012, 7:48

Samozřejmě, že jsem si vlákno přečetl. Několikrát. Dokonce i tu odpověď a následný odkaz. Proto jsem na konci mého dotazu napsal, že mlácení čímkoliv do upnutého čehokoliv se mi nezdá jako košer postup. Ale pokud je to postup jedinný a správný ...... :roll:
MN80
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2012, 9:08

Ja jsem asi ten posledni, co by k tomu mel co rict. Delam to tak, jak jsem to pred lety musel vymyslet. Vyuzivam setrvacnosti vreteniku, predlohy a motoru.
Dam do univerzaly "klicku", vemu palicku (silon, co ja vim) a bouchnu. Pokud to bude moc velka rana, klicka se urazi (zatim se mi to nestalo).
Pochopitelne tak, aby klicka nevylitla a neposkodila loze! asi ji drzim levou rukou. Jenze mam tu univerzalu "natocenou/nasazenou" lehkou setrvacnosti a pak ji stejne lehce "odklepnu". Mam MNku hodne starou a ten prevlecnej segment tam nemam a ani bych ho nechtel :D .
A pokud jde o presnost, jsem "doklepavac" a nestydim se za to, stovecky me bavi :lol: .
Miller
Sponzor fora

5. 1. 2012, 9:34

Tak pokud bych měl vymyslet jiný způsob (ale sám bych to povoloval tím "rázem", dělá se to běžně), tak bych vzal řetězový hasák, řetěz něčím obalil, nasadil na univerzálu, utáhl a pak tím ramenem "cuknul". Možná by to taky stačilo. Řetězový hasák je šikovná věc, když potřebuješ hnout zarostlým závitem na trubce a normálním hasákem bys ji mohl promáčknout, kdežto tady se síla pěkně rozloží.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2012, 9:55

nekdy se to dokaze desne kousnout a nejaky ten raz neni na skodu
onehda jsem potreboval sundat z volmana a dvoumetrova paka byla mala
bal jsem se to delat bez citu roztocenim vretena proti zarazce ale nakonec nic jinyho nezbylo
rikal jsem si kdyz to bere sponu jak pomerancovou kuru tak to musi nejakou silu snest
spojka klouzla, soustruh zabrecel a bylo to povoleny

takze pocitej s tim ze to je treba prilepeny a pouzij trosku hlavu, urcite na neco prijdes
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Wyky

6. 1. 2012, 4:11

Prave ze jsem hlavu pouzil a proto nechapu, proc neni nejaky zpusob uz od vyrobce, jak vreteno zablokovat. Klicem, hakovym klicem, tycovinou, imbusakem, proste cimkoliv. Uplne se mi prici mlatit do soustruhu, na ktery jsem si musel utrhnout od huby. Ale neco vymyslim, potom napisu.
MN80
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2012, 6:09

Wyky píše:Prave ze jsem hlavu pouzil a proto nechapu, proc neni nejaky zpusob uz od vyrobce, jak vreteno zablokovat. Klicem, hakovym klicem, tycovinou, imbusakem, proste cimkoliv. Uplne se mi prici mlatit do soustruhu, na ktery jsem si musel utrhnout od huby. Ale neco vymyslim, potom napisu.
Tak systém povolování hlavy je ženiálně jednoduchý morisi :D :D
Už to nosím v palici delší dobu a udělal bych jedinou věc a to je ta, že bych okopíroval unášecí trn z děličky řady DU (druhá strana) pro přímý náhon dělící hlavy od šroubu to co je na fotce.
http://www.tumlikovo.cz/wp-content/uplo ... 40x480.jpg
na druhém konci bez kola bych dal šestihran na dejme tomu 24 klíč a nema problema :wink: , to povolíš jak nic.

Výhoda je ta, že ta druhá strana hřídele MN80 je přesně obrobená, takže to nebude problém. Hřídel je dutá a je v ní trn, který má kužel na konci co se strká do vřetene. Jak se utahuje matice na druhém konci tak trn roztahuje naříznutou hřídel v dutině a drží opravdu fest, pak stačí nasadit klíč a svaly, povyjet s paknama opřít o lože a zabrat.
Vyjmutí je snadné, matice se povolí a do závitového kuželového trnu se zlehka klepne, ten zajede dovnitř a celá hřídel se vyjme. :wink: :wink:

Práce na jeden dlouhý zimní večer..........................
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
rovan

6. 1. 2012, 6:29

Jeden z moznych trikov na nie prilis silno kusnuty zavit:
Univerzalu som povolil za pomoci remenoveho kluca na olejove filtre. Rovnaky princip ako retazovy hasak len pouzite na fixaciu vretena. Remenovy kluc nasadit na najvacsiu remenicu. Do remenovej drazky je mozno podla potreby vlozit kus stareho klinoveho remena. Potom uz len palicu do univerzaly a lup! Trva to dlhsie ako pecka kladivom ale nastavene klzne loziska vam to nebudu zazlievat
josef93

9. 3. 2012, 10:52

Zdravím,
vyměnil jsem kluzná ložiska v MN80A, radiální vůle proti dotyku úchylkoměru je 0,04 mm a axiální je 0,02 mm, schválně jsem tam nechával o chlup větší vůle, protože se to při běhu na 2000 ot/min hřálo, nebo dokonce zastavovalo, ale při soustružení závitů mi kulatina (obzvláště menších průměrů) odpružuje a při odebírání větší třísky mi to drnčí. Co dělám špatně? Nezná na to někdo osvědčený postup jak to seřídit správně? Předem díky za reakce :wink:
josef93

11. 3. 2012, 5:45

Eventuelně jestli někdo náhodou nevíte, na jakou teplotu se ta kluzná ložiska a hřídel mohou hřát, respektive kolik °C je ještě v normě. Hřálo se mi to zhruba na 50°C... Budu vděčný za každou odpověď :)
josef93

14. 3. 2012, 6:02

Tak ložiska vyřešena... Měl bych další otázku: Nevíte někdo, jaký svěrák pasuje na frézovací suport k MN80A?
nemo

22. 3. 2012, 8:42

Tady posílám pro představu o cenách cenik MN 80 po roce dva tisíce v eurech.
N
Přílohy
ceník 2007-MN80A-nab.doc
(145 KiB) Staženo 2203 x
Není vedení jako vedení.
Francotirador

22. 3. 2012, 10:17

To nebyl dobrej nápad - už takhle je soustruh, ale i příslušenství v nevalnym stavu po bazarech a inzerátech dost drahý. Takhle si budou prodejci tuplem myslet, jak jsou ty jejich nekřesťanský ceny "pod cenou".
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
nemo

23. 3. 2012, 8:03

To si nemyslím, je to věc poptávky a nabídky. Ta MN 80 co ji Kasík nabízí za 60k a výše je v nabídce už dva roky. Pokud je stroj zachovalý s příslušenstvím, tak ta cena je vyšší.
Ty co Mnkou kšeftujou. cenu stejně znají.
N.
Není vedení jako vedení.
TPK

27. 3. 2012, 8:56

Dobrý den, podařilo se mi za rozumné peníze sehnat MN80A r.v. 1991 s prakticky kompletním příslušenstvím, čímž jsem si splnil svůj modelářský sen. Postupně se začínám prokousávat taji obrábění kovů (profesně jsem stavař) a chtěl bych vás poprosit o pár informací. Předem díky za rady.

1. soustruh je v dobrém stavu, předchozí majitel hodně mazal a moc nečistil. Tím pádem není stoustruh ani příslušenství rezavé, ale je potřeba ho umýt aby ho zbavil prachu a znovu nakonzervovat aby nezačal reznout vlivem vzdušné vlhkosti. Soustruh bude v dílně na dvoře bez možnosti vytápění. Na odstranění oleje a zbytků vosku použiju tech. benzín, ale čím soustruh, kleštiny, delíčku, nástroje ... znovu ošetřit proti korozi?

2. k soustruhu je jak výškový suport, frézovací nástavec, MN828+829 tak dělička MN830. Podle návodu se frézovací nástavec nasazuje místo nožové hlavy. Upínací šroub nožové hlavy na příčném suportu je M10 a díra v nástavci je cca 12mm (není opracovaná napřesno). Používá se při upnutí nástavce nějaká distanční vložka, trubka 12/1, která vymezí vůli mezi šroubem a tělem nástavce? Nebo se nástavec jen nasadí bez vložky, dorazí a následně zajistí maticí M10 s podložkou?

3. podle obrázku v návodu je dělička upnuta na výškový suport MN828, ale tím je osa obrobku upnutého v děličce kolmo na osu vřetene (obráběcího nástroje). Je možné upnout děličku tak aby byla osa obrobku rovnoběžná s osou vřetene? Zkoušel jsem přiložit děličku na upínací úhelník k výškovému suportu MN829, ale s ohledem na to že úhelník je úzký (krátký) tak se tam dělička nevejde. Využít bych jí chtěl třeba pro vrtání děr pro dráty v náboji jízdního kola apod.

Myslím, že na začátek to stačí a předem děkuji za rady. S pozdravem Tomáš
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“