když se nedaří :-(
Moderátor: sysel
Nakonec byl problém kousek za vpustí, kde kořen prorostl potrubím a ta tak nestíhala takovejhle nápor vody odvést. A když se večer zbavíš vody a seš rád že si lehneš tak přijde druhý kolo….. A to jsem tu měli jen pár cm, třeba půl metr si představit nedokážu.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
kopal jsem takovou keramiku, když majiteli přestala odtékat voda z přepadu co tam měl 40let, bylo to cca 40m, jak to napojovali na hlavní řád, tak to jen zasypali a neutěsnili a strom co stál kousek od toho tam škvírou natáhl kořeny a těch 40m ucpal, koukal jsem jak puk, takovej šulín z jemných kořenů, někde bych ještě vyhrabal fotky 
je třeba zintenzivnit "boj s přírodou"

je třeba zintenzivnit "boj s přírodou"

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Vcera jsem dostal pripomenuti ohledne bezpecnosti pri obrabeni.
Vrtal jsem zavitovku 16mm 12.9 jako uz mockrat, abych si udelal redukci M16/M12 do upinacu.
Vsechno slo normalne, predvrtano 7mm a dokonceni 10.3mm. Pri vrtani tim vetsim vrtakem tak 15mm hluboko najednou silna rezonance a krup. Jeden fragment letel skoro axialne pres 7m a zapichnul se do zdi. Kdybych stal o par cm vic ke koniku, slo to do mne. Bryle jsem sice mel, ale kozenou zasteru ktera by me snad ochranila, tu ne. Celkem mi zatrnulo. Rezonance byla nahla a mel jsem jen zlomek vteriny na reakci, nestihnul jsem to.
Chodite soustruzit vzdy radne ustrojeni?

Vrtal jsem zavitovku 16mm 12.9 jako uz mockrat, abych si udelal redukci M16/M12 do upinacu.
Vsechno slo normalne, predvrtano 7mm a dokonceni 10.3mm. Pri vrtani tim vetsim vrtakem tak 15mm hluboko najednou silna rezonance a krup. Jeden fragment letel skoro axialne pres 7m a zapichnul se do zdi. Kdybych stal o par cm vic ke koniku, slo to do mne. Bryle jsem sice mel, ale kozenou zasteru ktera by me snad ochranila, tu ne. Celkem mi zatrnulo. Rezonance byla nahla a mel jsem jen zlomek vteriny na reakci, nestihnul jsem to.
Chodite soustruzit vzdy radne ustrojeni?

TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
já nevim ale v životě by mě nenapadlo tohle vrtat 7 a pak se snažit vrtat 10...to je jasnej konec už z principu...protože se snaží vrtat bokem a stoupáním vrtáku....břit na špičce nemá co vrtat.......bez předvrtání jedu klidně 32 vrtákem
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Když už musím takto vrtat, třeba i plasty vždy si přebrousím vrták, ztupím ploškami ostří, aby se nemohl zakousnout a jen odkrajovalo.
Pak to člověk udrží i v ruce třeba akučkou.
Pak to člověk udrží i v ruce třeba akučkou.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
nesouhlasím, když potřebuju např. přesnou díru třeba 10mm tak klidně předvrtávám i 9.7mm vrtákem. Zde mám právě účel aby špička nejela protože když nabrousím vrták mírně nesouměrně tak vrták 10mm klidně udělá 10.3mm díru. Nevzpomínám si že bych s tím měl někdy podobný problém jaký se zde řeší. Důležité je aby se vrták nepřehřál. Nebo např. na CNC jsem vrtal trubičku z 7,8mm na 8mm na délce 10mm a 300ks bez problému zmákl HssCo5 vrták.
Spíše bych viděl problém že je to vrták Lidlu, nedostatečné chlazení, velké otáčky nebo nepřiměřený posuv
Vrtáky ani tak nebezpečné nejsou ale zato z závitníků jde respekt, takový šrapnel z M10 dokáže rozbít i ochranné sklo na CNC, to už jsem viděl několikrát.
...no a já mám zase na paměti od jednoho chlapíka, co ho strojařina na konvenčních strojích živila celej život, že předvrtávám do železa na větší průměry vrtákem, kterej je jen o trochu větší než je průměr středu (čelní plošky) finálního vrtáku. Pokud jsem někdy byl nucenej převrtávat blízký průměry, tak jsem čekal podobnej průser jako je na obrázku výše a mnohdy se taky dostavil
Hlavně že se nikomu nic nestalo

Hlavně že se nikomu nic nestalo

-
- Kontaktovat uživatele:
To bol od koho vrtak? Som este nezazil...Dawe píše: ↑8. 9. 2023, 5:50 Vcera jsem dostal pripomenuti ohledne bezpecnosti pri obrabeni.![]()
Chodite soustruzit vzdy radne ustrojeni?![]()
Ja prave taky ne. Vrtak byl obyc genericky DIN 338, HSS povlakovany TiN, kupovany 2019 z nemeckeho eshopu pres eBay, vyroba asi Cina.
Dival jsem se na ten lom pod mikroskopem a vypada to na unavu. Zacina pobliz pricneho ostri a dolamuje se smerem ke driku, proto ten podivny uhel letu

Muzu to prip. vyfotit, kdyby to nekoho zajimalo.
Modros> 1200MPa, L/D=15.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
-
by mě zajímal (naprosto vážně) čínskej "vrták" co nemá

Si doporučuju zkusit urazit pořádnou (normální) vrtákovou 830 a pak generický čínský vrták - viz jestli mají stejnou houževnatost a strukturu. O řezivosti (životnosti) ani nemluvě.