Moderátor: sysel
Já dal do své FVE cca 250 000 Kč a v ostrovním režimu (90% domu) jedu od půlky června. Zatím mám vyrobeno a spotřebováno cca 1475 kWh. Na DS jsem se připojoval jen asi 3x, když bylo několik dní pod mrakem, abych na NT dobyl baterie. Od přepnutí na ostrov jsem z DS odebral jen cca 150 kWh.
No tak to bys mohl mít návratnost do pěti let. Ale kdyby byla cena 1kWh z DS kolem reálných 3Kč, tak už by to tak veselé nebylo. Kolem 16 let. To je maximální životnost baterek, měničů, takže tak 20-25 let. A do toho bys nejspíš nešel. A bez dotace tuplem.Mart76 píše: ↑27. 9. 2022, 2:02Já dal do své FVE cca 250 000 Kč a v ostrovním režimu (90% domu) jedu od půlky června. Zatím mám vyrobeno a spotřebováno cca 1475 kWh. Na DS jsem se připojoval jen asi 3x, když bylo několik dní pod mrakem, abych na NT dobyl baterie. Od přepnutí na ostrov jsem z DS odebral jen cca 150 kWh.
Zatím jsem s FVE spokojen a čekám na zimu.
Nemám dotace. Stavěl jsem si to sám, takže do toho není započítaná práce.bobik píše: ↑27. 9. 2022, 2:30No tak to bys mohl mít návratnost do pěti let. Ale kdyby byla cena 1kWh z DS kolem reálných 3Kč, tak už by to tak veselé nebylo. Kolem 16 let. To je maximální životnost baterek, měničů, takže tak 20-25 let. A do toho bys nejspíš nešel. A bez dotace tuplem.Mart76 píše: ↑27. 9. 2022, 2:02Já dal do své FVE cca 250 000 Kč a v ostrovním režimu (90% domu) jedu od půlky června. Zatím mám vyrobeno a spotřebováno cca 1475 kWh. Na DS jsem se připojoval jen asi 3x, když bylo několik dní pod mrakem, abych na NT dobyl baterie. Od přepnutí na ostrov jsem z DS odebral jen cca 150 kWh.
Já jsem si udělal ostrovní srandasystémek, je to jeden solární panel 2x1 m, aku 220 Ah, stálo mě to asi 38.000,- Kč a krmím tím systém EZS domku (cca 40 W) a plynový kotel ÚT (klid cca 6 W, topení cca 60 W, ohřev vody cca 90 W) a také z toho nabíjíme iPhony, iPady, eBooky. Mám to instalované od poloviny června, zatím to jen asi 3x neutáhlo (bylo zamračeno nebo pršelo), jinak samo se to přepíná, takže spadne-li napětí na aku na 11 V, tak to měnič vyhodnotí a vypne výstupy a tím se to pomocí relé přepne na napájení ze sítě, když napětí na aku stoupne na 12 V, tak se to přepne zase na solár.Mart76 píše: ↑27. 9. 2022, 2:02Já dal do své FVE cca 250 000 Kč a v ostrovním režimu (90% domu) jedu od půlky června. Zatím mám vyrobeno a spotřebováno cca 1475 kWh. Na DS jsem se připojoval jen asi 3x, když bylo několik dní pod mrakem, abych na NT dobyl baterie. Od přepnutí na ostrov jsem z DS odebral jen cca 150 kWh.
Ale Mexi, trošku nadhledu
Ahoj máš to pěkné , ale pozor na tu baterku - rychle ji odrovná to když bude třeba přez noc zůstávat vybitá .pavlík píše: ↑27. 9. 2022, 3:04Já jsem si udělal ostrovní srandasystémek, je to jeden solární panel 2x1 m, aku 220 Ah, stálo mě to asi 38.000,- Kč a krmím tím systém EZS domku (cca 40 W) a plynový kotel ÚT (klid cca 6 W, topení cca 60 W, ohřev vody cca 90 W) a také z toho nabíjíme iPhony, iPady, eBooky. Mám to instalované od poloviny června, zatím to jen asi 3x neutáhlo (bylo zamračeno nebo pršelo), jinak samo se to přepíná, takže spadne-li napětí na aku na 11 V, tak to měnič vyhodnotí a vypne výstupy a tím se to pomocí relé přepne na napájení ze sítě, když napětí na aku stoupne na 12 V, tak se to přepne zase na solár.Mart76 píše: ↑27. 9. 2022, 2:02Já dal do své FVE cca 250 000 Kč a v ostrovním režimu (90% domu) jedu od půlky června. Zatím mám vyrobeno a spotřebováno cca 1475 kWh. Na DS jsem se připojoval jen asi 3x, když bylo několik dní pod mrakem, abych na NT dobyl baterie. Od přepnutí na ostrov jsem z DS odebral jen cca 150 kWh.
Musím říci, že jsem měl dát ty panely dva a jelo by to asi nonstop, ale narazil jsem na set s jedním panelem a trochu jsem to nedocenil, myslel jsem si, že to utáhne. Podle údaje solárního regulátoru už to dalo cca 152 kWh.
Jinak ale hlavní motivace, která mě k tomu vedla byla mít něco, co by nám v případě blackoutu poskytlo nějakou elektřinu, ale mám ještě benzínový agregát, takže dohromady by to něco zachránilo...IMG_1317 (002).jpg