EAGLE PCB Rady začátečníkovi
- Zdenek Valter
Ještě poslední dotaz dnes - dá se udělat pájecí plocha součástky tak, aby v jedné vrstvě byla malá (TOP) a v druhé (BOTTOM) velká?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
Díky !!!
- Zdenek Valter
Doufám, že ten přímý bude mít stejnou rozteč.
Zajímavé! Mluvíš o PADech, že? Skoro bych řekl, že ne, ale nevím jistě, při nejhorším můžeš nastavit malý PAD a v té jedné vrstvě ho "zvětšit" pomocí draw line/circle/arc..Zdenek Valter píše: ↑6. 2. 2021, 9:15 Ještě poslední dotaz dnes - dá se udělat pájecí plocha součástky tak, aby v jedné vrstvě byla malá (TOP) a v druhé (BOTTOM) velká?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- Zdenek Valter
Věděl bys Tomíku jak se dá vytvořit pomocná mřížka pro footprint?
Rozměry vývodů nejsou zrovna v rozumném defaultním rastru, ani setiny palce
Rozměry vývodů nejsou zrovna v rozumném defaultním rastru, ani setiny palce

- Zdenek Valter
Je to tak - zkusím to.Thomeeque píše: ↑6. 2. 2021, 9:45Zajímavé! Mluvíš o PADech, že? Skoro bych řekl, že ne, ale nevím jistě, při nejhorším můžeš nastavit malý PAD a v té jedné vrstvě ho "zvětšit" pomocí draw line/circle/arc..Zdenek Valter píše: ↑6. 2. 2021, 9:15 Ještě poslední dotaz dnes - dá se udělat pájecí plocha součástky tak, aby v jedné vrstvě byla malá (TOP) a v druhé (BOTTOM) velká?
Nějaký je v téhle knihovně. Ale moc pěkně to namalované není.Zdenek Valter píše: ↑6. 2. 2021, 8:26 Opět dotaz na zkušené - hledám v knihovnách konektor Centronix 50p do DSP.
Věděl by někdo?
To bych vědělZdenek Valter píše: ↑6. 2. 2021, 9:47 Věděl bys Tomíku jak se dá vytvořit pomocná mřížka pro footprint?
Rozměry vývodů nejsou zrovna v rozumném defaultním rastru, ani setiny palce![]()

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- Zdenek Valter
Díky chlapi, zas jste mne nakopli správným směrem
- picom podklady
- Mex dodal studijní materiál
- Tomík s tím, že si můžu udělat mřížku s libovolnou roztečí a ne jí jenom zjemňovat
- t256 s posledním kopancem přímo do černého, příkaz "Patern" jsem už používal v souvislosti s rotačním přepínačem !!!
- picom podklady
- Mex dodal studijní materiál
- Tomík s tím, že si můžu udělat mřížku s libovolnou roztečí a ne jí jenom zjemňovat

- t256 s posledním kopancem přímo do černého, příkaz "Patern" jsem už používal v souvislosti s rotačním přepínačem !!!
Pěkně jsi ho namaloval.
Malinkatý hint: když maluješ figuru podle datasheetu, tak je dobré (podle mě) změřit průměr pinů na fyzickém konektoru. Nebo to aspoň odečíst z nějakého výkresu.
Ale nebrat bezhlavě doporučení výrobce na velikost děr u TH součástek.
Často výrobce udělá nohu 0.6x0.6mm, ale v dokumentaci napíše "doporučený průměr vrtání 1.2mm".
Ano, do velkých děr se nohy pak strkají snadno. Jenže součástky pak mají vůli, a po zapájení jsou pak buď různě našikmo, nebo je to pak hodně pracné to průběžně srovnávat (když to chce mít člověk pěkné a osazuje to ručně).
Mám třeba z Číny nějaké moduly s LED 7-segmentovkami. Docela by se mi hodily napojit je na odměřování. Ale tady taky výrobce použil velké díry na tenké nohy, a ty jednotlivé části displeje jsem proti sobě různě poskákané. Asi jsem moc velká cíťa, ale je to tak hnusné, že jsem je raději nepoužil. Možná je někdy přeletuju a srovnám, ale je to děsná práce.
Jinak na to změření průměru jsem si nadělal úzké proužky tišťáku s odstupňovanými dírami po 0.05mm (pro 0.3-0.8mm) a po 0.1mm pro větší průměry.
Někdy se totiž šuplerou na konektorech měří dost blbě, tak je snažší to zkusit.
Malinkatý hint: když maluješ figuru podle datasheetu, tak je dobré (podle mě) změřit průměr pinů na fyzickém konektoru. Nebo to aspoň odečíst z nějakého výkresu.
Ale nebrat bezhlavě doporučení výrobce na velikost děr u TH součástek.
Často výrobce udělá nohu 0.6x0.6mm, ale v dokumentaci napíše "doporučený průměr vrtání 1.2mm".
Ano, do velkých děr se nohy pak strkají snadno. Jenže součástky pak mají vůli, a po zapájení jsou pak buď různě našikmo, nebo je to pak hodně pracné to průběžně srovnávat (když to chce mít člověk pěkné a osazuje to ručně).
Mám třeba z Číny nějaké moduly s LED 7-segmentovkami. Docela by se mi hodily napojit je na odměřování. Ale tady taky výrobce použil velké díry na tenké nohy, a ty jednotlivé části displeje jsem proti sobě různě poskákané. Asi jsem moc velká cíťa, ale je to tak hnusné, že jsem je raději nepoužil. Možná je někdy přeletuju a srovnám, ale je to děsná práce.
Jinak na to změření průměru jsem si nadělal úzké proužky tišťáku s odstupňovanými dírami po 0.05mm (pro 0.3-0.8mm) a po 0.1mm pro větší průměry.
Někdy se totiž šuplerou na konektorech měří dost blbě, tak je snažší to zkusit.
A pro ty, co chtějí zadávat výrobu DPS nějakému výrobci. U děr je při výrobě nutné specifikovat, jestli jsou v návrhu konečné průměry děr nebo jde o průměry vrtáků.
Jde o to, že u prokovených děr se po vrtání zmenší průměr cca o 0,1 mm.
U normálních součástek to problém dělat nebude, ale třeba u press-in konektorů to může být průšvih.
Pokud se výrobci zadá, že se jedná o výsledné díry, tak si automaticky provede kompenzaci vrtáků.
Jde o to, že u prokovených děr se po vrtání zmenší průměr cca o 0,1 mm.
U normálních součástek to problém dělat nebude, ale třeba u press-in konektorů to může být průšvih.
Pokud se výrobci zadá, že se jedná o výsledné díry, tak si automaticky provede kompenzaci vrtáků.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)