Taky stavím... "CNC"
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To, že jsi nic nenaměřil znamená, že měřicí metoda nebyla správná. "Něco" by se mělo naměřit i u železa, natož u plastu. Spíš bych doporučoval vzít "hodinky", dát je do stojánku a pod ně dát nastojato desku vytaženou z ledničky a pozorovat, co se bude dít jak se bude ohřívat na teplotu prostředí. Ať už je to měřidlo jakékoliv, měření by mělo být uspořádané tak aby se to pohnulo aspoň tak o 10 dílků aby se z toho dalo něco vypočítat.
Aleš Procháska
Takže... dal jsem testovaný předmět do mrazáku... (-20°C) a pak jsem ho nechal zase ohřát na pokojovou teplotu 28°C (šílený vedro tu je...) rozdíl teplot je tedy 48°C a analog posuvka se pohla na 10cm asi o "0,4-0,5" desetiny což je 0,5mm na metr, ale při těch 48°C teplotního rozdílu... a tam, kde mašina bude... se teplota pohybuje (léto zima) asi tak o +-5°C takže tepelnou roztažnost bych zřejmě zanedbal... co myslíte pánové? PS: hodinky by byli lepší... jenže je nemám (zatím...)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
0.4 desetiny čili 0.04 mm? To odpovídá koeficientu 0.04/100/48=0.000008, což je na vrstvený plast na bázi papíru dost málo (jako sklo a o půlku míň než železo). Osobně myslím, že děláš nějakou chybu. Buď v měření nebo v určení materiálu - třeba je to laminát z borosilikátového skla 
viz http://en.wikipedia.org/wiki/Coefficien ... _expansion

viz http://en.wikipedia.org/wiki/Coefficien ... _expansion
Aleš Procháska
Aleši myslím si a ty asi taky, že měřit jakoukoliv posuvkou v setinách je blbost. Jedině měření mikrometrem nebo hodinkama nám dá solidní použitelné výsledky.
Rosta.

Já vím no...Bob píše:Aleši myslím si a ty asi taky, že měřit jakoukoliv posuvkou v setinách je blbost. Jedině měření mikrometrem nebo hodinkama nám dá solidní použitelné výsledky.Rosta.

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím si přesně totéž, na druhou stranu - co si DemX s přesnou hodnotou roztažnosti počne? Kromě výborného cvičení v měření (což je také užitečná věc) je to dost k ničemu. Stejně to z toho udělá protože určitě tuší, že u prvního kusu bude muset řešit víc a složitějších problémů než že se to s kolísáním teploty bude kroutitBob píše:Aleši myslím si a ty asi taky, že měřit jakoukoliv posuvkou v setinách je blbost. Jedině měření mikrometrem nebo hodinkama nám dá solidní použitelné výsledky.Rosta.

Aleš Procháska
musím říct, že teď jste to vystihl úplně přesně... protože budu rád, když to vůbec bude jezdit... a když to něco obrobí a alespoň trochu přesné, tak budu "happy"...Myslím si přesně totéž, na druhou stranu - co si DemX s přesnou hodnotou roztažnosti počne? Kromě výborného cvičení v měření (což je také užitečná věc) je to dost k ničemu. Stejně to z toho udělá protože určitě tuší, že u prvního kusu bude muset řešit víc a složitějších problémů než že se to s kolísáním teploty bude kroutitHlavní je asi vzít v úvahu, že to má téměř jistě podstatně jinou roztažnost než ocel a hliník a že se to tudíž nesmí po jedné straně pevně sešroubovat s plechem a podobně
Pánové mám konstrukční problém... zjistil jsem, že ta mašina je tak široká, že se nedělá tak dlouhý řemen...
myslíte, že by šlo použít řešení dvou kratších? jako motor uprostřed se širokou řemenicí... (samozřejmě dva oddělené prostory pro řemeny) a na každou stranu vést samostatný řemen...

A když už jsem u řemenů... kde je kupujete? občas někde čtu "HTD3/1263,šířka 9mm, cena 189,-Kč bez DPH /ks" a přitom mě posílali z T.E.A. TECHNIK s.r.o. nabídku na řemen dlouhý jen 168mm a ten stál 65Kč... a 192mm už skoro 100Kč... tak nechápu, jak je možné že 1263 stojí tak málo...

A když už jsem u řemenů... kde je kupujete? občas někde čtu "HTD3/1263,šířka 9mm, cena 189,-Kč bez DPH /ks" a přitom mě posílali z T.E.A. TECHNIK s.r.o. nabídku na řemen dlouhý jen 168mm a ten stál 65Kč... a 192mm už skoro 100Kč... tak nechápu, jak je možné že 1263 stojí tak málo...
Naposledy upravil(a) DemX dne 17. 8. 2009, 4:13, celkem upraveno 1 x.
CZ_Pascal píše:Samozřejmě pokud zachováš stejné převodové poměry pro obě strany tak není důvod aby to nefungovalo

jasnýýýý dělejte si tu ze mě srandičkyCZ_Pascal píše:Ale jeste jsi nepochopil ze zkusenost je "nesdělitelná"

DemX: spousta lidi je zde ve veku kdy uz jim nedela radost si delat z druheho soufky a posmivat se ci se dokonce nad nekoho nadrazovat
jen ti proste porad dokola rikaji, ze jsi prestrelil.
ti, co te vice mene "podporuji" zvolili jiny postup - spis se te snazi dostat tam, kde jsou vsichni ostatni, cili malinko pri zemi...
mimochodem zahod ten 3Dmax a zkus delat v necem rozumnem, ja pouzivam levny Rhinoceros (ve skolni verzi je to legal za cca 7000)...treba, nebo nejaky free programek
ti, co te vice mene "podporuji" zvolili jiny postup - spis se te snazi dostat tam, kde jsou vsichni ostatni, cili malinko pri zemi...
mimochodem zahod ten 3Dmax a zkus delat v necem rozumnem, ja pouzivam levny Rhinoceros (ve skolni verzi je to legal za cca 7000)...treba, nebo nejaky free programek
Prichy
To jste špatně pochopil... já to bral jako srandu sám na sebe... že občas jsem dosti tvrdohlavý... a předat mi nějakou tu zkušenost je problém... A to není max... v něm by vypadala ta vizualizace úplně jinak... možná líp než ve Rhinu, ale proč pro ty to účely?... je to obyčejný Inventor 2009 ve studentské verzi... Rhinoceros mám někde taky... ale ještě jsem neměl potřebu ho použít... I když práce v něm vypadala na videích velice pěkně...prichy píše:DemX: spousta lidi je zde ve veku kdy uz jim nedela radost si delat z druheho soufky a posmivat se ci se dokonce nad nekoho nadrazovat