Taky stavím... "CNC"

Odpovědět
DemX
Kontaktovat uživatele:

7. 8. 2009, 10:08

Zdravím, měl bych tu na Vás pár technických dotazů... Mechanickou část bych snad zvládl sám a mám i možnost ji vyrobit... Ale chtěl bych použít elektroniku z webu pana Maczáka (přijatelná cena) http://maczaka.webz.cz/deskata.htm . Starosti mi ovšem dělají motory, které bych měl použit... Chtěl jsem použít motory SX17-1705 (cena krásných 375kč/ks), které mají statický moment 0,5Nm ovšem při proudu 1,7A seriově a 3,4A paralelně (elektronika je do 1,5A) ale předpokládám že 0,2A při aktivním chlazení počítačovým chladičem (procesoru) nebude tolik vadit. Následně jsem ale zjistil, že v návodu k elektronice je zapojení paralelní (ještě k tomu zvýrazněné) tak jsem znejistěl jestli se dá tento driver použít i sériově... (nevidím důvod proč by ne) protože jinak použít onen motor SX17-1705 by byla vražda driveru... (chápu-li problematiku "Ampér" dobře.. fyzika mi nikdy nic moc neříkala :lol: ). S tím vším souvisí i napájení, které mám vymyšlené následovně: "toroidní trafo 230V / 1x9V / 1x1A + 1x20V/ 1x7A" kde bych po usměrnění můstkem a přídáním 4000-4700uf na každou ampéru. Měl snad dostat vyhovující zdroj. (9V větev bych použil pro napájení aktivního chlazení...)

Přikládám vizualizaci mého stroje i s rozměry. A chtěl bych se zeptat jestli by i pro osu X stačil motor SX17-1705 případně SX23-1012 (nebo pro mě jako studenta velice drahý, ale silnější SX23-1020) Adresa na katalog microcon: http://www.microcon.cz/pdf2008/14-20.pdf Mám v plánu přenášet výkon motorů na trápezy TR-16-4 pomocí ozubených řemenů HTD síře 9mm a řemeniček s poměrem 1,88 (z programu contitech) buď pro zvýšení rychlosti posuvu (při dostatku síly) nebo pro zvýšení síly... (vetší a menší / menší a větší) snad chápete jak to myslím. Ještě k materiálu: mechanika je vyprojektována z materiálu "stratificato" pod tlakem lisovaný materiál, který je teplotně stály a při dané tlouštce se "nijak" nekroutí... prostě bych řekl, že to bude mnohem přesnější a pevnější než třeba z MDF nebo dokonce z dřevotřísky...... Jednotlivé díly jsou většinou odděleny distančními sloupky v podobě hliníkové trubičky, která je provlečena závitovou tyčí a celé je to proti sobě staženo matkami... Co se pohybu týče X a Y jezdí po vozíčcích z ložisek - pokus (lehce vyměnitelná součást třeba i za kvalitní vozíky...) a osa Z jezdí v kluzných pouzdrech iglidur (snad to není reklama). a všude jsou použity tyče o průměru 20mm podepřené alespoň nějakým způsobem než žádným - foto. Posun v X je centrálním šroubem :oops: (nepěkné řešení - vím a proto je počítáno i s možností dokoupení dalšího trapézu a umístění dvou po stranách)

A to hlavní: určení je hlavně pro frézování balzy, překližky, dřeva, maximálně hliníku... a to jen občas a vzhledem k motorům i hodně pomalu

Prosím o pomoc a předem děkuji za Váš čas a snad nejsem moc náročný tak mě hned neukamenujte... ještě jednou díky
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) DemX dne 18. 8. 2009, 12:17, celkem upraveno 1 x.
.xxx.

7. 8. 2009, 11:26

tvary pekny - coz o to
... pevnostne je to ale nesmysl-zvlast pri takovych rozmerech - s tim nepujde obrabet ani papir
pipa
Kontaktovat uživatele:

7. 8. 2009, 11:29

Pěknej výkres, jenže je tu pár, spíš hodně otazníků (předem se Ti omlouvam za to, co asi nechceš slyšet, když sis s tim dal takovou práci). Jakej bude průměr těch tyčí ? To se ti prohne, snad už i vlastní vahou (minimálně osa X) Na Y to samý (vidim ty 3 podpěry, ale s tímhle "podepřením" jako by tam nebyly). Mimochodem - ten portál co jezdí po tyčích - vidím tam jenom 2 ložiska (přepokládám, že ložiska) ze shora, a ze spodu nic - to ti bude vaklat.. Ale to jen tak okrajově, protože se ptáš na něco jinýho.
K těm driverům a motortům - nejde o zapojení driverů, jestli paralelně nebo sériově. Paralelně nebo sériově se zapojují cívky v motoru. Při paralelním budeš mít větší proud na požadovanej kroutící moment, ale zase bude o trochu větší než v sériovym zapojení. Najdi si to tady na fóru v příslušný sekci - je to o motorech a jejich zapojení snad vše a dost do podrobna. Ikdyž to budeš mít jenom na balzu a překližku, určitě použij silnější motor, než je 0,3Nm. Navíc jestli to chceš připojit na Tr. 16x4 v délce 1300mm, je to přece jenom už dost hmoty, a ten motor to asi nezvládne (pokud to nebudeš roztáčet extrémně pomalu)
Jo a ten kond je (doufám, že ses jenom přepsal) v mikroFaradech (uF).
Jestli si stjůdent, tak bych se bejt tebou pustil napřed do něčeho menšího, vyjde tě to aj levnějc. Sám sem student a taky stavím, takže to znam. Zezačátku sem si řek, že se chci vejít do 10k. Chyba lávky :lol: Už v tom mam 16 a ještě něco potřebuju :(
www.tc-pipa.wz.cz
DemX
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 12:06

Koukám rychlíci... :wink: no popravdě jsem čekal, že to nebude tak jednoduchý... ale pro pana .xxx. je vidět, že nezná tento materiál... už jsem z něj něco (nájezdy pod auto) dělal a dost podobně - taky stažené jako tady na cnc a 1,5 tunový auto to udrželo aniž by to povolilo... takže ten papír či kartón by to vzalo... ale to je jen pro info... I když přiznávám že zkrut na Y by mohl vznikat, ale ne u materiálu jako je balza, kterou to bude dělat z 90%...

A pro pipa - jsou tam ložiska i zespodu (dokonce jsou stavitelná odtlačením po ose červíky) jen je zrovna v tomto pohledu zakrývá "podepření"... jen mi teda neříkejte, že by se to tak extrémně prohnulo jako jestli by to mezi těmy vzpěrami udělalo 0,1 tak mi je to fuk... a stále jde jen o výkresy a ty lze upravit... případně podpěry přidat...

Jen pro názornost podpěra z profilu:
Obrázek

PS: těch 10000 je nedosažitelná hranice zřejmě... ale dejme tomu že na superdrahý a kvalitní věci nemám... A zase si říkám, že udělat něco menšího je škoda, když už teda něco stavím... protože co bych dělal s mašinkou TŘEBA o ploše 20x20... když dělám (ručně) díly k letadlům třeba metrové... ale to už je zase věc potřeby a názoru...
pipa
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 12:23

Tak na ose X podpěry nemáš, to je zcela evidentní. A že se ti to na metru prohne o 0,1mm ? Jakmile zajedeš do překližky, tak se ti z osy X stane vibrátor, a v důsledku toho se ti rozklepe celá mašina. V takovym případě na hliník zapomeň už uplně. Musel bys tam mít sakra tlustý tyče, aby ti to nevibrovalo (stejně to bude vibrovat, ale tak, že to vadit nebude). Nebo alespoň podepřený, jenže nějak pořádně, ne po 30centimetrch, ale stejně by to chtělo minimálně 20mm tyče. To samý osa Y. Prohlídni si tady v sekci "naše mašinky" jak se ty mašiny dělaj. Tohle je mrháním tvým časem. Ale jestli si rád hraješ, tak proč ne =)
Kdybys mezi stojny portálu vrazil ocelovej profil a na něj lineáry, tak by tě to vyšlo skoro stejně a tuhost by se ti rapidně zvedla.
www.tc-pipa.wz.cz
DemX
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 12:56

A nevím, kde jsem psal co to je za tyče, ale jsou to všude EN 10278 20mm/170kč za metr... A lineáry jako třeba tohle? http://www.cncshop.cz/LV.htm já jen, že to už je opravdu trochu mimo mojí cenovou relaci... a i kdyby, tak jen pravá podepřená tyč stojí majlant... a nutno podotknout, že materiál, ze kterého by se to mělo vyrobit budu mít úplně zadarmo... takže fantazii se meze nekladou... jenže designové srdce ve mě se nechává strhávat estetickou stránkou věci více než funkční - bohužel...

no začínám mít pocit, že asi zůstanu u ručního "pižlání"... a na strojové výrobky zapomenu...
pipa
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 1:17

Ty tyče by měli být alespoň povrchově kalený, jinak se ti to hned vyjezdí a budeš furt dotahovat to spodní ložisko. A to jsme hned s cenou jinde, ne na 200.-/m. Neříkám, že lineáry musíš kupovat nový a ještě v prvnim krámu co najdeš. Už sám vidíš, že by lineáry vyšly skoro stejně jako podepřená tyč.
Já nevim, že si nenecháš poradit. 20mm nepodepřená je v metrový dýlce nic. Buď pořádně podepřít, a nebo o hodně větší průměr. Teď si ještě k tomu vem, že ti po nich bude jezdit Zetko, který bude něco vážit+vřeteno. Bude se ti to při 20mm nepodepřených prohýbat už jenom tim, že tam to Zetko vubec bude.
Na strojový výrobky zapomenout nemusíš, ale nejdřív pročti fórum a pak namaluj další návrh.
www.tc-pipa.wz.cz
DemX
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 1:39

fórum jsem se snažil zkoumat 2 měsíce... a jak to dopadlo... Jenže mám pocit že drtivá většina témat se vždycky zvrhne ve slovní souboj dvou nebo tří zúčastněných... a následně se stejně baví úplně o něčem jiném než na začátku... Ale jsou tu i lidé kterým to jezdí i po šuplíkovejch posuvech co se dávaj do kredencí... a asi úspěšně... tak já nevím no...
Tedy dejme tomu, že předělám Y (ten se mi taky nelíbil jen zvítězila lenost) a dám všude kalený 20mm 500kč/m (stále lepší než 3000 za metr lineáru)... A hlava Z je snad dost pevná... zapracuju na úpravách a hodím to sem...
CZ_Pascal

8. 8. 2009, 8:53

Ahoj, Rozhodne se nenech odradit :-)
Zdejší rady sice většinou vypadají jako kritika, ale jsou psány s dobrým úmyslem. Problem je v tom ze kazdy vidi tu tvou konstrukci svym pohledem a svymi pozadavky a to nemusi pro tebe platit. Ty 20mm tyce budou na balzu urcite stacit a pokud nebudes delat 3D (vetsinou se z balzy rezou stejne zebra a podobne tvarovky z ploche desticky) tak ti ani tech 0,1mm nijak moc nevadi. Frezku ale musis tocit na rozumnych otackach a mit ostre nastroje aby se ti to nerozvibrovalo. Pokud to bude pri obrabeni preklizky vibrovat tak mas spatne zvolene rezne podminky. Nezanedbatelna je take vaha osy Z, ktera samozrejme souvisi s frekvenci vibraci. Jinak ti od materialu odskočí pul kila a jinak se bude chovat 5 kilo. Taky by me docela zajimalo kudy jezdi spodni lozisko pro osu X kdyz tam jsou ty podpery. Dalsi vec je ze by bylo lepsi (i kdyz se to hure stavi) kdyby se ti loziska opiraly o tyce valcovou plochou a ne jen hranou teto plochy. Ono se sice zda ze kaleny kov je tvrdy, ale vse ma sve meze nehlede na namahani loziska v jinem smeru nez pro ktery je stavene.
Z esteticke stranky veci take nepolevuj protoze je nedilnou soucasti, ale musis ji skloubit s funkcnosti tak abys byl na konci spokojeny.
Motory nepodcenuj. 0,5 Nm je malo na tuhle velikost. Konstrukce se malinko skříží při zátěži a začne klást odpor to co se zdálo že chodí lehce. Navic pokud udelas chybu v konstrukci tak vzhledem k tomu ze mas nejaky ten material zadarmo tak muzes ledacos upravit. Motory uz nikdy neupravis a takhle slabe zde ani neprodas. Pod 1Nm nejdi.
Tesim se (jako my vsichni) ze sem das jeste par navrhu - vizualizaci mas provedenou pekne :-)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 11:01

DemX píše:... ale pro pana .xxx. je vidět, že nezná tento materiál... už jsem z něj něco (nájezdy pod auto) dělal a dost podobně - taky stažené jako tady na cnc a 1,5 tunový auto to udrželo aniž by to povolilo...
Nic ve zlým, ale ten materiál spíš neznáte vy... Když se počítá tuhost nějakého stroje tak nezáleží na pevnosti materiálu (protože pevnostně je to prakticky vždycky mohutně předimenzované) ale hlavně se bere v úvahu modul pružnosti. A ten je například u všech ocelí dosti podobný, kolem 200 GPa, u hliníkových slitin je to 70 GPa apod. Takže pokud to neděláte třeba z monokrystalického diamantu :-) tak jsou všechny připomínky co tu lidi měli k tuhosti a pružení a vibracím relevantní aniž by museli znát konkrétní materiál.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 8. 8. 2009, 5:23, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
ferguson

8. 8. 2009, 12:09

Demx. ja som tiez student a urobil som si malu frezku. takisto som mal minimalny rozpocet (cca 4000 SK :oops: ) frezku som spravil pomocou vsetkych moznych clenov rodiny, firiem.... ale pouzil som na X os dve vodiace tyce priemer 16mm. maju dlzku 660mm a nie su podoprene. prehybaju sa uz len tym, ze som na to polozil suport (Y a Z os) o hmotnosti cca 10kg. pani ti radia dobre. ja som si poradit nenechal a predsa mali pravdu...
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 12:23

Jen k té použité elektronice a motorům. Sám mám motory s momentem 1,65 Nm + elektroniku od Alana a musím říct, že po půlročním provozu se mi to zdá dost slabé. Samozřejmě když to člověk vidí poprvé ožít je to super, ale s odstupem času :( Na netu se dají najít jiné a silnější drivery i když s ne tak pěkným návodem jako prezentuje pan Alan. Tak zkus zvážit i změnu driverů a motorů.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2009, 12:43

Svatá pravda - všechny připomínky co tu byly napsány.
Designově to máš nádherný, už jen proto bych to nevzdával. Cenově se dá dostat taky dost nízko, ale chce to vědět, na čem můžeš šetřit a na čem ne.

Jsou zde i konstrukce na šuplíkových pojezdech, nebo ložiska na normálním jeklu, a fungují. Sice nebudou super trvanlivé, ale budou fungovat, protože jsou relativně masivní, a chytře vymyšlené.

Řekl bych, že nároky na konstruktéra i na peníze rostou přinejmenším lineárně s velikostí stroje, takže bych řekl že ses trochu přecenil. Jdi dolů aspoň s délkou osy Y. Takhle dlouho bych ji rozhodně netahal za prostředek, musíš mít dva šrouby na krajích.

Podepři všechny vodící tyče, a bude to fungovat.
prichy

8. 8. 2009, 6:26

ja myslim, ze to bude kmitat jako svina uz je pri zapnuti vretene

ovsem pri pohledu na obrazky me napada moje sobe si tisicekrat polozena otazka :-D

nekde jsem slysel, ze dobre navrzeny profil je lepsi, nez plny material.....pro me, protoze nejsem strojne vzdelany mi to hlava nebere, protoze pokud budu uvazovat stejny material, stejne vlastnosti (ohyb, tah, tlak) tak mi nejak z logiky veci nevychazi ten "derovany" profil lepsi

jedine snad, ze by to melo jiny rozmer.

a rezonovat to musi jeste daleko vice......

ovsem mozna se pletu a nekdo mi zde da dukaz, ze to tak neni...a ja alespon odejdu zas o neco malo chytrejsi (bez smajliku, zcela vazne)

PS: uz mas predstavu, jak na tom budes nastavovat geometrii, musi sam za sebe rici, ze bych si na neco tak velikeho netroufnul a uz vubec ne tak, jak to myslis ty
Prichy
Hardmesr

9. 8. 2009, 6:43

Mladší kamarád se rozhodl postavit portálovku a požádal mne o spolupráci při stavbě v tom co trochu znám. Již delší dobu pročítám a pročítáme toto fórum, ale uvažuji i o vlastním vláknu, kde bych se pokusil s váma na fóru stavbu konzultovat. Zatím nemáme nic ani nakresleno a hledáme z čeho stavět a kde některé části obrobit. Portál by měl být pro jeho potřeby dost velký, obrábění hlavně dřevo, překližka a měkčí kovy.
Hovoří se tu o podepření tyčí a pohybových šroubů. I když su strojař, pořád nikde žádnou podpěru tyčí na nákresech nevidím (slepota). V čem spočívá? (Ne ta slepota, ty podpěry.) Je to něco podobného jak zde nakreslil DemX?
Stejně se tu hovoří o vibracích a na některých konstrukcích vidím trubky i uzavřené profily. Nepokusil se někdo pro snížení, nebo eliminaci vibrací vyplnit tyto profily plnící pěnou co se užívá ve stavebnictví pro izolace oken a pod? Možný by to za pokus stálo. Hardmesr.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“