Přikládám vizualizaci mého stroje i s rozměry. A chtěl bych se zeptat jestli by i pro osu X stačil motor SX17-1705 případně SX23-1012 (nebo pro mě jako studenta velice drahý, ale silnější SX23-1020) Adresa na katalog microcon: http://www.microcon.cz/pdf2008/14-20.pdf Mám v plánu přenášet výkon motorů na trápezy TR-16-4 pomocí ozubených řemenů HTD síře 9mm a řemeniček s poměrem 1,88 (z programu contitech) buď pro zvýšení rychlosti posuvu (při dostatku síly) nebo pro zvýšení síly... (vetší a menší / menší a větší) snad chápete jak to myslím. Ještě k materiálu: mechanika je vyprojektována z materiálu "stratificato" pod tlakem lisovaný materiál, který je teplotně stály a při dané tlouštce se "nijak" nekroutí... prostě bych řekl, že to bude mnohem přesnější a pevnější než třeba z MDF nebo dokonce z dřevotřísky...... Jednotlivé díly jsou většinou odděleny distančními sloupky v podobě hliníkové trubičky, která je provlečena závitovou tyčí a celé je to proti sobě staženo matkami... Co se pohybu týče X a Y jezdí po vozíčcích z ložisek - pokus (lehce vyměnitelná součást třeba i za kvalitní vozíky...) a osa Z jezdí v kluzných pouzdrech iglidur (snad to není reklama). a všude jsou použity tyče o průměru 20mm podepřené alespoň nějakým způsobem než žádným - foto. Posun v X je centrálním šroubem

A to hlavní: určení je hlavně pro frézování balzy, překližky, dřeva, maximálně hliníku... a to jen občas a vzhledem k motorům i hodně pomalu
Prosím o pomoc a předem děkuji za Váš čas a snad nejsem moc náročný tak mě hned neukamenujte... ještě jednou díky