EMC a karta s FPGA od MESA Electronics

Odpovědět
Pupak
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 7:14

Asi budu zase za blba,ale ja jsem se naivne domnival,ze Mesa podobne jako GME64 resi problem rychlosti CPU a nejakyho SW generovani pulsu.
Problem s latenci jsem videl jako dulezity jen pro provoz pres LPT.
Tyhle vase zavery me dost matou.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 7:25

robokop píše:predpokladam ze i to houpani v rychlosti je dano nizkym rozlisenim te delicky v mese
toho jsem se bal, jeste jsem to nezkousel pac mam problem vybrat vhodny PC snad v tydnu

melo by to jit zmensit vpodstate eliminovat snizenim maximalniho pozadovaneho vystupniho kmitoctu je to pravda?
no mam spis pocit obracenej - to FPGA by melo frekvence radove stovek kHz zvladat s prstem v nose - jezdim ted na deleni 1/16 a jelikoz to nemam na masine tak mam pripojen jen nejaky maly 2A motor volne lozeny na stole. Maximum co si da libit jsou cca 2.5m/min. Dela to ale i pri G01 treba na F1000 nebo F500. Pri mem nastaveni je F1000 cca 11kHz na vystupu STEP.

Vypada to spis, ze nekde vypadne komunikace mezi EMC2 a FPGA - tedy, ze EMC prestane krmit MESu datama - jinak si to neumim predstavit. Bohuzel zatim jsem se nedostal na to zjistovat jak vlastne EMC s MESou komunikuje.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 7:31

Pupak píše:Asi budu zase za blba,ale ja jsem se naivne domnival,ze Mesa podobne jako GME64 resi problem rychlosti CPU a nejakyho SW generovani pulsu.
Problem s latenci jsem videl jako dulezity jen pro provoz pres LPT.
Tyhle vase zavery me dost matou.
no z principu to nemuze byt to same jako je gravos - to urcite ne, ale priznam se, ze jsem cekal, ze naroky na realtimovost OS budou vyrazne mensi

Nechci delat predcasne zavery, ale zkusil jsem opravdu vsechno mozne a vysledek je vicemene stale stejny. Po dvou dnech laborovani to vyresim hrubou silou a zkusim to na MB, na kterem to udajne skutecne bezi.
RadekCX
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 7:35

to jsem zvedavy jestli je to vazne tak zavisle na MB
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupik
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 9:05

K teto "bourlive" diskuzi bych chtel jen skrome podotknout, ze do ceho jsem ja zatim MESU zastrcil, to fungovalo vporadku (vcetne Atom330) a zavislost latency nemela zadny vliv na vystupni kmitocty stepgens.
Pokud v nejake specificke kombinaci MB + MESA vznika problem a komunikace ma konflikty, neni normalni si myslet, ze to neovlivni vysledny vykon FPGA...
Vzhledem k cenam dnesnich MB, je asi rozumnejsi poridit jiny PC-board, nez marnit takto cas...
Fizol

16. 11. 2009, 9:14

Pupik píše: Vzhledem k cenam dnesnich MB, je asi rozumnejsi poridit jiny PC-board, nez marnit takto cas...
To je pravda,,, ide len o to, ktory bude vyhovovat,,,
Pupak
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 9:19

Tak mam pocit,ze vedle Mach3 pribyl dalsi produkt,ktery chodi jen nekdy a jen s necim. To jme si fakt pomohli.. :lol:
Zlaty prciny...
Pupik
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 9:48

no comment
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 10:39

Pupik píše:no comment
tenhle vyrok neni vzhledem k tomu ze mas zastoupeni pro MESA prilis stastny, mozna by stalo za to lepe volit slova s ohledem na budoucnost

prinosnejsi by bylo kdyby jsi treba napsal na kterem MB s Atom 330 ti to bezi bez problemu a v jake konfiguraci HAL

protoze z vyroku "no comment" se nic vymyslet neda - to ze to bezi tobe je sice hezke, ale me osobne prd platne
RadekCX
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 3:06

To jsou predcasne zavery , si tu v tom vlakne zacinam pripad jak nekde , kde Aeroomi resi pocasi.
Radek muze mit klidne vadnou kartu , anebo vadny ten maly PC, o tom ze ten problem je k behu RT na teto desce dokumentovam uz i na WIKI nemluve.

Blbe je ze tu desku nejaky stoupa zaradil do doporucovaneho HW.
I kdyz uz se vi z jinych zdroju ze je tam nejaka FISH.

Ja osobne sem spokojen mam to ma MB ITX ktery stal snad 1400,− 1Mb ram , integrovane vse na co si vzpomenete vcetne grafiky samozrejmne. Takze komplet PC vcetne zdroje a 160Gb HDD mne pred cca 3−mi lety stal do 4000,−

Myslim ze kdo trosku pronikne do taju LINU a EMC uz nebude nikdy resit Mach nebo GVE, nebo smooth stepper.
Tato resni maji obrovsky vyznam pro bezne obycejne uzivatele co jsou zvykli na Widle a uz vedecka karkulacka je pro ne slozite zarizeni s divnymi fucemi.

Stoji to stejne, (pravda na nastaveni je to ponekud uzivatelsky neprijemne), ale dovolim si rict ze za ty prachy je to PROFI reseni.

RADEK

PS:(PUPAK pripustil ze Mach funguje jen nekdy a s necim ?? ooo
:D :D )
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Pupik
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 4:16

RadekCX píše:
Pupik píše:no comment
tenhle vyrok neni vzhledem k tomu ze mas zastoupeni pro MESA prilis stastny, mozna by stalo za to lepe volit slova s ohledem na budoucnost

prinosnejsi by bylo kdyby jsi treba napsal na kterem MB s Atom 330 ti to bezi bez problemu a v jake konfiguraci HAL

protoze z vyroku "no comment" se nic vymyslet neda - to ze to bezi tobe je sice hezke, ale me osobne prd platne
pro nechapave "no comment" byla samozrejme odpoved na to porovnani EMC s Machem (od Pupaka)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 6:17

Doufam,ze tu moji hlasku neberete vazne. Bylo to mysleno jako zert.
ZATIM :lol:
Bob
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 7:02

Co je žertem, to je s čertem :evil:
Ještě, že Martin ( krizma ) bydlí jenom 4km daleko :wink:
Rosta
Avenger

16. 11. 2009, 11:05

RadekCX píše: Ne mam bohuzel latence podobne jako ty. Ale projevuje se to za provozu. Uz jsem si myslel jestli jsem nevzal nejakej blbej driver, ale ted jsem si hral s gravosem a jezdi to ok.

Projevuje se to divne a upinam se jen na problemy s tim SMI nebo neco podobneho.
Typicky projev je: jsem X0 dam G0 X900 a posloucham motor - zvuk motoru se trochu meni je slyset jak se meni zvuk ale porad jeste prijatelne. Pak to ale jasne zacvrka (nevypadne ale z kroku), na te draze se to objevuje jeste jednou. Je zajimave ze to dela jen jednim smerem do +900, kdyz jedu nazpatek tak je zvuk ok. Ale kdyz jedu do minusu tak to zase vandruje stejnym smerem a nazpatek je to ok. A jeste navic uplna racha - vandruje to opakovane plus minus na stejnych mistech. Tedy treba na 170mm a na 680mm.

Vim, ze to co popisuji nenahrava moc nejakemu pravidelnemu vypadavani treba od SMI, ale opravdu nevim ceho se chytit. Uz jsem fakt i myslel, ze jsem vzal nejakej testovaci driver s nejakym pochybnym FW, ale na gravosu je driver OK.

Nahral jsem to do wavu: http://www.cncnet.info/galery/mesa_skobrta.wav

je to 11 a 20s (toho zvukoveho pozadi a brumu si nevsimejte - tkanicka od mikrofonu bere vsechen bordel co je kolem motoru, driveru atd.)
Tak jsem tu Mesu prvně testnul s motorem. Byly trochu komplikace s nahráním fw, protože jsem se při té instalaci deb balíčků s fw uklikl a nainstaloval fw pro jinou kartu. Pak mi chvíli ještě trvalo než jsem našel pinout pro ten 3x stepgen. No zatím jsem jezdil s rotačním stolkem s tou default konfigurací jen jsem rozšířil pojezd z -10/+10 na -1000/+1000 a nic ve zvuku motoru neslyším. Na profistepu mám uStep na 1/8 kroku.
Jestli pošleš svůj setup pro emc, g-code a nastavení driveru, mohu zítra testnout tvojí konfiguraci.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2009, 8:01

No tak to je aspon dobra zprava - zkusim to cele nainstalovat znova.

Projevovalo se to v panelu MDI kdyz jsem zadal G01 X900 F1000
RadekCX
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“