Musim predeslat, ze jsem z tohoto jedinecneho reseni nadsen!!!
-----------------------------------------------------------------------------------
Protoze v soucasne dobe stavim "slusnejsi" CNC stroj (3000kg) na valeckovych drahach s servomotory (SanyoDenky 1kW,3.5kW) byl duvod zajimat se o rychlejsi a spolehlivejsi CNC reseni nez je pouze hole PC + EMC.
Po zdrale uvaze vychazejici z diskuze v USA jsem tedy koupil PCI kartu MESA 5i20 (200USD) (jeste spolu s 7i33 +/- 10V pro rizeni serv)
... ale napr. levnejsi MESA 7i43P je obdobne reseni jen za pouhych 79USD (cca1500CZK) ! Karta je levnejsi proto, ze na sobe nema PCI radic a komunikaci zajistuje pres LPT.
(myslim, ze funkci teto karty nyni proveruje Fizol na svem hydraulickem soustruhu...)
Ja "nesetril" a koupil jsem hned MESA5i20 s apartnim PCI PLX bridge radicem PCI9030 (drivery jsou tedy i do Windows

)
Koneckoncu kouknete se sami zde
http://www.mesanet.com/ na HW karety s FPGA. Dalsich pomocnych oddelovacich a prevodnich karet je zde spousta... (vse pro Hobby CNC vhodne, potrebne a levnoucke).
Trochu z me historie:
- v roce 1990 jsem vyrobil sve prvni CNCs na Amiga500 (EDM rezacka, opticka bruska, ... )
- v roce 1996 jsem tento svuj vlastni CNC system prestavel do tehda IBM kompatibilniho PC 33MHz SX ( vsichni se mi tehdy smali

)
- nezajimave obdobi z pohledu CNC (podnikani s vrtulniky..., nakupy Fanucu, Hitachi, atd....)
- pred casem (2007) jsem si zacal s Machem (fuj)
na zaklade zdejsi diskuze o jedinecnosti FPGA (myslim nekdo z Gravosu) jsem poridil G100 od Gecko. Hardware je to vyborny, ale vysledek opet o nicem diky nedoresenym nefunkcnim driverum pro Mach.
- 2008 prechod na EMC s maximalni spokojenosti ve vsech smerech (podotykam, ze si vsak pisu vlastni Control Panel (v C++) a upravuji si i male veci v jadre EMC dle svych potreb) Diskutujeme a testujeme je s Radkem-B a chystame se brzy v ramci dalsi "ZDEJSI KOLEKTIVNI SPOLUPRACE!" vysledky zverejnit a uvolnit pro dalsi nadsence. (ZDARMA

)
- 2009 rijen nakup MESA 5i20 s FPGA polem pro EMC
- instalace a testy
- vcera instalace z vyvojoveho PC na (ostry) stroj (vyroba propojovaciho kabelu a pouze rekonfigurace stroje) Podotykam, ze je nutno pouze pripojit vase stavajici drivery na tuto 72 pinovou kartu jako nahradu za LPT (v mem pripade 3xLPT

)
- dnes prvni realna prace (forma na plasty, vysledky zverejnim)
Jeste par technickych infos.
4 osa frezka prestavena z BF20L (vreteno servo)
predepnute kulickove srouby prumer 16x5 a 20x5 pro osu Z
drivery 4xMD882 (step/dir max.300kHz(totalni strop cca 370kHz))
motory 4x57HS22
ridici system EMC2.4 + vlastni Control Panel
HW rizeni 3xLPT a Remote Control na 2.4GHz pres USB
puvodni vykon s LPTs
drivery nastaveny na 2000kr/ot (0.0025mm/kr)
takt SW stepgeneratoru cca 42kHz (24000ns BASE_PERIOD)
max. rychlost posuvu xyz 6000mm/min. accelerace x1000,y1000,z600
vykon s FPGA
drivery nastaveny na 10000kr/ot (0.0005mm/kr)!!!
max. takt HW stepgeneratoru cca 16,5MHz!!! (samozrejme nevyuzito)
max. rychlost posuvu x12000, y12000, z6000mm/min. accelerace x1500,y1500,z600
vse je nyni omezeno krokovym resenim a mechanikou na rybinach domazavanou rozvodem oleje, vykon je vsak uctyhodny!!!!
Cely vtip je v tom, ze nektere SW stavebni kostky EMC-cka(stepgeny, pwmgeny, encodery...) se nyni "pouze" premistili do FPGA jako HW komponenty.(jejich konfigurace je tedy vizualne v HAL uplne stejna!

)
Vsechno ostatni zustalo nadale v SW podobe a tedy je to daleko pohodneji programovatelne nez v HW interpolatorech. Vecina techto infos putuje mezi SW a HW na 1kHz coz stiha v RT systemu kazda "PC-herka"
Karta s FPGA ma vlastni hodiny na 50MHz (nebo muze take pouzit z PCI zbernice clock 33MHz)a proto jsou vystupni kmitocty i nad 1MHz uplne cistounke a hladounke a moturky tedy "pisti" a "litaji" jako postreleni kralici
Tak zatim cau lidi, jdu neco delat (je preci nedele

)
Martin