MN80 - Konkretne otazky ohladom renovacie, udrzby

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
atlan

26. 8. 2023, 4:47

Radsej ELS to ma aspon priamy uzitok...
Sancho Panza

28. 8. 2023, 4:57

Milan199 píše: 25. 8. 2023, 4:04 To ale není produkce Svitav ?
Prozradit čí to je produkce (kdo to páchal) by se možná :lol: dalo uvažovat.
Ale pouze za předpokladu, že bys byl schopen (jako někteří) donekonečna jako flašinet opakovat "čínský soustruh (obecně cokoli) je úplně nejlepší, zejména když je to osazené ELS". :lol:
A to ještě ne kdekoli, ale jen a pouze na ynternetu a nebo alespoň nad kořenem mandragory vykopané na šibeničním vrchu za svitu úplňku. :lol:
Sancho Panza

28. 8. 2023, 5:06

MarosD píše: 26. 8. 2023, 2:24 Pani, nadherne sa tie veci citaju o MN80, kedze som si vybral na svoje potreby dobre. Takisto aj vyborne informacie o kliesinach a ani spravani a pouzivani.
Ja som sa to uz opytal davnejsie, ale je problem, ked nemam ten bubnienok vzadu na vretene pre rychlo upinanie? Ak to je problem, nema niekto ten bubienok vyrobeny?

Ked som to skusal nasucho, tak sa mi to zdalo dostatocne. Tu vlozku som len prestrcil vretenom ako na predoslych fotkach a rukou utiahol. Nic som v kliestine este nesustruzil.

Kedze chcem cez vikend nastavit loziska a mam uz aj menic - trosku som odbocil. Akurat pisem SW pre takyto doplnok k MN. Bude mi zobrazovat otacky vretena, frekvenciu a tri teploty - loziska a motor. Snimace som pouzil Pt100, kedze tie mam v suflikovej zasobe. Co tam este chcem, ze indikacia preklzu remenov; pretoze budem merat otacky aj na motore, ja na vretene, tak sa to urcit da.
D2E4B973-CCBB-4680-BA10-8937BD44BAD5.jpeg
Ked to odladim, nie je problem vyrobit aj pre Vas (pripadne, ak Vas napada nejake doplnenie, mozem dat).
Prozradím Ti sladké tajemství - normální obsluha, co ví, která bije, žádný display s otáčkama na MN80 nepotřebuje.
Protože dílec utáhnu, pustim vřeteno a nakroutím co tam chci mít. Vídím jak se to pak v řezu chová a když mi to nevyhovuje, tak s tím hnu až to je dobře.
Celá to trvá asi tak 0.5 :lol: sec a nenapadá mě jediný důvod, PROČ bych potřeboval vědět přesné skutečné otáčky.
Samozřejmě tohle platí na malé mašině - na velké, kde životnosti nástrojů jsou obvykle úplně jinde jsou otáčky (hlavně v serií) celkem nutností.
Měření teploty všeho možného a nemožného - no to už jsem vůbec nepochopil - normální měnič umí hlídat oteplení vinutí, pokud tam mám jakýkoli ventilátor, tak jediný, co mě zajíma, je to, jestli se točí - a to slyším jakmile to pustím.
Věnoval bych energií spíš mechanickému stavu a praxi v stoje u mašiny :) .
MarosD

28. 8. 2023, 11:16

Sancho:
Ako som uz pisal v prvom prispevku - ja vobec neviem sustruzit. Stal som u velkeho sustruhu na priemyslovke a mali sme to asi stvrtroku, pretoze strojarina nebol moj obor/zameranie.
Chcem si to spravit z jednoducheho dovodu, ze ma to bavi a konkretne toto bolo moje zameranie. :)

Zlozil som to vcera a snazil sa to nastavit. Ked som dal hodinky na vreteno, tak sa stovkovy odchylkomer ani nepohol. Dnes som si pozical tisicinovy a skusim to zmerat pri najpomalsom odvalovani.

Nastavenie lozisk:
- Nahodil som nove reneme, nasponoval.
- Prestrcil som vretenom od strany univerzaly cca 500mm tych a nastavil som volu 0.15mm.
- Pri zadnom lozisku som tuto tyc prestrcil zo strany ozubenych koleciek a rovnako nastavil.
- Volu som zmeral pri solidnom zaaretovani, ak bola vacsia, pritiahol som maticu / matice.
- Vymenil som aj plst v klznom lozisku a rocnako aj v rezervoari na olej. Olej som pouzil J22. Plst som pred zastrcenim vretena rovnako nasal olejom.

Ked som po cca 5 minutach chodu odmeral teplotu, tak predne lozisko malo okolo 35 stupnov a zadne 30.

Je to velky problem, alebo je to normalne?

Mozno sa prehnane bojim, ale mam k tomu jednoducho uctu. Velka vdaka.
Lubos2

28. 8. 2023, 11:31

Pro Sancho Panza - Musím s tebou souhlasit skoro ve všem, mimo přídavného ventilátoru, ten po zkušenosti považuji také za zbytečný. A teď ale - účelnost bych považoval za asi takovou, jako když si otevřu dveře do ledničky a čučím do ní - účel skoro žádný, ale ten pohled občas potěší :lol:
Tak prosím, nebuď protivný. :P
Jinak jsem chtěl ještě jednou říct, že ty tvoje nástavkové čelisti na 80 univerzálku jsou pěkné - předpokládám, že je to tvůj výrobek. Netoužím po nich, ale líbí se mi. Měkké čelisti mám, ale ještě jsem neměl potřebu je použít.
Pro MarosD - ale máš to hezké - líbí se mi to
A teď k tomu kleštinovému upínání na co ti zatím nikdo neodpověděl. dle mého tím upneš materiál i bez toho bubínku (možná ta upínací trubka bude dlouhá - nevím), ale ztrácíš tím možnost rychlého a opakovatelného upnutí - (za chodu?). to znamená, že to budeš používat obdobně jako je to upínání do kleštin ER32 které se dělá i pro MN80.
Co se týká teploty a nastavení ložisek na vřeteni to nedokážu posoudit, ale dost podstatné je v jakých otáčkách ten soustruh budeš používat, pak se ta ložiska přenastavují - viz manuál.
Zatím Ahoj Lubos2
Sancho Panza

28. 8. 2023, 11:53

MarosD píše: 28. 8. 2023, 11:16 Sancho:
Ako som uz pisal v prvom prispevku - ja vobec neviem sustruzit. Stal som u velkeho sustruhu na priemyslovke a mali sme to asi stvrtroku, pretoze strojarina nebol moj obor/zameranie.
Chcem si to spravit z jednoducheho dovodu, ze ma to bavi a konkretne toto bolo moje zameranie. :)

Zlozil som to vcera a snazil sa to nastavit. Ked som dal hodinky na vreteno, tak sa stovkovy odchylkomer ani nepohol. Dnes som si pozical tisicinovy a skusim to zmerat pri najpomalsom odvalovani.

Nastavenie lozisk:
- Nahodil som nove reneme, nasponoval.
- Prestrcil som vretenom od strany univerzaly cca 500mm tych a nastavil som volu 0.15mm.
- Pri zadnom lozisku som tuto tyc prestrcil zo strany ozubenych koleciek a rovnako nastavil.
- Volu som zmeral pri solidnom zaaretovani, ak bola vacsia, pritiahol som maticu / matice.
- Vymenil som aj plst v klznom lozisku a rocnako aj v rezervoari na olej. Olej som pouzil J22. Plst som pred zastrcenim vretena rovnako nasal olejom.

Ked som po cca 5 minutach chodu odmeral teplotu, tak predne lozisko malo okolo 35 stupnov a zadne 30.

Je to velky problem, alebo je to normalne?

Mozno sa prehnane bojim, ale mam k tomu jednoducho uctu. Velka vdaka.
Jestli to je normální a nebo ne nedokážu říci.
Když je to seřízené dobře, tak se to chová následovně - je to na ruku takové lehce teplé (odhad tak 40-45° C) a mašina drží míry a skoro (pokud děláš neraubovací práce) se i na těch největších otáčkách neutahuje. Píchat jde celkem dobře i na 2 upichováku, aniž by to nějak moc kmitalo.
Prostě vůli nastavíš tak, aby byla co nejmenší ale neutahovalo se to při práci.
Kolik tam pak je přesně stejně nezměříš, protože ty ložiska zvenku rozhodně nejsou žádný zázrak a díry vy vřeteníku to samý - takže je to takový gumový. Pokud ale naměříš pro cca stejnou zatěžující sílu zcela rozdílné hodnoty vertikálně a horizontálně, (tahat a měřit nahoru a dolu a pak k sobě a od sebe) tak jsou ty ložiska už vyběhlý - protože řezné síly a řemen to časem (zejména když se to nemaže) vyběhnou - zešišatí. Pak podle toho jak je to moc - buď udělat nový futra a nebo je na trn a barvu doškrabat - a to je opruz.
Tyčka na níž budeš měřit a tahat stačí cokoli slušného, dlouhého tak půl metru - a je dobré, když to vleze do díry (v kleštině a nebo univerzálce).
Nedělal bych z toho žádnou zásadní vědu.
Sancho Panza

28. 8. 2023, 11:56

Lubos2 píše: 28. 8. 2023, 11:31 Pro Sancho Panza - Musím s tebou souhlasit skoro ve všem, mimo přídavného ventilátoru, ten po zkušenosti považuji také za zbytečný. A teď ale - účelnost bych považoval za asi takovou, jako když si otevřu dveře do ledničky a čučím do ní - účel skoro žádný, ale ten pohled občas potěší :lol:
Tak prosím, nebuď protivný. :P
Jinak jsem chtěl ještě jednou říct, že ty tvoje nástavkové čelisti na 80 univerzálku jsou pěkné - předpokládám, že je to tvůj výrobek. Netoužím po nich, ale líbí se mi. Měkké čelisti mám, ale ještě jsem neměl potřebu je použít.
Pro MarosD - ale máš to hezké - líbí se mi to
A teď k tomu kleštinovému upínání na co ti zatím nikdo neodpověděl. dle mého tím upneš materiál i bez toho bubínku (možná ta upínací trubka bude dlouhá - nevím), ale ztrácíš tím možnost rychlého a opakovatelného upnutí - (za chodu?). to znamená, že to budeš používat obdobně jako je to upínání do kleštin ER32 které se dělá i pro MN80.
Co se týká teploty a nastavení ložisek na vřeteni to nedokážu posoudit, ale dost podstatné je v jakých otáčkách ten soustruh budeš používat, pak se ta ložiska přenastavují - viz manuál.
Zatím Ahoj Lubos2
Pokud se dělá v měkkých paknách víc, tak dělený čelisti jsou na 80 jediný rozumný řešení - protože pakny jsou spotřební věc - a dělené řešení je provozně asi tak o řád levnější než furt zbytečně kupovat a likvidovat ty originál měkký pakny vcelku.
Radek335

28. 8. 2023, 12:08

MarosD: nespletl jsi se o nulu u té vůle? 0,15mm u kluzných ložisek je opravdu hodně, mělo by to být 0,02mm. Teplotu ložisek (hlavně předního) taky určuje seřízení axiální vůle vřetena. Osobně jsem místo oleje OL-J22 používal o řadu řidší OL-J10, protože se do ložisek lépe dostával a jejich teplota byla konstantní.

Taky je potřeba brát v úvahu, že u těhle strojků se vřeteno neotáčí pořád, protože tam bývají při práci prodlevy (měření, výměna obrobku, nástrojů atd.) a ložiska mají možnost se trochu ochladit. Ložiska by měla být na dotyk teplá ale nepálit. I po ohřátí se musí vřeteno lehoučce otáčet.
FA3V_V20_CZ1337G_Pilous ARG130_Kowax GeniMig 250LCD_Orlík 2JSK75
Sancho Panza

28. 8. 2023, 12:09

Lubos2 píše: 28. 8. 2023, 11:31 A teď k tomu kleštinovému upínání na co ti zatím nikdo neodpověděl. dle mého tím upneš materiál i bez toho bubínku (možná ta upínací trubka bude dlouhá - nevím), ale ztrácíš tím možnost rychlého a opakovatelného upnutí - (za chodu?). to znamená, že to budeš používat obdobně jako je to upínání do kleštin ER32 které se dělá i pro MN80.
No, to je celkem jednoduché - jakmile budeš upínat na závit (prostě bez mechanismu co běhá opakovatelně v "poloha/poloha") tak za sebou 2x neupneš stejně - protože nemáš cit a netrefiš se stejně.
Což zásadně vadí u tenkostěnných dílců a zejména pokud chceš měřit mimo mašinu a nebo potřebuješ přesné axiální míry - protože u tažných kleštin (W neb B) na rozdíl od tlačných (F) vždy podle průměru (tj. koncové polohy - průměru při upnutí) plave poloha čela kleštiny (mašina vtahuje dovnitř)
Proto taky pokud chceš něco slušného dělat s přesnýma axiálníma mírama, tak mašina musí mít tlačný F ka (to 80 a ani činská pekla samozřejmě neumí) a nebo to musíš dělat v měkkejch.
A nebo musí být dílce naprosto přesný a mašina mít rozumný (přesný) mechanismus na upínání s tažnou trubkou (to 80 tak nějak splňuje).
Variantu esx na vřetenu soustruhu ani nekomentuju - to kleština na nástroje a ne na dílce - naprosté nepochopení co k čemu je a jak to pak funguje.
MarosD

28. 8. 2023, 12:54

Radek335 píše: 28. 8. 2023, 12:08 MarosD: nespletl jsi se o nulu u té vůle? 0,15mm u kluzných ložisek je opravdu hodně, mělo by to být 0,02mm. Teplotu ložisek (hlavně předního) taky určuje seřízení axiální vůle vřetena. Osobně jsem místo oleje OL-J22 používal o řadu řidší OL-J10, protože se do ložisek lépe dostával a jejich teplota byla konstantní.

Taky je potřeba brát v úvahu, že u těhle strojků se vřeteno neotáčí pořád, protože tam bývají při práci prodlevy (měření, výměna obrobku, nástrojů atd.) a ložiska mají možnost se trochu ochladit. Ložiska by měla být na dotyk teplá ale nepálit. I po ohřátí se musí vřeteno lehoučce otáčet.
Ano, velmi sa za to ospravedlnujem, vypadla mi tam jedna nula. Je to 0.015mm :!:
Axialnu volu dom nastavil na 0.1mm (medzi loziskom a medzikruzim, co je medzi remenicou a loziskom). Mna len trosku vystrasilo to, ze predne lozisko je teplejsie (o tych par stupnov), k comu moze prispievat aj to pripadne axialne trenie... ale naozaj som tam tu 0.1mm nechach a aj ked za vreteno v axialnom smere zasmykam, tak spravi cvak-cvak.

Otacanie vretena je po tych 5 minutach a spominanom zahriati volne. Tak snad je to nastavene fajn! Pripadne trosku pritiahnem to zadne, nech sa hreju rovnako :D To nastavenie zadneho loziska s tym, ze vlozim tyc do vretena zo strany ozubenych kolies je OK? Na ruskom videu to mozno povedal, ale nerozumel som mu. Automaticke titulky mi nesli.

Lubos2 píše: 28. 8. 2023, 11:31 Pro MarosD - ale máš to hezké - líbí se mi to
Dakujem krasne! Tak sa zrejme uspokojim s tymto upinanim, kym nezozeniem ten bubienok - nemam na vyber.
Sancho Panza píše: 28. 8. 2023, 11:53 Pokud ale naměříš pro cca stejnou zatěžující sílu zcela rozdílné hodnoty vertikálně a horizontálně, (tahat a měřit nahoru a dolu a pak k sobě a od sebe) tak jsou ty ložiska už vyběhlý - protože řezné síly a řemen to časem (zejména když se to nemaže) vyběhnou - zešišatí. Pak podle toho jak je to moc - buď udělat nový futra a nebo je na trn a barvu doškrabat - a to je opruz.
Tyčka na níž budeš měřit a tahat stačí cokoli slušného, dlouhého tak půl metru - a je dobré, když to vleze do díry (v kleštině a nebo univerzálce).
Nedělal bych z toho žádnou zásadní vědu.
Rovnako dakujem, dnes to preverim aj v namahani do stran!
Sancho Panza

28. 8. 2023, 1:17

přední ložisko musí logicky topit víc - protože má jednak větší průměr (tj. generuje větší ztrátové teplo), ale hlavně je taky důležitý, kde máš řemen na který řemenici - viz poloha řemenice na vřetenu).
Proto je mj. taky řemenice otočená tak jak je - aby na zařazený vyšší otáčky - tj. menší průměr řemenice řemen tahal předepnutím vic do zadního ložiska (jakoby náhon vzadu - u zadního ložiska) - tj síla (tj. i vznikající teplo) do předního ložiska bylo co nejmenší (menší).
Proto taky mj. není stejný, jestli při stejných otáčkách na vřetenu používáš malou a nebo velkou a nebo střední průměr řemenice na vřetenu - viz poměry (rozklad sil) od momentu řezných sil, tahu řemene směrem dolu (napnutí) a rozkladu do těch dvou "ramen" - do předního ložiska a zadního ložiska a pak to "doženeš" měničem.
Pro začátek ale stačí si uvědomit, že velké otáčky musí být z prostřední a nebo malé řemenice a že pro tuto kombinaci to logicky bude vždy vpředu topit víc.
MarosD

28. 8. 2023, 1:46

Mna len nasiera ten rus na tom videu, ze to ma rovnake teplotne. Asi preto tam ma ten strih a nechal to medzi tym ochladit. :D

Ako vravis, vsetko je jasne a logicke - velka vdaka!
Sancho Panza

28. 8. 2023, 2:37

MarosD píše: 28. 8. 2023, 1:46 Mna len nasiera ten rus na tom videu, ze to ma rovnake teplotne. Asi preto tam ma ten strih a nechal to medzi tym ochladit. :D

Ako vravis, vsetko je jasne a logicke - velka vdaka!
na rusa bych se xxxxxx - protože obvykle ty "strojírenské" :lol: :shock: videa z tohoto teritoria jsou spíš k pobavení, než k užitku.
Jinak (protože mi to nějak nedalo) tak jsem vzal tisícinový hodinky a došel změřit kolik že přesně tam mám tu vůli.
Mašina je stará tak odhadem 70 :lol: let, původně je z výzkumáku, byla taková - no rozhodně ne žádný zázrak - střídali se na ní bohužel asíi kdo měl otvor, (asi tak 5 lidí) naštěstí moc toho nenadělala - pak po cca roce 1990 byla u kamaráda a ten na ní sporadicky sám dělal prototypy snímačů a další malé dílce. Provoz u něj, tu a tam.
Vřeteno bylo víc než (když jsem to dával dohromady) pěkný, futra jsou původní, akorát jsem je (když jsem to dával dohromady tak před 7 lety) tak nějak jako trochu doškrabal a hlavně seřídil.
Na předním ložisku - vodorovně je nějakých 0.008, svisle tak jedenapůl stovky (je to prostě už vyjetý od řemene a řezných sil) .
Taháno rukou (rozumně) za cca 30cm tyčku průměr 12mm, upnutý v kleštině pr. 12, vůle měřená na průměru centráže pro sklíčidlo. Teplota při měření stojící mašina (neohřátá) - tj. nějakých 24°co je teď na dílně.
MarosD

28. 8. 2023, 4:42

Ja to mam velmi podobne. Vo vodorovnom smere cca 0.012mm a v horizontalnom 0.015. Chcelo by to aj tahomer, nech viem korektne zopakovat silu, ale mam len 100g :D

Vyzera to, ze to je velmi dobra masinka a prikladam aj video hadzania na vretene a nejake fotky. Tu kabelaz este dokoncim, len potrebujem este pockat na ten “moj vymysel”. Rovnako, ked sa mi osvedci, tak jej dam nove saty, nech nie je taka otlcena. Zasluzi si!

Hadzanie vretena:
IMG_9520.MOV
(7.66 MiB) Staženo 181 x
F8268641-521E-41D5-A0A7-14DC823A684B.jpeg
4A42486C-5038-470A-8FA9-F5721FAF1BA4.jpeg
93AA5732-09A9-4886-BF5B-6C506F0A3B23.jpeg
Lubos2

28. 8. 2023, 6:05

Pro Sancho Panza - Nechci být protivný, ale ty jsi nepochopil co jsem tím o ER32 chtěl říct.
Já ER32 nepoužívám, ale pokudbych je namontoval s tím upínačem na MN80 musím každý nástroj který vložím do té ER32 utahovat klíčem - tj. u kleštin které utahuji na MN80 jen tou trubkou je něco podobného jako (když nemohu použít tu páku).
Jinak ER32 je primárně pro upnutí nástrojů s tím souhlasím (i když kvalita upnutí není zas tak úplně slavná - co jsem četl) a teď ALE - ani Schaublin nezakazuje do ní upínat materiál a ani jinde jsem to nenašel. Takže prosím rozšiř mně obzory proč by to nešlo a proč je to nevhodné - Předem díky.
A další otázka - Co říkáš na upínání nástrojů do kleštin pro MN80.
Jinak kleštin jsou desítky ne-li stovky typů a pokud víš kde by se dalo zjistit a přečíst si o jejich nejlepším užití a na co je naopak opravdu špatně je použít - Dej prosím vědět (pokud možno v češtině - ty automatické překladače zatím nejsou to pravé :roll: )
Ahoj Lubos2
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“