Norem je hodně, a je to takový začarovaný kruh, já to trochu zjednodušil snad to nevadí.packa píše:Tak to by mě zajimalo z jaké normy čerpáš ?Cjuz píše:Dle normy musí vinutí vydržet 140°C (vnitřní maximální provozní teplota vinutí). Ale který číňan by tam takové dráty dával blbě se letují k drátům proto se často používají jiné - horší.packa píše:jen takové upozornění k čínským krokáčům , mám doma jeden který jsem převijel kolegovi tady z fora , je to menší klon těchto motorů a můžu říct že je to velký rysk si tohle koupit , odnesl to i driver M542 ,
když jsem motor rozebral tak jsem čuměl , smalt se z drátů loupe jak šlupka z banánů , kus drátu jsem připojil na zdroj a již při cca 80 °C se smalt začne škvařit a trhat podélce , takže je zaděláno na slušný průser , ty dráty co používají to je děs .
běžně není problém slušné krokáče provozovat do cca 100° ,
Ještě tu teplotu můžou někteří výrobci různě korigovat vzhledem k slabší výdrži jiných materiálů nebo ložisek, ale u většiny motorů dle norem to platí.
jsou různé izolační třídy atěm odpovídají i teploty , kupa motorů které se běžne prodávají odpovídá 11O° , jiné 130 a pod .
ale těch 100° jsem psal hlavně proto že nad tuto teplotu ten motor docela výrazně strácí účinnost , stoupá odpor vinutí a i magnety strácí magnetizmus .
Třída izolace je samozřejmě správně ta to udává přesně, většina výrobců dělá běžné motory ve třídě F/B aby se mohly motory používat i v prostředím s nebezpečím hořlavého prachu kdy povrch motoru nesmí přesáhnout 150°C což tyto třídy splní (teplotní třídy T4-6) a zároveň z nich dostaneš maximum. Většina lakovaných Cu vodičů bývá s odolností od 155°C a pak to jde výš. Jednoduchý závěr - 140°C ve vinutí.