To tvrdíte vy (že to dělat nemá), já bych se na jeho místě odradit nenechal. A CNC cesta může v jeho podmínkách leccos zjednodušit, zrovna ty strojní posuvy jsou zářný příklad..Cjuz píše:Takže to sice dělat nemá, ale vlastně z toho má udělat CNC soustruh
Soustruh samodomo - (do)stavba, identifikace
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pánové, nevím proč ten posměch
spousta konstrukcí tady na foru tomuhle nesahá ani po kotníky a nikdo se jim nesměje
kdyby ty odlitky byly doobrobené, vykytované, hezky nastříkané a bylo na nich odlito nějaké logo, bude tu spousta lidiček co to budou obdivovat
podle fotek jsou to velmi pěkně udělané odlitky, to co je opracováno je alespoň podle fotek uděláno a opracováno velmi řemeslně, rozhodně to dělal člověk který hodně uměl a znal
podle mého názoru to měla být docela vymyšlená kombinace frézky s horizontálním vřetenem a soustruhu, proto je vřeteník ma rybině,místo nožové hlavy by se namontoval svěráček, nástavba s dírou nad vřeteníkem je pravděpodobně určena pro vsunutí kulatiny (pr. 40?) na jejímž konci by bylo vnější ložisko frézovacího trnu
jeden z odlitků považovaných za koník, pravděpodobně ten vpravo dole bude určen k přišroubování zezadu na vřeteník jako domeček hřídele předlohy pohonu vřetene
jiná věc je že pro dokončení je třeba dobře vybavená dílna, hodně znalostí a času, rozhodně se to nevyplatí dodělávat na kšeft nebo podobně a těžko to půjde dodělat jen se stojanovou vrtačkou
pro někoho ale dodělání toho strojku určitě může být velmi smysluplná náplň volného času
spousta konstrukcí tady na foru tomuhle nesahá ani po kotníky a nikdo se jim nesměje
kdyby ty odlitky byly doobrobené, vykytované, hezky nastříkané a bylo na nich odlito nějaké logo, bude tu spousta lidiček co to budou obdivovat
podle fotek jsou to velmi pěkně udělané odlitky, to co je opracováno je alespoň podle fotek uděláno a opracováno velmi řemeslně, rozhodně to dělal člověk který hodně uměl a znal
podle mého názoru to měla být docela vymyšlená kombinace frézky s horizontálním vřetenem a soustruhu, proto je vřeteník ma rybině,místo nožové hlavy by se namontoval svěráček, nástavba s dírou nad vřeteníkem je pravděpodobně určena pro vsunutí kulatiny (pr. 40?) na jejímž konci by bylo vnější ložisko frézovacího trnu
jeden z odlitků považovaných za koník, pravděpodobně ten vpravo dole bude určen k přišroubování zezadu na vřeteník jako domeček hřídele předlohy pohonu vřetene
jiná věc je že pro dokončení je třeba dobře vybavená dílna, hodně znalostí a času, rozhodně se to nevyplatí dodělávat na kšeft nebo podobně a těžko to půjde dodělat jen se stojanovou vrtačkou
pro někoho ale dodělání toho strojku určitě může být velmi smysluplná náplň volného času
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Tak mě napadlo proč někdo staví rok třeba loď v láhvi, když pak nemůže použít pořádně ani lodičku ani tu flašku. No asi proto, že ho ta práce těší a nebo má radost z povedeného díla.
Potíž je ale v tom, že dokončení tohohle soustruhu by chtělo strojní vybavení, nechat si to dodělat komerčně je nesmysl. Jinak je to krásná ukázka toho co se dřív dalo všechno udělat. Ať si někdo zkusí něco podobného ufušovat dnes.
Potíž je ale v tom, že dokončení tohohle soustruhu by chtělo strojní vybavení, nechat si to dodělat komerčně je nesmysl. Jinak je to krásná ukázka toho co se dřív dalo všechno udělat. Ať si někdo zkusí něco podobného ufušovat dnes.
-
Ahoj, co si s tím uděláš je tvoje věc, ale:
kdysi, ještě za komunistů jsem potřeboval soustruh ale neměl a nesehnal, tak jsem si ho vyrobil ( lože ze 2 tyčí, bez strojních posuvů atd.) i s tím, že jsem neměl přístup k strojům. Soustružit na tom jakž - takž šlo, pro opravy zemědělských strojů mi sloužil víc než 10 let. Samozřejmě že jsem na tom hřídel neudělal za půl hodiny ale třeba za 3 hodiny, ale udělal jsem jí a to bylo pro mě důležité. Ten základ který máš ty, bych já v té době bral všemi deseti a byl bych šťastný, že to mám.
Zamysli se nad tím - dyť máš vřetník, lože, suport. Napasuj na to nějak univerzálku a ten šroub, abys měl podélný posuv (hřebeny zatím neřeš), přidej k tomu řemenici a motor s řemeničkou ( třeba ze staré tatramatky - dvouotáčkový) a máš stroj na kterém už půjde něco udělat, třeba dodělat ten koník.
To, že to napoprvé nebude všechno na setinu neřeš, živit se s tím nebudeš.
kdysi, ještě za komunistů jsem potřeboval soustruh ale neměl a nesehnal, tak jsem si ho vyrobil ( lože ze 2 tyčí, bez strojních posuvů atd.) i s tím, že jsem neměl přístup k strojům. Soustružit na tom jakž - takž šlo, pro opravy zemědělských strojů mi sloužil víc než 10 let. Samozřejmě že jsem na tom hřídel neudělal za půl hodiny ale třeba za 3 hodiny, ale udělal jsem jí a to bylo pro mě důležité. Ten základ který máš ty, bych já v té době bral všemi deseti a byl bych šťastný, že to mám.
Zamysli se nad tím - dyť máš vřetník, lože, suport. Napasuj na to nějak univerzálku a ten šroub, abys měl podélný posuv (hřebeny zatím neřeš), přidej k tomu řemenici a motor s řemeničkou ( třeba ze staré tatramatky - dvouotáčkový) a máš stroj na kterém už půjde něco udělat, třeba dodělat ten koník.
To, že to napoprvé nebude všechno na setinu neřeš, živit se s tím nebudeš.
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Svým způsobem se to bude v lecčems postupem podobat stavbě soustruhu Gingery. Tady je zdáse nejhrubší práce hotova, navíc je to koncipováno jako bsoustruh / frézka, čímž to bude o chloupeček jednodušší. Při řadě operací jde použít nějaké jednoduché nastavení či přípravek, pomocí něhož se dokončí finální díl. Podobné to bylo i u stavby soustruhu z publikace udělej urob si sám. Myslím, že tu někde na fóru je v PDF.
Per aspera ad astra
Je to tak jak zde bylo řečno. Zaprvé soustruh tak jako tak nebude mým výrobním prostředkem a tedy stačí, když bude úspěšně hrubovat - velice pregnantně to zformuloval pan Bratřík. Zadruhé to pro mě bude samosebou zábava a nějaká, byť malá praxe s reálnou strojařskou praxí. Navíc si myslím, že by bylo škoda toto dílo našich (mých určitě, vašich nevím) otců nechat nedotažené, nebo z něj dokonce nechat vyrobit kus Ochtávky.
Rozhodl jsem se postupovat následovně. Seženu motor, ideálně s vícestupňovou řemenicí a osadím. Usadím na přírubu sklíčidlo a dodělám podélný posuv. Posléze již bude soustruh schopen na dalších částech zapracovat sám. Současně se budu snažit do stávající konstrukce zasáhnout co nejméně, aby bylo možné vše demontovat a udělat lépe. Vzhledem k mým malým zkušenostem je riziko zprasení velké.
Mám tedy několik otázek. Jaký minimální výkon by měl mít motor pro pohon takovéhoto soustruhu?
Dále pro kolegu testone. Díra ve vřeteníku je 32mm a je obrobená. Díra v tom odlitku je 38mm a obrobená není. Myslíte to tak, že nad vřeteníkem by mělo být ještě rameno a na jeho konci ten odlitek, do něhož by se pro frézování nasunula osa pro frézu?

Rozhodl jsem se postupovat následovně. Seženu motor, ideálně s vícestupňovou řemenicí a osadím. Usadím na přírubu sklíčidlo a dodělám podélný posuv. Posléze již bude soustruh schopen na dalších částech zapracovat sám. Současně se budu snažit do stávající konstrukce zasáhnout co nejméně, aby bylo možné vše demontovat a udělat lépe. Vzhledem k mým malým zkušenostem je riziko zprasení velké.

Mám tedy několik otázek. Jaký minimální výkon by měl mít motor pro pohon takovéhoto soustruhu?
Dále pro kolegu testone. Díra ve vřeteníku je 32mm a je obrobená. Díra v tom odlitku je 38mm a obrobená není. Myslíte to tak, že nad vřeteníkem by mělo být ještě rameno a na jeho konci ten odlitek, do něhož by se pro frézování nasunula osa pro frézu?
ano, tak to bylo myšleno, mám to tak uděláno na malinké polské frézce, kdysi se tu vyskytlo tuším v sekci prodej foto její sestřičky, bylo to tu někde vidět i na jiné frézce
spíš bych ale než ten zmíněný odlitek očekával něco ve tvaru brýlí - cosi s jednou dírou pro trn a s druhou pro tyč 32 mm
přesnosti bych se nebál, bude to docela tuhé, rozhodně mnohem víc než ti číňánci, takovéhle odlitky mají i std stroje
s výkonem motoru cca 0,75-1,5 kW chybu neuděláš
spíš bych ale než ten zmíněný odlitek očekával něco ve tvaru brýlí - cosi s jednou dírou pro trn a s druhou pro tyč 32 mm
přesnosti bych se nebál, bude to docela tuhé, rozhodně mnohem víc než ti číňánci, takovéhle odlitky mají i std stroje
s výkonem motoru cca 0,75-1,5 kW chybu neuděláš
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Autor měl asi na mysli nějakou takovouhle kombinovanou mašinu. Jenom trošku méně funkcí. 

Tak to bych si přál na pustém ostrověFifík píše:Autor měl asi na mysli nějakou takovouhle kombinovanou mašinu. Jenom trošku méně funkcí.

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Tak to já bych na pustém ostrově toužil po úplně jiných věcech.Cjuz píše:Tak to bych si přál na pustém ostrově(druhé přání by byla zásuvka 400V
)

Ještě otázka, na fotkách co jsou podpěry pro soustružení dřeva ty dva hranaté kusy. Mohlo by to mít nějakou jinou funkci? Připomíná to něco? Ty kolečka jsou údajně na opracování jako ovládání posuvů - no nevím, to si je radši odliju z hliníku, než se patlat s tou litinou.
Páni, potřebuji radu. Jak na tu bestii připevnit motor? Chtěl bych posuv vřeteníku zachovat, takže musí být někde na něm. To ale zapříčiní, že vřeteník bude obrovsky těžký - samotný má 30kg, motor (1,5kW mimochodem) dalších 25. Nejsem si jist, jaký šroub by pak, byť manuálně, ochotně tahal takovou nálož. Jedině pak protiváhu nebo pružinu pod vřeteník.
Napadají mě dvě varianty. 1. Motor pod, což je komplikované při ustavení na stůl (nožičky jsou celkem krátké, jiný podstavec je další tuna práce), ale je to celkem vyvážené. 2. Motor bokem, to sice řeší problém stolu, ale zase to bude velká páka pro rybinu, která pak zřejmě mnoho nevydrží. Napadá Vás něco?
Jinak mám usazenou univerzálku (profi), svrtanou nožovou hlavu a dokončuji podélný posuv.
Napadají mě dvě varianty. 1. Motor pod, což je komplikované při ustavení na stůl (nožičky jsou celkem krátké, jiný podstavec je další tuna práce), ale je to celkem vyvážené. 2. Motor bokem, to sice řeší problém stolu, ale zase to bude velká páka pro rybinu, která pak zřejmě mnoho nevydrží. Napadá Vás něco?

Jinak mám usazenou univerzálku (profi), svrtanou nožovou hlavu a dokončuji podélný posuv.

Já to vidím asi takhle: rameno třeba z plocháče, na jedné straně má oko a v něm ložisko, které se nastrčí na hřídel-vřeteno (pak přijde teprve řemenice), na druhé straně ramene je z plechu do "L" udělaná plošina pro motor, tak aby osa hřídele motoru byla v podélné ose toho ramene. Tím mám určenou stabilní vzdálenost obou řemenic (napínání řemene je klasicky, posunutím motoru na té plošince). V rameni je dále podélný otvor nebo drážka a v ní suvně uložená kostka (kámen) s příčnou dírou s čepem. Čep je upevněn v nějakém posouvatelném stojanu na stole a tvoří pevný bod, kolem kterého se může rameno kývat při přestavování vřeteníku nahoru a dolů a přitom se posunuje i podélně v drážce, aby se eliminoval kruhový pohyb. Současně rameno podle postavení čepu umožní obě hmoty, tedy vřeteník a motor, vyvážit. Chybí ještě něco ? 

Mini soustruh SC-4
Uchycení motoru chápu, tu další část mechanismu si nedokážu představit. Zkouším si to nakreslit, ale nevidím v tom ten detail, který by umožnil vyvážení hmot. Stále to vidím tak, že motor tam dělá páku, protože to není pevně spojené s položkou (leč otočně a posuvně). Nebyla by možná skica? 

Nevím, jestli to takhle už stačí - nejsou tam řemenice, aby to nezakrývaly a motor už kývá mimo stůl, ten stojan, který podpírá rameno se nastaví (posune) jen při vyvažování, pak je už na pevno ke stolu. V provozu to má chodit tak, že když jedeš vřeteníkem dolů, rameno zvedá motor a protože by šlo o pohyb po kružnici, současně klouže po té kostce (kameni, šoupátku). Mechanicky to snad je správně. Za obrázek se omlouvám, mám dva programy na CAD, ale teď nepřístupné.
Mini soustruh SC-4
Přesně toto jsem potřeboval. Je to super, díky.
Já jsem si to představoval tak jak jsem to četl, tedy nejdřív motor a pak až čep a pak by to samozřejmě nefungovalo. Tohle řešení se mi líbí. Je to sice prostorově náročnější, ale řeší to jiné trable, že.