Soustruh samodomo - (do)stavba, identifikace

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Fifík

7. 4. 2013, 7:37

Zdravím,
dnes jsem za pár peněz přivezl domů tento rozestavěný soustruh. Není to tovární výroba, ale vypadá to spíše na soukromou iniciativu nějakého slévače. Nejobtížnější věci (z mého pohledu) jsou již hotové. Lože je komplet litinové a obrobené. Vřeteník je obrobený, stejně tak vřeteno a je usazené na ložiscích. Je hotová příruba na sklíčídlo (sklíčidlo mám TOS 125/3-1 M1, příruba je na 150). Suport s příčným posuvem a nožová hlava (rozdělaná). Váha celku odhadem tak 60 - 70kg.
Zbytek, tedy podélný posuv a koník, je třeba dodělat. Trošku mě překvapuje, že vřeteník je výškově stavitelný.
Jak to vidíte s dostavbou? Je na tom hodně práce? Mám sloupovou vrtačku (Volman) i s příslušenstvím na frézování (ale asi bych to v případě koníku svěřil odborníkům).

Celkový pohled
Obrázek

Vřeteník s vřetenem jsou hotové, jenom vyvrtat do příruby ty správné díry na sklíčidlo.
Obrázek

Výškově stavitelný vřeteník, pro mě ne příliš běžná věc.
Obrázek

Suport s příčným posuvem, sedí a vůle jsou pocitově celkem snesitelné.
Obrázek

Příslušenství podélného posuvu. Jeden z hřebenů (odlitky) je zřejmě zmetek, je dost prohnutý a při přiložení proti sobě do sebe zuby hřebenů nesedí.
Šroub vypadá použitelně, má na jednom konci dokonce bronzové futro.
Obrázek

Věc, která mi trošku vrtá hlavou. 4 odlitky koníků? Nebo je něco z toho něco jiného? Ten největší je odvrtaný. Ten vlevo dole vypadá celkem jako Gingery. Co s tím? Který použít?
Obrázek

K mašině byly také tyto odlitky, které jsem identifikoval jako různé podpěry pro soustružení dřeva. Ačkoli u těch hranaých mě napadlo, že by klidně mohly sloužit jako uložení šroubu podélného pousuvu (?).
Obrázek

Více fotek zde.

Děkuji za reakce.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2013, 8:08

Zdravím
Dle mě práce jako na kostele a bez druhého soustruhu vedle to bude celkem dlouhé.
Pokud vás netlačí čas a máte někoho kdo vám bude dělat soustružnické práce klidně bych se na to vrhnul, ale nepočítal bych s nějakým luxusním výsledkem který by odpovídal času tomu věnovanému.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RaS

7. 4. 2013, 8:35

teď tady někdo prodával toho většího číňana asi za 30 ten má taky asi 100kg, podle mě když k tomu dopočítáš cenu dílů co tady nejsou motory ozubená kola nedostaneš se na nižší cenu, na tomhle je práce že to bez frézky stejně nedáš, frézovat to vrtačkou podle mě nemá vůbec smysl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Fifík

7. 4. 2013, 8:46

Jenom doplním, že ozubená kola tam ani přidávat nechci. Vyloženě bude stačit, když to bude mít jenom ruční posuvy a funkčního koníka (kterého jak se zdá bude nejlepší varianta zakoupit). Motory tu nějaké mám, to asi nebude až takový problém vybrat něco odpovídajícího z dřívější produkce MEZu.
RaS

7. 4. 2013, 8:54

tak ve finále bude něco co se bude točit, nebude mít automatické posuvy, nebude umět závitovat a bude stát hromadu peněz nebo práce..
nicméně je to tvůj boj..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Fifík

7. 4. 2013, 9:21

Na jednu stranu udělat z toho funkční plnohodnotnou mašinu je složité a tedy ztráta času a peněz. Nadruhou stranu udělat z toho jednoduchou mašinu pro ruční domácí obrábění je ztráta času a peněz (případně z příspěvku RaS cítím i ztráta technického potenciálu současného stavu, ano?). :) Tak jsem z toho úplný jalovec. Co tedy s tím? Předat k dalšímu zpracování do hutí?
Technicky vzato mi ty posuvy přijdou vzhledem ke stavitelnému vřeteníku trochu na levačku - muselo by se to natvrdo nastavit a při každém přestavení najíždět do správné polohy nebo zavařit, což by byla taky škoda.
Jsem v oblasti obráběcích strojů úplný jeliman (můj obor je metrologie), takže vašich rad si vážím a uvidíme, jak se to nakonec vyvine. :wink:
Miller
Sponzor fora

7. 4. 2013, 9:38

To je paráda, držím palce :) , hele, mne napadlo, že ten posuv vřeteníku by se třeba dal použít místo frézovacího adaptéru, takže bys měl na čem ty věci ohlodávat :D
Mini soustruh SC-4
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2013, 10:06

Pokud si úplný tento jak si napsal, pořídil bych malinký soustruh pro začátek, klidně bazar jestli jde o prachy. (hlavička 80-100)
Na něm bych šmudlal co potřebuješ a postupně vyráběl díly pro velkého bratra. Toho bych pojal jak píšeš, bez jakéhokoliv komfortu jinak to nemá smysl.

Pohon univerzálky bych udělal přes řemen třeba i jednu rychlost cca 500ot.
Posuvy ruční co nejjednodužší s jednoduchým noniusem.
Pořídit velký soustruh stojí slušné prachy a tenhle se do stavu kdy bude jezdit ve stovkách asi uvést nepovede. Ale věci na jedno upnutí a hrubovačky zvládne super.

S koníkem bych si to ještě rozmyslel (nejsem si jistý přesností), naopak bych si udělal držák na svěrák místo nožovky a posuv univerzáky dal na trapéz (pokud tam není). Pak se s tím bude dát udělat všelijaké lecos.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2013, 10:38

RaS píše:tak ve finále bude něco co se bude točit, nebude mít automatické posuvy, nebude umět závitovat a bude stát hromadu peněz nebo práce..
nicméně je to tvůj boj..
Souhlasím s Rasem :) , když si uvědomím kolik času a peněz pojme zprovoznění i úplně kompletního stroje, tak do tohohle polotovaru bych se asi nepouštěl , tím ale nechci tvrdit, že je nemožné z toho udělat funkční stroj :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
RaS

7. 4. 2013, 10:52

omlouvám se jestli jsem ti svým názorem nějak zkazil náladu, ale polož si pár otázek, na co to potřebuješ, co s tím budeš dělat? udělej si kalkulaci kolik tě budou stát díly do stavu aby se to alespoň točilo a dalo se to k něčemu použít, máš představu? podle mě takováhle stavba strojů svépomocí je už minimálně tak 20let za námi, a dnes když napočítáš jen cenu surovin a dílů tak jseš na tom prostě hůř než to co za stejné peníze koupíš a máš hned.. podle mě má smysl stavět jen to co se nedá pořídit a to rozhodně soustruh není... a pokud ještě nemáš strojní zázemí a jseš strojařský jeliman, jak jsi sám napsal tak bych se dotoho já osobně nepouštěl.. bral bych to třeba jako výzvu, pokud nemáš co dělat, máš doma stojící mašiny a nudíš se, nepočítáš náklady a svůj čas, ale to se pak daj dělat jinačí věci..
Thomeeque

7. 4. 2013, 11:29

Strojní posuv můžeš řešit CNC-stajl :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2013, 5:25

Thomeeque píše:Strojní posuv můžeš řešit CNC-stajl :)
Takže to sice dělat nemá, ale vlastně z toho má udělat CNC soustruh :D
Zbýňa

8. 4. 2013, 5:38

Prdni to na Aukro a uvidíš ten zájem :D, k prodejní ceně něco přidej a pořiď si light Volmana :)
Fifík

8. 4. 2013, 8:36

CNC je fakt dobrej nápad. :lol:
Mám otázku pánové. Netušíte někdo, na co by mohl být ted druhý otvor ve vřeteníku? Ať přemýšlím jak přemýšlím, tak prostě nevím. :idea:
RaS

8. 4. 2013, 8:58

třeba na nějakej zarážející mechanismus pro dělící kolečka, pro blokování vřetene v definované poloze.. až k tomu přidáš ještě frézovací mechanismus tak můžeš frézovat třeba šestihraný hlavy šroubů :D
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“