dnes jsem za pár peněz přivezl domů tento rozestavěný soustruh. Není to tovární výroba, ale vypadá to spíše na soukromou iniciativu nějakého slévače. Nejobtížnější věci (z mého pohledu) jsou již hotové. Lože je komplet litinové a obrobené. Vřeteník je obrobený, stejně tak vřeteno a je usazené na ložiscích. Je hotová příruba na sklíčídlo (sklíčidlo mám TOS 125/3-1 M1, příruba je na 150). Suport s příčným posuvem a nožová hlava (rozdělaná). Váha celku odhadem tak 60 - 70kg.
Zbytek, tedy podélný posuv a koník, je třeba dodělat. Trošku mě překvapuje, že vřeteník je výškově stavitelný.
Jak to vidíte s dostavbou? Je na tom hodně práce? Mám sloupovou vrtačku (Volman) i s příslušenstvím na frézování (ale asi bych to v případě koníku svěřil odborníkům).
Celkový pohled

Vřeteník s vřetenem jsou hotové, jenom vyvrtat do příruby ty správné díry na sklíčidlo.

Výškově stavitelný vřeteník, pro mě ne příliš běžná věc.

Suport s příčným posuvem, sedí a vůle jsou pocitově celkem snesitelné.

Příslušenství podélného posuvu. Jeden z hřebenů (odlitky) je zřejmě zmetek, je dost prohnutý a při přiložení proti sobě do sebe zuby hřebenů nesedí.
Šroub vypadá použitelně, má na jednom konci dokonce bronzové futro.

Věc, která mi trošku vrtá hlavou. 4 odlitky koníků? Nebo je něco z toho něco jiného? Ten největší je odvrtaný. Ten vlevo dole vypadá celkem jako Gingery. Co s tím? Který použít?

K mašině byly také tyto odlitky, které jsem identifikoval jako různé podpěry pro soustružení dřeva. Ačkoli u těch hranaých mě napadlo, že by klidně mohly sloužit jako uložení šroubu podélného pousuvu (?).

Více fotek zde.
Děkuji za reakce.