Mimochodem jaký máš na tu mašinu rozpočet .... to je celkem dost dáležité. Možná by bylo lepší koupit něco hotového, prověřeného a funkčního. Třeba bych Tě mohl nasměrovat ....

Ďakujem, prebehnem inzerice, aukčné portály a všetko čo sa bude daťEngineer píše:Je jich hodně ...FHJ 9, Steinel, Loewe, TOS F1S, Krebs, atd. Svislý frézce je lepší se vyhnout ... u klasik se hejbe se stole nikoliv s vřeteníkem což na přestavbu CNC není ideál. U horizontky tam máš obvykle obrobenou plochu na kterou usadíš lineáry pro osu Z.
Mimochodem jaký máš na tu mašinu rozpočet .... to je celkem dost dáležité. Možná by bylo lepší koupit něco hotového, prověřeného a funkčního. Třeba bych Tě mohl nasměrovat ....
Jak píše Engineer Tuhé CNC pro obrábění kovů v Tebou požadované přesnosti a velikosti mi také vychání na cca 50 až 70 kKč.sco_27 píše:Ahoj,
Tak som rád že niekto z oboru![]()
K fréze - ako si písal, primárne by mala byť fréza určená na obrábanie mosadze - prevodoviek a rámov mašín. DPS je bočné, no s vretenom Atas FT4C by nemal byť problém ani na DPS. Ja frézu nechcem na podnikateľské účely, ale na hobby, takže sem tam niečo vyrobiť hlavne pre seba. Od toho sa odvýja rozpočet. Ak si kúpim Sieg ktorý je teraz v akcii za úžasných 430€ tak mi ostáva ešte pekná suma na úpravu a prerábku. Ja som ochotný priplatiť si za niečo kvalitnejšie, ale nie keď by bol skok z 10tis na 250tis![]()
Sieg sa samozrejme plánoval upraviť, Ztkovú os som chcel ešte vyztužiť/podoprieť, guličkáče teda brúsené, už spomínané vreteno, úprava rybín...
Každopádne ďakujem za skúsenosti. Uvidíme ako nakoniec dopadne. Ešte ťa znova poprosím či by si mi mohol dať nejaký konkrétny názov tej starej horizontky
Ahoj,Miltech píše:Zajímavé. Člověk stále hledá nějaký kompromis a pak si vybere tu horší variantu.Pokud se rozhodneš pro X1, což není zrovna nejšťastnější, tak nic nevystužuj, ale vyrob nový základ. Základnu aspoň z 20-ky plechu a sloup vytvoř obdélníkového průřezu z 10 mm plechu a vyplň epoxygranitem. Přišroubuj na základnu a na toto teprve přišroubuj původní. Váhově by ses mohl dostat někde ke 100 kg. Pak teprve můžeš začít předělávat na CNC. Ve finále to ale bude stejně daleko od pořádné litinové mašiny
Já mám podobně jako Potraviny vystuženou X2, ale pohybovat se ve 2nebo 3 stovkách, tak to ani náhodou. A to co Ti napsal kolega Engineer si vytiskni a dej si to do dílny. Jednou zákonitě dojdeš k názoru,že jsi nešel tou správnou cestou....
to tě nemusí znepokojovat on Krutor nemá pravdu, to navýšení bude ještě vyššísco_27 píše: A 3 pravda už teraz neplatí, rozpočet som navíšil a to stroj ani nemám
Ako píšeš, v mojom prípade do bude musieť byť pospne... No uvidíme čo trh ponúkneRaS píše:to tě nemusí znepokojovat on Krutor nemá pravdu, to navýšení bude ještě vyššísco_27 píše: A 3 pravda už teraz neplatí, rozpočet som navíšil a to stroj ani nemámmálokdo si taky uvědomí, že frézka není jen stroj ale taky nástroje, přípravky, upínky měřidla atd atd.. a to je ranec možná ještě větší než ta frézka ve finále.. samozřejmě začít se dá i s málem.. ale postupně..