Osazovačka SMD

Josef
Sponzor fora

28. 3. 2008, 2:39

Tak nějaké foto stojánku a hodinek. Hodinky zleva: setinové, 2 mikrony, 1 mikron. Dá se samozřejmě měřit i přesněji, než na tisíciny, ale to už jen v klima místnostech. Pokud měříme na tisíciny, tak je třeba už uvažovat s rozdílnou roztažností různých materiálů při změně teploty.
rostock

3. 5. 2008, 7:17

Začínám postupně pronikat do problematiky a teď mi není jasné jak nejlíp řešit uložení pohybového šroubu, jaké je nejlepší řešení ?

- dva domky na koncích šroubu, ložiska volně zasunout do domečku a dotáhnout matkami na ose proti sobě (jemně rukou nebo natvrdo ?). U tohoto řešení se mi nezdá axiální namáhání ložisek i v nezatíženém stavu.
nebo
- pouzdro ložiska napevno ukotvit v jednom domku, osu-šroub jemně dotáhnout
nebo
- pevně ložiska ukotvit v domečcích na obou koncích
Josef
Sponzor fora

3. 5. 2008, 7:53

Nejvíce používané řešení je uložení raioaxiálně u spojky šroubu s motorem. Na volném konci šroubu se to podepře obyčejným radiálním ložiskem s krytím. Radioaxiální ložisko se přimazává. Pokud je šroub malého průměru a hodně dlouhý, tak se předepíná, aby se při zátěži nevlnil (toto řešení má svá úskalí a příliš se nedoporučuje). Šroub je nutno vyrovnat s vedením osy (domky pro ložiska, konzola matice) a poté nelépe skolíkovat.
rostock

3. 5. 2008, 9:20

Josef píše:Nejvíce používané řešení je uložení raioaxiálně u spojky šroubu s motorem. Na volném konci šroubu se to podepře obyčejným radiálním ložiskem s krytím.
Radioaxiálně tedy znamená 1 ložisko (radioaxiální ?), jehož pouzdro je natvrdo chyceno v domečku, nebo dvě ložiska (radiální + axiální) s vymezením a dotažené k proti sobě ?

Omlouvám se za blbé dotazy, ale jsem detailista a než se do toho pustim rád bych měl trochu přehled, díky.
Josef
Sponzor fora

3. 5. 2008, 10:11

Pro profi aplikace se ponejvíce požívají ložiska INA ZAR..... Ty jsou axiálně 2x válečková a radiálně jehlová - vše v jednom. Pro hoby aplikace stačí ložiska s kosoúhlým stykem řady 72.. Pro větší zátěž by bylo možno použít i kuželíková ložiska.
rostock

11. 5. 2008, 10:43

Dostávám se k vedení osy z, a řeším problém se zarovnáním pohybového vozíku přesně na výšku vedení (kolejnic).
Jako vedení mám dvě kuličkové kolejnice mezi nimi je šroub s vozíkem. Kolejnice je potřeba zvednout cca o 12mm, abych dosáhnul přesné výšky horní strany vozíku a kolejnic a mohl přišroubovat vrchní díl.
Zkoušel jsem se inspirovat na fotkách CNC, ale nebyl jsem schopný najít obrázek kde je to vidět, tak jestli někdo máte fotky jak se podobné dorovnání vedení a hnacího vozíku řeší budu vděčný.
Josef
Sponzor fora

11. 5. 2008, 9:07

To je celkem jednoduché, mezi vozík a suport se vloží podložka o stejné ploše jako vozík, která má příslušnou sílu. Tím lze dolícovat i kolmost osy. Pokud bude třeba, vyfotím.
rostock

12. 5. 2008, 7:33

Josef píše:To je celkem jednoduché, mezi vozík a suport se vloží podložka o stejné ploše jako vozík, která má příslušnou sílu. Tím lze dolícovat i kolmost osy. Pokud bude třeba, vyfotím.
Děkuju, pokud by byla nějaká fotka tak by to bylo fajn.
Chtěl jsem vědět, jestli tam nejsou nějaké složitější finty (například možnost stavitelnosti atd..), problém budu mít trochu s těmi podložkami, jelikož musí být echt přesné, asi je bude nutné nechat někde vyřezat a pak ručně opracovat.
Josef
Sponzor fora

15. 5. 2008, 9:02

Tak jsem na tu fotku zapoměl, asi to nenajdu, takže si zkusím vzpomenout po neděli. Ukončil jsem týden (pracovní).
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“