Rozhodl jsem se pro stavbu osazovačky SMD součástek, zatím nemám žádné zkušenosti (moje zaměření je elektronika), proto chci před stavbou ostré mašiny, postavit co nejjednodušší, levný, ale funkční strojek, abych se přiučil jak na to ... rád se pak podělím o výsledky. Dodávám, že moje vybavení je minimální - ponk se svěrákem, stojanovou vrtačku stejně asi budu muset koupit.
Parametry stroje by měly být zhruba: přesnost do 0.1mm, rychlost - nepodstatná, namáhání stroje - prakticky nulové, osy xyz, provedení portálové - "křížový" stůl xy + osa z pevně spojená s rámem (zdvih max. 70mm).
Po přečtení fóra se přikláním k variantě: překližka, přesné nábytkové kolejnice, metrický šroub, matky odlité z (GS Super Fluid) do obdélníkového hliníkového profilu.
A teď dotazy, na které jsem si zatím nedokázal zodpovědět, za každý názor budu moc vděčný:
- lze s nábytkářskými kolejnicemi dosáhnout výslednou přesnost 0.1mm ?
- jaký je vlastně pricncip přesných kolejnic ? (kuličkové vedení ??)
- dají se takové kolejnice běžně koupit a kolik to cca stojí ? jaký typ, výrobce ?
- dá se při montáži na překližku dosáhnout dostatečná rovnoběžnost a pravoúhlost ? (v hobby podmínkách) a jak nejlépe na to ?
- jak nejjednodušeji vyřešit uchycení šroubu v ložisku a spojení ložiska s překližkou ? lze ložisko dotáhnout matkami přímo na závit šroubu ?
Tak to jsou prozatím prvotní myšlenky, díky moc za reakce, a těšim se, až budu moc vykázat nějaký praktický výsledek

Petr