Prosím o radu- Vertikální frézování

rermix

5. 8. 2013, 8:04

Docela mě mrzí, že se celé téma zvrhlo úplně jiným směrem než byly položeny otázky.
Nevím jak velké máte zkušenosti se soustružením dřeva, ale předpokládám že budu mít o něco větší. Co se kvality povrchu týče, tak nikdy nebude mít nůž lepší povrch než fréza, protože narozdíl od ní (vzhledem ke směru vláken) letní dřevo vytrhává. Co se týče točného průměru 700mm to je poměrně scifi, samozřejmě takový soustruh je , ale pro mé účely naprosto k ničemu (odzkoušeno). Karousel je velikostně a cenou úplně někde jinde. Stále se bavíme o problému vnitřního soustružení, vzhledem k délce nástroje. Použití frézky k tomuto účelu je odzkoušené a používané.

Vrátím se tedy k púvodním otazkám:
Moje dotazy jsou :
1) jak silné vodící tyče použít
2) jak vyřešit pohon obou os (trapéza nebo kuličkový závit), jaký použít motorek(síla), uchycení a tak dále

Není nic výjimečného , že obrobek při chycení do čelistí soustruhu praskne....
Kvako1
Sponzor fora

5. 8. 2013, 8:38

vodicí tyče bych dal tak 40mm .
trapez nebo kuličkač .. toť otázka... vtevém případě by stačil trapéz, bylo by to i přesnější než levné kuličkáče.. ale! trapez se ti bude hrozně moc zanášet prachem ze dřeva. nesmí se pak mazat tukem ani olejem . dát stiratka a mazat práškovým grafitem. takhle mažu šrouby na hoblovce i frezce na dřevo. frezku bych tam dal nejakou malinkou makitu nebo dewalt. maji ale jenom kleštiny 6mm 8mm 12mm
dole bych dal otočnej stolek,něco jako kruh uvnitř z dirou ,kde bude trčet ten sloup. a přitahoval bych to k zakladně stolařskými svorkami..
udělat to pujde ale chce to pořádně nakreslit a domyslet ...ty 40 tky tyče ti to vpohodě udrží. drnčet by to nemělo . při ťech otáčkách frezy a uběru třeba 5 mm tam není skoro žadny odpor...
Motory bych tam dal cca 4Nm 3faz..

toť muj nazor :)
rermix

5. 8. 2013, 9:01

Kvako1 píše:vodicí tyče bych dal tak 40mm .
trapez nebo kuličkač .. toť otázka... vtevém případě by stačil trapéz, bylo by to i přesnější než levné kuličkáče.. ale! trapez se ti bude hrozně moc zanášet prachem ze dřeva. nesmí se pak mazat tukem ani olejem . dát stiratka a mazat práškovým grafitem. takhle mažu šrouby na hoblovce i frezce na dřevo. frezku bych tam dal nejakou malinkou makitu nebo dewalt. maji ale jenom kleštiny 6mm 8mm 12mm
dole bych dal otočnej stolek,něco jako kruh uvnitř z dirou ,kde bude trčet ten sloup. a přitahoval bych to k zakladně stolařskými svorkami..
udělat to pujde ale chce to pořádně nakreslit a domyslet ...ty 40 tky tyče ti to vpohodě udrží. drnčet by to nemělo . při ťech otáčkách frezy a uběru třeba 5 mm tam není skoro žadny odpor...
Motory bych tam dal cca 4Nm 3faz..

toť muj nazor :)

Díky , toto je názor, které jsem potřeboval, frezku mám právě tu makitu s odnímatelným motorem, což je dobrá volba. 40mm tyč už je musím říct slušný báčko, chtěl jsem použít tyle vozíky, ale dělají se jen do 30mm, nestačili by? při podpoře celé věže z vrchu.průměr trapézu?

díky
testone
Sponzor fora

5. 8. 2013, 9:34

mě napadlo něco jinýho
tu vodorovnou osu bych nahradil svařencem ve tvaru U, který by se natáčel kolem svislé osy (jedné nožičky toho U) a tím by nahrazoval lineární pohyb
druhá nožička toho U by pak byla dvojitá z tyčí pr. cca 40 a dělala by svislé vedení
tímto způsobem by se vyloučila vůle v pouzdrech vodorovného vedení která by dělala brikule
mohlo by to celé být postavené na stole, ve středu stolu by byla poháněná točna na upevnění obrobku, v jedné noze stolu by byla svislá osa otáčení toho U
bylo by to celé výrazně tužší, pokud se průměry obrobku dělají stylem "změřit a ještě kousek přidat", nevadila by z hlediska odměřování ani ta jiná geometrie
kdyby se to U otočilo vzhůru nohama a udělalo se to celé dostatečně velké, mohlo by to do toho sudu zajíždět zezhora
pak by vnitřek i povrch šel udělat na jedno upnutí a svislý posuv by šel udělat zároveň s tím otáčivým, frézka by se nemusela otáčet, vnitřek i povrch by se dělal z jednoho směr
takže ještě jednou
obrobek na poháněnou točnu
ve vzdálenosti cca 600 (800?) od osy točny masivní sloup, na něm svařenec tvaru U dnem nahoru který se natáčí jednou nožičkou kolem osy toho sloupu a zároveň po něm posunuje nahoru a dolů
na spodní konec druhé nožičky toho U napevno frézku
zezhora zajet vlevo od osy otáčení obrobku dovnitř a udělat vnitřek, vyjet ven, pootočit doprava od osy obrobku a udělat vnější povrch
vůle nahoru dolů se vymezuje vlastní vahou
vůle v otáčení třeba perem proti šneku kterým by se to otáčelo
sorry, vymejšlel jsem to za pochodu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
rermix

5. 8. 2013, 9:48

testone píše:mě napadlo něco jinýho
tu vodorovnou osu bych nahradil svařencem ve tvaru U, který by se natáčel kolem svislé osy (jedné nožičky toho U) a tím by nahrazoval lineární pohyb
druhá nožička toho U by pak byla dvojitá z tyčí pr. cca 40 a dělala by svislé vedení
tímto způsobem by se vyloučila vůle v pouzdrech vodorovného vedení která by dělala brikule
mohlo by to celé být postavené na stole, ve středu stolu by byla poháněná točna na upevnění obrobku, v jedné noze stolu by byla svislá osa otáčení toho U
bylo by to celé výrazně tužší, pokud se průměry obrobku dělají stylem "změřit a ještě kousek přidat", nevadila by z hlediska odměřování ani ta jiná geometrie
kdyby se to U otočilo vzhůru nohama a udělalo se to celé dostatečně velké, mohlo by to do toho sudu zajíždět zezhora
pak by vnitřek i povrch šel udělat na jedno upnutí a svislý posuv by šel udělat zároveň s tím otáčivým, frézka by se nemusela otáčet, vnitřek i povrch by se dělal z jednoho směr
takže ještě jednou
obrobek na poháněnou točnu
ve vzdálenosti cca 600 (800?) od osy točny masivní sloup, na něm svařenec tvaru U dnem nahoru který se natáčí jednou nožičkou kolem osy toho sloupu a zároveň po něm posunuje nahoru a dolů
na spodní konec druhé nožičky toho U napevno frézku
zezhora zajet vlevo od osy otáčení obrobku dovnitř a udělat vnitřek, vyjet ven, pootočit doprava od osy obrobku a udělat vnější povrch
vůle nahoru dolů se vymezuje vlastní vahou
vůle v otáčení třeba perem proti šneku kterým by se to otáčelo
sorry, vymejšlel jsem to za pochodu
moc se ti omlouvám, možná jsem už takhle večer unavenej, ale nějak jsem to nepobral .-D neměl by si jednoduchý náčrtek? klidně rukou? Díky
testone
Sponzor fora

5. 8. 2013, 10:06

sorry, nemám po ruce skener
představ si to jako stojanou vrtačku s natáčecím vřeteníkem (s kulatým sloupem)
místo hlavičky dáš vodorovně frézku
vřeteníkem budeš jezdit nahoru a dolů a pootáčet ho - tím uděláš a) rozměr (natočením o fous), b) natočením o cca 90 st. vniřní nebo vnější plochu
z takové vrtačky by to šlo i udělat - použít ten sloup
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Kvako1
Sponzor fora

5. 8. 2013, 10:21

stim sloupem je to dobrej napad :wink: pokud bys chtěl použít ty tyče tak určitě alespoň ty 40mm. trapezak by stačil 20mm .
skus něco nakreslit a on ti někdo tady poradí. myslím že kreslit ti to asi nikdo nebude :)

jinak ja mam par věcí v dřevodílně delaných na 40mm tyčích a mam tam jenom kluzná ložiska bronzová. jako stíratka jsou tam gufera a ty mašinky běhaj už 15 let a bez problému.. když jsem je stavěl to jsem o netu a cnc nemel ani šajnu :D a šlo to taky udělat :wink:
Naposledy upravil(a) Kvako1 dne 5. 8. 2013, 10:33, celkem upraveno 1 x.
Jan Danda
Sponzor fora

5. 8. 2013, 10:27

Myslel jsem ,že místo nože upneš frézku,(vřeteno soustruhu se musí točit pomalu ,aby frézka stíhala) při vnějšim opracování bude fréza otočená kolmo k ose otáčení, nástroj k ose.Při obrábění vnitřku na nástavci dlouhém jako je hloubka frézování nástrojem od osy otáčení.Pokud by si udělal naklápění frézy nemusí být ani osa Z. Už jsem takhle vyráběl malý kulatý rámečky na fotky, jen bez toho nástavce pro vnitřní frézování. :D
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2013, 10:58

Kvako1 píše:..........někdo tady poradí. myslím že kreslit ti to asi nikdo nebude :)
může požádat o radu či výkres "odborníka" :D http://www.youtube.com/watch?v=jj2rv3rpb78" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
testone
Sponzor fora

6. 8. 2013, 7:01

s tím soustruhem co tu navrhoval kolega Danda by to taky nemuselo bejt úplně blbý, ani by nemusel být nijak extra velikej
podložit vřeteník pro zvětšení točného průměru
má to hotovej strojní posuv
postavit ho na levé ucho (vřeteníkem dolů), tím se získá výhoda pohodlného upínání nastojato, šlo by třeba i vyklínovávat různou délku těch hranolů polotovaru na čele aby se to točilo +- v ose polotovaru
místo nože použít horní frézku
stačila by na to každá mašina z 18 století na litinových nožičkách ala šicí stroj, těch je na bazoši dost
pořád by to bylo tužší a přesnější než nějaké tyče pr. 40
bylo by hotový vedení
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“