Pokus se železem
hm no to je jedno.. to abys nedejchal abys tam ty desetiny mikronu dechem neprohřál..
a dokud neuvidím BFku jezdit ve stovce tak neuvěřím..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
Domnívám se, že nejdřív bys měl:RaS píše:dobrej pokus .. nejdřív jezdí BFka v setině a potom už jezdí s přesností 0,000 to jsou jako desetitisiciny nebo co?nic ve zlém ale pokud chceš vydělat kupuj BFky a prodávej je do nástrojoven.. stroje který choděj na setinu stojej ranec, stroje který na desetinu mikronu jako tvoje BFka to je unikát... a nebo si kup pořádné měřidlo..
1. Pořádně přečíst, co je zde napsáno.
2. Nechápu jak můžeš chtít cokoliv dělat, když máš problémy rozeznat, zda jde o desetiny, setiny, tisíciny nebo desetitisíciny.
Já jsem nikde nenapsal, že BFka jezdí s přesností 0,000 mm.
Já jsem psal, že jsem tvar s přesností 0,000 mm dělal na vyjiskřovačce a že bych z důvodu extrémní náročnosti do podobného kšeftu příště už nešel.
Pro tvoji informaci to byl oválný tvar, který měl rozměry v ose X 11,000 mm - v ose Y 8,000 mm a v ose Z 4,000 mm.
Tato přesnost musela být dodržena, protože se jednalo o raznici na tvarování plechu o síle 0,02 mm.
Elektrody se řezaly na drátovce.
Vyjiskřovačka samozřejmě s planetováním - pokud vůbec máš tušení co to je.
Naposledy upravil(a) vencavagon dne 23. 8. 2013, 11:43, celkem upraveno 1 x.
-
Co odpověď, to perla.RaS píše:hm no to je jedno.. to abys nedejchal abys tam ty desetiny mikronu dechem neprohřál..
Vidím, že pro některé odborníky - "strojaře" je to opravdu jedno.
Nejprve se prosím tě vrať do základní školy - tuším do 3.třídy, aby ti doplnili vzdělání v oblasti měrných jednotek zejména v návaznosti na umístění desetinné čárky.
Chápu, že jsi asi v té době, když to ostatní probírali chyběl, ale od té doby jsi měl určitě čas svoje znalosti doplnit.
Nezlob se, že ti to tady takto píšu, ale to je opravdu tragédie. Mohu tě ubezpečit, že v nástrojárně, kde jsem dělal mistra by jsi nebyl ani jedno dopoledne.
Ještě že už jsem v důchodu. Kdyby se mi podobný případ vyskytl v dílně, asi bych toho dotyčného zabil.
Nepocházíš vzděláním náhodou z nějaké novodobé rádoby "školy"? Jinak to totiž není možné, abys měl tak obrovské mezery.
Divím se, že se konstruktéři naprosto zbytečně zdržují s malováním kót do výkresu, když je to v podstatě úplně jedno.
Pokud to takhle půjde dál, tak bude obor nástrojař zaměňován s oborem zedník a nikdo si toho nevšimne.
Možná, že za chvíli budou nástrojaři s podobnými znalostmi jako vrchol umění a přesnosti vyrábět hrábě - tam je to asi také jedno....
Nic ve zlém ... ale zkus se jako nováček tady na foru trošku krotit.
Nejsme tu takoví blbci a nevzdělanci jak si myslíš a proto nám taky Tvůj úvod ve stylu BF20 s trapézama co dělá opakovaně v toleranci +/- stovka přijde poněkud jako pohádka na dobrou noc.
No a ohromovat nás s desetinama mikronu taky nemusíš, zkus nás spíš ohromit nějakou vymakanou konstrukcí frézky na železo .... jo teda neměla být spíš na ocel??? Já nevím jak třeba Ras, či ostatní, ale já železo ještě neobráběl.
To jen tak pro pořádek, když už nás tu chceš školit v měrových jednotkách, povídat nám o tom jak bys nás coby mistr strojař zabil nebo vyhodil do půl dne aj. perly, tak začni s pořádnou strojařskou terminologií u sebe.

Nejsme tu takoví blbci a nevzdělanci jak si myslíš a proto nám taky Tvůj úvod ve stylu BF20 s trapézama co dělá opakovaně v toleranci +/- stovka přijde poněkud jako pohádka na dobrou noc.

No a ohromovat nás s desetinama mikronu taky nemusíš, zkus nás spíš ohromit nějakou vymakanou konstrukcí frézky na železo .... jo teda neměla být spíš na ocel??? Já nevím jak třeba Ras, či ostatní, ale já železo ještě neobráběl.
To jen tak pro pořádek, když už nás tu chceš školit v měrových jednotkách, povídat nám o tom jak bys nás coby mistr strojař zabil nebo vyhodil do půl dne aj. perly, tak začni s pořádnou strojařskou terminologií u sebe.

-
Můj záměr vůbec nebyl dovést diskusi k tomuto výsledku.Engineer píše:Nic ve zlém ... ale zkus se jako nováček tady na foru trošku krotit.![]()
O kvalitách ostatních lidí na foru nepochybuji a domnívám se, že mnoho lidí zde bude mít podstatně větší znalosti než já - v této oblasti.
Nechci nikoho školit v měrných jednotkách, ale aby strojař nevěděl, jaký je rozdíl mezi desetinami až tisícinami milimetru, to je trochu silný kafe.
Co se týče konstrukce frézky, nejsem konstruktér obráběcích strojů a nehodlám tímto nikoho "ohromovat".
Uvedená frézka na kov je amatérská stavba, proto jsem se obrátil na toto amatérské forum s předpokladem, že získám v rámci zveřejněných poznatků fundované informace z této oblasti, ve které jsou moje vědomosti povrchní, abych předešel v rámci možností zásadním chybám. Nepředpokládal jsem, že bude informace, kterou zde uvedu zneužita k posměchu, navíc když si dotyčný ani nedokázal přečíst, co je zde napsáno a ani nevěděl, co znamená třetí místo za desetinnou čárkou.
Myslím si, že když by mi někdo v práci řekl, že to pustil do železa - protože samozřejmě víme o jaký se jedná materiál, pokud tu práci dostal přidělenou, je zanedbatelná chyba oproti tomu, že mu je jedno, jaký bude mít obrobek rozměr.
Použil jsem slangový výraz železo, nikoliv odborný - jak píšeš, jelikož jsem v daný moment nepovažoval termín ocel nebo kov za nutné použít, stejně jako mnoho dalších pisatelů tohoto fora.
Neobrátil jsem se totiž na odbornou diskusi, ale na amatérské forum a tak k tomu i přistupuji - to nemyslím zle, toto je amatérské forum zaměřené na hobby CNC obrábění a věcí souvisejících.
V naprosté většině jsou zde informace získané na základě vlastních zkušeností, pokusů, nápadů, jinde dohledaných všeobecných informací pisatelů a jejich názorů založenách na jejich úsudku.
V této rovině jsem se na toto forum obrátil a v této rovině jsem očekával i odpověď.
Nebudu ale zpochybňovat něco, co se mi zdá nepravděpodobné pouze na základě moji mylné představy, nebo pouze proto, že jsem danou věc sám neviděl.
V takovém případě by bylo celé forum naprosto zbytečné.
V této souvislosti se jedná v daný moment pouze o slovíčkaření a pokud si to výslovně přeješ, budeme se tudíž příště bavit o frézce na obrábění kovů.
Co se týče přesnosti BF20 Vario, si nejlépe ověříš, když si ji koupíš a budeš na ní dělat, případně si zajedeš do firmy, kde je mají - i na internetu jich najdeš dostatek.
Možná poznáš, že někde je v praxi něco jinak, než jseš ochoten připustit v rámci svojí teorie - to neber zle, vezmi to jako fakt.
A na závěr tisícinami milimetru nehodlám nikoho ohromovat, to byl pouze příklad pro zajímavost v souvislosti s tím, že i +- 0,01 mm může být velký rozsah tolerance.
Nepředpokládal jsem, že tuto informaci pro zajímavost někdo využije v rámci hloupé a nemístné poznámky.
Toť vše.
nezlob se na mě ale ty jsi napsal že to jezdí s přesností 0,000 (ano uznávám že jsem nepostřehl že už se nebavíš o té super BFce ale o vyjiskřování, BFka ti jezdí na setinu tak jsem se domníval že se přes noc spřesnila
)
ale co je to za nesmysl s přesností na 0,000, ukaž mě jedinej stroj co uvádí přesnost na 0,000 to je podle mě prostě nula mikronu a tedy ta přesnost musí být o řád vyšší tedy na desetiny mikronu.. proto jsem se ptal co tím je myšleno?
když už uvádíš odchylku stroje tak třeba plus minus 0,001 a je hned jasné že je to s přesností na mikron.. ale 0,000 je podle mě prostě nesmysl..
nebo jsi snad jako nástrojař v oboru za svůj celý produktivní věk viděl někde kótu třeba 50,000 ? s tím by zase vyhodili ve škole mě...za nás už totiž existovali tolerance, aby blbci jako já nemuseli honit nesmylnou přesnost 0,000.. to možná v dávných dobách nebylo nebo jsi už zapomněl
a mimochodem pokud jsi strojař tak asi moc dobře víš jaké je to dělat s přesností na setiny.. o mikronech ani nemluvě.. a jedna věc je to udělat a druhá věc je to opakovaně naměřit..

ale co je to za nesmysl s přesností na 0,000, ukaž mě jedinej stroj co uvádí přesnost na 0,000 to je podle mě prostě nula mikronu a tedy ta přesnost musí být o řád vyšší tedy na desetiny mikronu.. proto jsem se ptal co tím je myšleno?
když už uvádíš odchylku stroje tak třeba plus minus 0,001 a je hned jasné že je to s přesností na mikron.. ale 0,000 je podle mě prostě nesmysl..
nebo jsi snad jako nástrojař v oboru za svůj celý produktivní věk viděl někde kótu třeba 50,000 ? s tím by zase vyhodili ve škole mě...za nás už totiž existovali tolerance, aby blbci jako já nemuseli honit nesmylnou přesnost 0,000.. to možná v dávných dobách nebylo nebo jsi už zapomněl

a mimochodem pokud jsi strojař tak asi moc dobře víš jaké je to dělat s přesností na setiny.. o mikronech ani nemluvě.. a jedna věc je to udělat a druhá věc je to opakovaně naměřit..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
chlapci chlapci klid, zchlaďte horké hlavy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Abychom se tedy neodchylovali od tématu ... vrátím se k Tvojí konstrukci. Je to totiž takový zdejší řekl bych folklor.
Vysvětlím proč.... Čas od času přijde někdo kdo si chce postavit CNC, který bude jak Ty říkáš dělat do "železa" v plus mínus stovce a mělo by to stát tak do 25-tisíc.
Postavit mašinu aby chodila v plus mínus stovce je velký sousto a je o to větší, když to dle Tvého požadavku nemá stát víc jak kupovaná BF20-ka, nebo když to má bejt udělaný ze svařence atd....
Zeptám se Tě na na pár drobností, jaký tam hodláš použít šrouby, trapézy? Jaký hodláš použít vřeteno? Jak rychle to má jezdit?

Postavit mašinu aby chodila v plus mínus stovce je velký sousto a je o to větší, když to dle Tvého požadavku nemá stát víc jak kupovaná BF20-ka, nebo když to má bejt udělaný ze svařence atd....
Zeptám se Tě na na pár drobností, jaký tam hodláš použít šrouby, trapézy? Jaký hodláš použít vřeteno? Jak rychle to má jezdit?
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Připojuji se k výzvě, abysme se tady navzájem neuráželi a nezesměšňovali. Myslím, že nikdo tu není úplnej blbec, a většina hádek vzniká z nedorozumění.
Já osobně si myslím, že když si dostatečně vyhraju, tak téměř na každém stroji jsem schopen udělat takový obrobek, že při mnou zvoleném měřidle a způsobu měření budu mít za desetinou čárkou .99, .00 nebo .01 Toho se dá dosáhnout i na trapézech. Něco jiného je vyrobit takto 10 kusů, a něco jiného třeba 100 kusů. A už úplně něco jiného je, že dám do vřetena třeba 10ku kvalitní nástroj, namaluju v DXFku čtverec 110x110 mm, tuto dráhu pustím do mašiny (frézuju řekněme ocelový plech síly 5 mm na jeden průchod), a vyfrézuje to čtverec 100.00 x 100.00 Tohle podle mě znamená, že mašina chodí ve stovce, to je podle mě opravdu efektivní přesnost. Žiju v domění, že existují kombinace stroj-nástroj-upínač, které toto dokáží, ale bavíme se o milionech Kč. BF20 toto rozhodně nedokáže ani do plastu.
Já osobně si myslím, že když si dostatečně vyhraju, tak téměř na každém stroji jsem schopen udělat takový obrobek, že při mnou zvoleném měřidle a způsobu měření budu mít za desetinou čárkou .99, .00 nebo .01 Toho se dá dosáhnout i na trapézech. Něco jiného je vyrobit takto 10 kusů, a něco jiného třeba 100 kusů. A už úplně něco jiného je, že dám do vřetena třeba 10ku kvalitní nástroj, namaluju v DXFku čtverec 110x110 mm, tuto dráhu pustím do mašiny (frézuju řekněme ocelový plech síly 5 mm na jeden průchod), a vyfrézuje to čtverec 100.00 x 100.00 Tohle podle mě znamená, že mašina chodí ve stovce, to je podle mě opravdu efektivní přesnost. Žiju v domění, že existují kombinace stroj-nástroj-upínač, které toto dokáží, ale bavíme se o milionech Kč. BF20 toto rozhodně nedokáže ani do plastu.
Petr Spáčil
ale o tom to právě podle mě je.. nakreslit čtverec 100x100 pustit to do mašiny a vytáhnout čtverec třeba 100,01 x99,99 .. a ne že vytáhnu čtverec 100,1 přeměřím a ještě sjedu o kus přeměřím znovu a pak tvrdím že to jede na 100,00x
Proč to (v hobby sféře) ženete do takových extrémů? Když tý přesnosti dosáhne 3kou kvalitním nástrojem na deset průchodů, tak už se to nepočítá?Krutor píše:10ku kvalitní nástroj..frézuju řekněme ocelový plech síly 5 mm na jeden průchod..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Protože to není obrábění ale pilováníThomeeque píše:Proč to (v hobby sféře) ženete do takových extrémů? Když tý přesnosti dosáhne 3kou kvalitním nástrojem na deset průchodů, tak už se to nepočítá?Krutor píše:10ku kvalitní nástroj..frézuju řekněme ocelový plech síly 5 mm na jeden průchod..

XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
ako stavitel-spekulant z vlastnej skusenosti poviem len ze frezovanie (manualne) na zvarenci z U profilov 80, linearov z kovosrotu a metrickymi zavitovkami sa pri zeleznych kovoch nedalo nazvat ani tichym ani rychlym a presnost bola plus minus autobus a tych finisovacich prechodov by bolo treba podstatnie viac aby sa to tvarilo presne. Na obranu "stroja" vsak pridam ze sa jedna pokus o sustruh na jahodove drevo s chorobou velkych oci, frezy (rozne dvojbrite a neaka uhlova) upnute v univerzale a obrobok v nozovke, najslabsi clanok je sice kombinacia vreteno-zavitovky ale vzduch medzi profilmi tie vibracie teda fakt netlmi
. Samozrejme sa pracuje na vylepseniach ale uz dnes mi je jasne ze ako pise RaS, vytahovat presne ocelove obrobky zo strojku za par korun je nieco medzi sci-fi a romantickou komediou-obcas stastne konce obcas zmiesane pocity

Už i ty, Lubošu?!lubos píše:Protože to není obrábění ale pilování![]()

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
Hele Ras,
jestli jsem se tě dotknul - asi ano - omlouvám se ti.
Něměl jsem to v plánu, ale nadzvedlo mně to, že zpochybňuješ práci jiného jenom proto, že jsi se doposud s tímto nesetkal.
Uršitě by se ti nelíbilo, kdyby jsi podobnou zakázku dostal ty a já bych tady hulákal, že je to nesmysl.
Když si zákazník donesl výkres, tak jsem si u kót 11,000 8,000 a 4,000 bez jakékoliv tolerance a s upozorněním, že je rozměr nutno dodržet koukal jako na zjevení, ale zákazník na tom trval.
Já jsem nad tou raznicí strávil 4 dny života - 5 sekund jiskření, 20 minut píglování a 5 minut měření. A tak pořád dokola.
Samozřejmě to nelze takto dělat až u poslední stovky. To by výrobek mohl jít rovnou do Košic. S mechanickým měření není šance, na to jsou jiné mašinky.
Zákazníka jen těchto 16 tvarů stálo 170 000 Kč. V této ceně není ostatní práce.
Kdyby mohl mít přesnost v setinách, tak by ho to vyšlo na 20 tisíc. Určitě by to nedělal z plezíru, nebo že by chtěl utratit peníze.
Já si myslím, že v ČR existuje mnoho lidí, kteří se s tímto setkali a dělají výrobky s touto přesností zcela běžně.
Takže ještě jednou - omlouvám se.
jestli jsem se tě dotknul - asi ano - omlouvám se ti.
Něměl jsem to v plánu, ale nadzvedlo mně to, že zpochybňuješ práci jiného jenom proto, že jsi se doposud s tímto nesetkal.
Uršitě by se ti nelíbilo, kdyby jsi podobnou zakázku dostal ty a já bych tady hulákal, že je to nesmysl.
Když si zákazník donesl výkres, tak jsem si u kót 11,000 8,000 a 4,000 bez jakékoliv tolerance a s upozorněním, že je rozměr nutno dodržet koukal jako na zjevení, ale zákazník na tom trval.
Já jsem nad tou raznicí strávil 4 dny života - 5 sekund jiskření, 20 minut píglování a 5 minut měření. A tak pořád dokola.
Samozřejmě to nelze takto dělat až u poslední stovky. To by výrobek mohl jít rovnou do Košic. S mechanickým měření není šance, na to jsou jiné mašinky.
Zákazníka jen těchto 16 tvarů stálo 170 000 Kč. V této ceně není ostatní práce.
Kdyby mohl mít přesnost v setinách, tak by ho to vyšlo na 20 tisíc. Určitě by to nedělal z plezíru, nebo že by chtěl utratit peníze.
Já si myslím, že v ČR existuje mnoho lidí, kteří se s tímto setkali a dělají výrobky s touto přesností zcela běžně.
Takže ještě jednou - omlouvám se.